Ormanların dinamik yapısının uzaktan algılama yöntemiyle analizi
Determining spatial and temporal deviation of forest using remote sensing data
  1. Tez No: 83287
  2. Yazar: GÜNAY ÇAKIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELAHATTİN KÖSE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Remote Sensing, Forest Management, Data Flow Process, Geographic Information System. vn
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
ÖZET Uzaktan algılama teknikleri, günümüzde doğal kaynakların incelenmelerinde sıkça kullanılmaktadır. Bu metotların kullanılmasıyla ormancılıkta sürdürülen araştırma faaliyetleri ve veri değerlendirme süreci çok kısa zamanda tamamlanabilmektedir. Ormanların sahip olduğu değişik türdeki problemlerin çözümünde, uzaktan algılama verilerinin yorumlanmasını ve uygulamalarını açıkladık. Yapılan uygulamalara konu olan dallar: orman amenajmam, tarımsal ormancılık, silvikültür, su kaynaklan, havza amenajmam, kentsel ve kırsal arazi planlaması, yaban hayatı ekolojisi ve diğer bilim dallarını içerir. Uzaktan algılama dünya üzerinde bulunan ormanlık alanların çoğunun izlenmesi için uygun koşullar sağlar. Bu çalışmada, hem Coğrafi Bilgi Sistemleri hem de bilgisayar tekniklerinin uzaktan algılama yöntemleriyle birlikte değerlendirilmesi suretiyle bir avantaj oluşturulmaktadır. Envanter çalışmaları, hava fotoğrafları ve uydu verilerinin elde edilmesiyle oluşturulan bilgiler topluluğu sayesinde, meşcere tipleri haritalarının oluşturulması kolaylaştırılmaktadır. Bilgisayar ortamlarının kullanılmasıyla verilerin depolanması ve kullanıma sunulması önceden uygulanan tekniklerden daha hızlı olmaktadır. İlave olarak iki periyot zarfında meydana gelen zamansal ve mekansal değişimler kolaylıkla belirlenebilmektedir. Uydular sayesinde geniş arazi parçalarının gözlemlenmesi sağlanmaktadır. Sonuç olarak, uzaktan algılama çalışmaları var olan doğal kaynak verilerinin incelenmelerinde kullanılmaktadır. Ormanlarda meydana gelen değişimler kısa zamanda incelenmekte, problemlere gerekli çözümle bulunmakta ve veri akış süreci hızlanmaktadır. Bu çalışmanın temel göstergesi olarak uzaktan algılama teknikleri ve bilgisayar destekli çalışmalarla, sadece problemler içim çözümler sağlamak değil aynı zamanda zaman kaybetmeksizin verileri kaydetmektir. Anahtar Kelimeler : Uzaktan Algılama, Orman Amenajmam, Veri akış süreci, Coğrafi Bilgi Sistemleri, VI
Özet (Çeviri)
SUMMARY Determining Spatial and Temporal Deviation of Forest using remote sensing data. Remote Sensing techniques have been mostly used to investigate natural resource now a days. By using this methods, forestry research activities and data evaluation process can be completed in a short time. We explore the applications of remote sensing data interpretation to the solution of a variety of problems in forests. It treats application in the areas of forestry; forest management, agriculture, silviculture, water resource, watershed management, urban and range land planning, wildlife ecology and other sciences. Remote sensing provides a feasible means of monitoring many of the world's forest conditions. In this study to progress remote sensing techniques both GIS and computer were took advantage of. Using data provided by inventory studies, aerial photographs and satellite data will make easy to create stand types mapping and other observations. By using computer, data storage and use will be faster than before. In addition temporal and spatial changes between periods can be analyze more easily. To use satellite provide the observation of large land surface. Finally, for investigation of existing natural resource data remote sensing studies have been done. Changes occurred in forest can be investigated in a short time, the problems be solved at same time, and process of data flow have been accelerated. The crucial point of this study is to show how remote sensing techniques and computing not only provide solutions for problems but also save these data without any difficulties and time loss.