Crown eterli çapraz bağlı süperabsorplayıcı bir polimerin eldesi ve analitik özelliklerinin incelenmesi
Synthesis of a superabsorbent polymer cross-linked with crown ether and investigation of its analytical properties
  1. Tez No: 83293
  2. Yazar: MUAMMER ERDOL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEVİL YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Süperabsorbant, Çapraz Bağlı Blok Kopolimerler, Crown Eter Dimetilakrilat, Çapraz Bağlayıcılar, Superabsorbent, Cross-linked Block Copolymers, Cross-linkers, Crown Ether Dimethylacrylate. VI
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
ÖZET Süperabsorplayıcı polimerler, çapraz bağlı polielektrolitlerdir. Süperabsorplayıcı polimerin iyonik ve çapraz bağlı yapısı nedeniyle sulu çözeltilerde çözünmeksizin suyun büyük miktarım absorplarlar. Ticari olarak önemli süperabsorplayıcı polimerler çapraz bağlı poli akrilik asitin sodyum tuzlarıdır ve bunlar bebek bezlerinde, bayan hijyenik bezi ve inşaat endüstrisinde, ziraat da, kirli suların arıtılmasında kullanılırlar. Bu çalışmada, yeni bir sorbent sistem olan Poli ( Akrilik Asit-Kryptofix-22- Dimetilakrilat kopolimeri ) [ Poly (AA-co-Kry-22-DM) ] incelendi. Çapraz bağlayıcı Kryptofix-22-Dimetilakrilat ( Kry-22-DM ) ile akrilik asitin kopolimerizasyonu sonucu Poly (AA-co-Kry-22-DM) elde edildi. Poly (AA-co-Kry-22-DM)' in sudaki şişmesi değişik şartlar altında tayın edildi. Poly (AA-co-Kry-22-DM)' in şişme oram ( qv ); pH 3, 7 ve 9 da sırası ile 5.25, 7.25 ve 104.96 olarak hesap edildi. Poly (AA-co-Kry-22-DM)' in metal iyonlarını tutma davranışı farklı pH larda, değişik metal iyonu derişimlerinde ve değişik zaman aralıklarında incelendi. Adsorpsiyon hızlan: Pb2+, Cr3+, Cd2+, Cu2+, Co3+, Zn2+, Fe3+, Ni2+ve Mn2+ için sırasıyla 40, 50, 50, 45, 55, 50, 70, 55 ve 75 dakika idi. 20 ppm lik metal iyonu çözeltilerinde metal iyonlarının adsorpsiyon miktarları: Pb2+, Fe3+, Cu2+, Cd2+, Cr3*, Zn2+, Mn2+, Ni2+ ve Co3+ için sırasıyla 3.767, 3.764, 3.556, 3.184, 3.715, 2.834, 2.537, 2.350 ve 2.350 olarak adsorbe edilen metal iyonu mg/ lg polimer olarak tespit edildi. Aynı zamanda adsorpsiyon zamanı, log D ve pH arasındaki ilişki ve yarışan adsorpsiyon incelendi. Metal iyonları için d log D/ pH 0.08-0.43 arasında değişmektedir. Metal iyonlarının yarışan adsorpsiyonu, tek metal iyonu içeren çözeltilerin adsorpsiyonundan daha düşük değerde olduğu gözlendi.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Synthesis of a Superabsorbent Polymer Cross-linked with Crown Ether and Investigation of Its Analytical Properties Superabsorbent polymers are cross-linked polyelectrolytes. Because of their ionic nature and cross-linked structure, they absorb large quantities of water and other aqueous solutions without dissolving. The commercially important superabsorbent polymers are sodium salts of cross-linked poly acrylic acid, and they are widely used in the production of baby diapers and some feminine napkins, and in the construction industry. Their superabsorbent character makes them ideal absorbents of body fluids in many personal care products sold today. In this study, we investigated a new sorbent system namely. Poly (Acrylic Acid- Kryptofix-22-Dimethylacrylate) [ Poly (AA-co-Kry-22-DM) ]. Poly (AA-co-Kry-22-DM) was prepared from the copolymerization reaction of acrylic acid with the cross-linker Kryptofix-22-Dimethylacrylate ( Kry-22-DM ). Swelling of Poly (AA-co-Kry-22-DM) in H2O was determined under various conditions and found to be varying significantly. Swelling ratios (qv ) of Poly (AA-co-Kry-22-DM) were calculated as 5.25, 7.25 and 104.96 at pH 3, 7 and 9, respectively. Uptake behaviour of metal ions by Poly (AA-co- Kry-22-DM) was investigated in various pH's, in the solutions of various metal ions and various time periods. The adsorption rates were 40, 50, 50, 45, 55, 50, 70, 55 and 75 minutes for Pb2+, Cr3*, Cd2+, Cu2+, Co3+, Zn2+, Fe3+, M2+ and Mn2+, respectively. The amount of metal ions adsorbed at 20 ppm metal ion solutions were. 3.767, 3.764, 3.556, 3.184, 3.715, 2.834, 2.537, 2.350 and 2.350 mg adsorbed metal ions/ lg polymer for Pb2+, Fe3+, Cu2+, Cd2+, Cr3+, Zn2+, Mn2+, Ni2+ and Co3+, respectively. In addition, adsorption time, the relationship between log D and pH,and competitive adsorption were investigated. For the metal ions, d log D/ pH were changed between 0.08-0.43.