Bazı 2-amino-1,3,4-tiyodiazol türevlerinin sentezi ve yapılarının aydınlatılması
Synthesis and structural idendification of same 2-amino-1,3,4-thiodiazole derivatives
  1. Tez No: 83292
  2. Yazar: MUSTAFA ER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KEMAL SANCAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Catechole, 5 - diboromocatechole, acetonitrile, 2 - amino - 1, 4 thiadiazole, 5 -tetrazine VI
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
ÖZET Çalışmamızda ilk olarak ve 4,5 - dibromo kateholden bazı nitril ve tiyoamidlerin sentezi yapılmıştır. Takiben nitrillerin tiyosemikarbazit ile reaksiyonundan yeni 2 - amino - 1,3,4 - tiyodiazol türevleri elde edilmiştir. Sentezlenen bu iki tiyodiazol' ün iki yeni şift bazı hazırlanmıştır. Ayrı bir bölümde tiyoamidler ile hidrazin'in reaksiyonundan polimerik tetrazin bileşikleri elde edilmiştir. Sentezlenen bileşiklere ilişkin 1H- NMR, BC- NMR,APT, DEPT, İR, UV spektroskopisi kullanılarak yapı aydınlatılmaları yapılmıştır. İlgili sentez reaksiyonlarına ilişkin reaksiyon mekanizmaları önerilmiştir. Anahtar kelimeler : Katehol, 4,5 - dibromo katehol, asetonitril,2 - amino - 1,3,4 - tiyodiazol, 1,2,4,5 -tetrazin
Özet (Çeviri)
SUMMARY Synthesis and Structural Identification of Same 2- amino - 1,3,4 - thiodiazole Derivatives In this study, first time some of the nitrile and thioamide compounds were synthesized starting from catechole and 4,5 - dibormocatechole. Then, new 2 - amino - 1,3,4 - thiadiazole derivatives were obtained from the reaction of nitrile with thiosemicarbazide. Two new shiff baze of this new synthesized thiadiazole compounds from the reaction between thioamide and hydrazide were obtained. The structure of synthesized compounds were elucidated by spectroscopic methods using XH, 13C, APT, DEPT NMR experiments and UV, IR spectrometric techniques. Related reaction mechanism were proposed for the synthesized compounds.