Fen Bilimleri öğretmenlerinin derslerde sergilediği proaktif davranışların, öğrencilerin girişimcilık yetkinlikleri, akademik başarıları ve tutumları üzerindeki etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of proactive behaviors exhibited by science teachers in lessons on the entrepreneurial competencies, academic achievements and attitudes of students
- Tez No: 832855
- Danışmanlar: PROF. DR. SEDAT UÇAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Girişimcilik eğitimi, proaktiflik, proaktif eğitim, fen eğitimi, öz belirleme kuramı, astronomi, Entrepreneurship education, proactivity, proactive education, science education, self-determination theory, astronomy
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu araştırmanın amacı, Öz Belirleme Kuramını temele alarak geliştirilen proaktif yaklaşımla hazırlanmış Fen öğretimi programıyla ortaokul öğrencilerinin girşimimcilik becerilerine, akademik başarılarına ve astronomi tutumlarına etkisini incelemektir. Ortaokul öğrencilerinin girişimcilik becerilerini geliştirmek için Öz Belirleme Kuramını temele alan proaktif yaklaşımla hazırlanan Fen öğretimi programının etkisini inceleyen bu çalışma, yarı deneysel bir araştırmadır. Çalışmada“öntestsontest kontrol gruplu yarı deneysel model”kullanılmıştır. Çalışma grubu Adana ili merkezindeki bir ortaokulda 2022-2023 eğitimöğretim yılında altıncı sınıfta öğrenim gören öğrencilerden oluşmaktadır. Çalışmaya katılan gönüllü 98 öğrencinin 53'ü deney 45'i kontrol grubunu oluşturmaktadır. Araştırmada deney grubu öğrencilerine Güneş Sistemi ve Tutulmalar Ünitesi için hazırlanmış üç hafta süren bir müdahale programı uygulanmıştır. Kontrol grubuna MEB 6. sınıf fen bilimleri ders kitabı, EBA video ve uygulamalarını içeren sunuş yoluyla öğretim tekniği uygulanmıştır. Deney ve kontrol grubunun uygulanan 3 haftalık program sonrasındaki ortaya çıkan değişimlerini incelemek için elde edilen ölçme sonuçlarının ortalamaları bağımsız gruplar t-testi ile karşılaştırılmıştır. Araştırma sonucunda Öz Belirleme Kuramını temele alarak geliştirilen proaktif yaklaşımla hazırlanmış Fen öğretimi programının, ortaokul öğrencilerinin girişimcilik becerilerini ve akademik başarılarını arttırdığı fakat öğrencilerin astronomiye yönelik tutumunu etkilemediği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the effect of the science teaching program prepared with a proactive approach, which was developed based on the Self-Determination Theory, on the entrepreneurial skills, academic achievement and astronomy attitudes of secondary school students. This study, which examines the effect of the science teaching program prepared with a proactive approach based on the Self-Determination Theory in order to improve the entrepreneurial skills of secondary school students, is a quasi-experimental research. In the study,“quasi-experimental model with pretest posttest control group”was used. The study group consists of sixth grade students studying in a secondary school in the city center of Adana in the 2022-2023 academic year. Of the 98 volunteer students participating in the study, 53 constitute the experimental group and 45 constitute the control group. In the study, a three-week intervention program prepared for the Solar System and Eclipses Unit was applied to the experimental group students. In the control group, the method of teaching by presentation including the MEB book, EBA videos and applications was applied. Independent groups t-test was applied to the averages of the measurement results obtained in order to examine the changes in the experimental and control groups after the 3-week program. As a result of the research, it was found that the science teaching program prepared with a proactive approach, which was developed based on the Self-Determination Theory, increased the entrepreneurial skills and academic achievement of secondary school students, but did not affect the students' attitudes towards astronomy.