Eski Diyarbakır evlerinin sosyal ve kültürel açıdan incelenmesi: Fiziksel ve davranışsal konumlar
A socio-cultural investigation on the traditional houses of Diyarbakır-(Turkey): Physical and behavioral settings
  1. Tez No: 83282
  2. Yazar: AYHAN BEKLEYEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞENGÜL ÖYMEN GÜR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Eski Diyarbakır Evi, Kültür, Davranış, Mekân Sentaksı, Mekân Anlamı VI, Traditional House of Diyarbakır, Culture, Behaviour, Space Syntax, Space Semantics
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
ÖZET Bu doktora tezinin hedefi, benzeri nüfusların gelecekteki konut tasarımlarında kültüre temellendirilmiş tasarım prensiplerini değerlendirme amacıyla Diyarbakır yerel kültürünün fiziksel çevre morfoloji ve tipolojisine yansımalarını belirlemek, konut özelliklerini irdelemek, kültürel davranış, etkinlikler ve konumlar arasındaki ilişkileri incelemek olmuştur. Birinci bölümde, çalışmanın konu alanı ve kapsamı tanımlanmış, kültürü bir değişme olgusu olarak gören tanımlara sığınılarak genelde kültür ve mekân arasındaki güçlü ilişkiler gösterilmiş, incelenen kültürün tamamen kendine özgü nitelikleri belirtilmiştir. ikinci bölümde araştırmada kullanılan yöntemler anlatılmış, eski evlerin rölöveleri çıkarılmış, geleneksel evlerde etkinlikler ve onlara tekabül eden konumlar fiziksel iz tekniği yardımıyla da ortaya konmuştur. Mekân sentaks ve anlamı; kültürel, coğrafyasal ve sosyal esaslara dayanarak ilişkilendirilmiştir. Evlerin mekân sentaksı aynı bölümde ayrıntılı olarak açıklanan geçirgenlik yöntemi kullanılarak simetri ve dağılım esas alınarak değerlendirilmiştir. Üçüncü bölüm, kültürel yansımalar, anlamsal kodlar, etkinlikler ve konumlar arasındaki ilişkilerle ilgili bulguların özetlenmesinden oluşmaktadır. İzleyen iki bölümde, dördüncü ve beşinci bölümde, önceki iki bölümde elde edilen sonuçlar tartışılmakta ve yorumlanmaktadır. Altıncı ve sonuncu bölüm, geleceğe yönelik önerileri kapsamaktadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY A Socio-Cultural Investigation on the Traditional Houses of Diyarbakir-(Turkey): Physical and Behavioral Settings The purpose of this dissertation is to examine the traditional houses of Diyarbakır so as to determine the reflections of culture on the morphology and typology of the physical environment, to investigate the relationships of cultural behaviour, activities and settings with the aim of utilising culture based design principles in future housing designs for similar populations. In the first chapter the aim and the scope of the study are unfolded. Based on definitions of culture as a change phenomenon powerful relations between culture and space are demonstrated in general, and idiosyncratic qualities of the culture under investigation are specified. In the second chapter the methods employed in the research are fully explained, the plans of the chosen old houses are re-elevated, activities and their corresponding settings in these traditional houses are correlated, also with the aid of physical traces. Space syntaxs and semantics are interrelated through cultural, geographic and social fundementals. Space syntaxs of the houses is evaluated on the basis of symmetry and dispersedness by using permeability method that is also explained in full detail, in the same chapter. The third chapter summarizes the findings on the relationships of cultural reflections, semantic codes, activities and settings. In the following two chapters, chapters four and five, the results obtained from the preceding two chapters are discussed and interpreted. The sixth and the last chapter covers the recommendations for the future.