Doğu Karadeniz bölgesinde kış üretimi
The Winter harwesting in black sea region
- Tez No: 83290
- Danışmanlar: DOÇ. DR. H. HULUSİ ACAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Doğu Karadeniz Bölgesi, Kış Üretimi, Kesim Süreci, Bölmeden Çıkarma Süreci, Üretim Kayıpları. VIII
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
ÖZET Ormancılıkta kesim ve bölmeden çıkarma süreci çok güç, pahalı ve zaman alıcı işlemlerdir. Bu problem ormanların genelde eğimli ve yüksek rakımlı dağlık arazide yer aldığı Doğu Karadeniz Bölgesinde daha da önem kazanır. Orman ürününün kendisine ve çevresine en az zararla, kalite ve kantite kaybma uğramadan üretilmesi ve bölmeden çıkarılması önemli bir problemdir. Ormancılıkta üretim çalışmalarında mekanizasyon seviyesinin düşük oluşu, üretilen ürünlerde kantite ve kalite kaybma neden olmaktadır. Bu çalışma; Doğu Karadeniz Bölgesinde kış aylarında odun hammaddesi üretimi sırasında oluşan ürün kayıplarının tespiti, etkili faktörlerle ilgili ölçümler yapılması ve elde edilen verilerin değerlendirilmesi şeklinde yapılmıştır. Değişkenler arası ilişkilerin çalışma zamanı üzerindeki etkileri istatistiki olarak araştırılmıştır. Her iş dilimi için gerçek ve birim zamanı değişkenlere bağlı olarak hesaplayan regresyon modelleri geliştirilmiştir. Ayrıca; üretim sırasında oluşan kalite ve kantite kayıplarım tespit amacıyla ölçümler yapılmıştır. Buna göre, kış üretiminde ortalama verimler kesim süreci için 1.948 m3/saat, insan gücü ile bölmeden çıkarma işleminde 1.151 m3/saat, MB Trac 900 otman traktörleriyle bölmeden çıkarmada 5.871m3/saat bulunmuştur. Ayrıca; kış üretiminde üretim kayıplarının düşük seviyelerde olduğu tespit edilmiştir. Elde edilen sonuçlar, Doğu Karadeniz Bölgesinde kış üretiminde farklı çalışma koşullan için yıllık planların hazırlanmasında, plan uygulamalarının kontrolünde, objektif kriterlere göre ücret belirlemede kullanılabilecektir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Winter Harwesting In Black Sea Region Forest productions are very difficult, expensive and time consuming. In BlackSea Region, Forests cover generaly high and steep slopes of mountainous areas. Because of this, The problems of forestry production studies are getting importance. In forestry production studies, absence of mechanization level and its application causes qualitative and quantitative loses. İn this study, the time required for felling and skidding operations in winter was determined and factors affecting logging were observed and recorded. The data obtained were later analyzed. İn addition, measures were made to determine qualitative end quantitative loses in productions. Productivity at winter harvesting for felling operations is 1,948 hour, for skidding with human power is 1,151 m3/hour and for skidding MB Trac 900 is 5.871 m3/hour for average 250 haulling distance up to the nearest forest road. Separately its determined that qualitative and quantitative loses in productions decreased. The result was reached in this study can be used planning logging, controlling and determining the forest workers'wages fairly. Keyword: Black Sea Region, Winter Harvesting, Felling Operations, Skidding Operations, Quality and Quantity Loses. IX