Örgütsel güvenin örgütsel sapma üzerindeki etkisi: Örgütsel sinizmin aracı rolü
The effect of organizational trust on workplace deviance: The mediator role of organizational cynicism
- Tez No: 832842
- Danışmanlar: PROF. DR. AZMİ YALÇIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel güven, örgütsel sapma, örgütsel sinizm, yapısal eşitlik modellemesi, aracı rol, Organizational trust, workplace deviance, organizational cynicism, structural equation modeling, mediator role
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 192
Özet
Tez çalışmasında örgütsel güven ve örgütsel sapma arasındaki ilişki ve bu süreçte örgütsel sinizmin aracılık etkilsi araştırılmıştır. Araştırma için 2021-2022 döneminde Adana Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren Türkiye'nin 500 büyük sanayi kuruluşu içerisinde yer alan 16 işletmede çalışan 294 mavi yakalı üretim çalışanı ile kesitsel bir anket çalışması yapılmıştır. Teoriye dayalı modelleri test etmek üzere yapısal eşitlik modellemesi uygulanmıştır. Sonuçlar, örgütsel güvenin örgütsel sapma ve örgütsel sinizm ile anlamlı ve ters yönde; örgütsel sinizm ile örgütsel sapmanın anlamlı ve aynı yönde ilişkiye sahip olduğunu göstermiştir. Ancak, örgütsel güven ve örgütsel sapma arasındaki ilişkide örgütsel sinizmin dolaylı etkisinin anlamlı olmadığı bulgulanmıştır. Çalışmanın sonuçları kavramlar açısından literatüre dikkate değer katkılar sunmakla birlikte politika yapıcı ve karar vericiler için önemli bir rehber niteliğindedir.
Özet (Çeviri)
The thesis study investigated the relationship between organizational trust and workplace deviation and the mediating effects of organizational cynicism in this process. In the research, a cross-sectional survey was conducted with 294 blue-collar production employees working in 16 businesses in Turkey's 500 industrial establishments operating in Adana Organized Industrial Zone in the period of 2021-2022. Structural equation modeling was applied to test the theory-based models. The results showed that organizational trust was significantly and inversely related to workplace deviation and organizational cynicism; showing that organizational cynicism and workplace deviation have a significant and positive relationship. However, it was found that the mediating effect of organizational cynicism in the relationship between organizational trust and workplace deviation was not significant.