Pazar (Rize) yöresi litoral zonundaki bazı radyonüklid ve ağır metal düzeylerinin belirlenmesi
Determination of some radionuclides and heavy metals levels in Pazar (Rize) region littoral zone
- Tez No: 83295
- Danışmanlar: PROF. DR. ARİF BAYSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Radyoaktivite, Ağır Metal, Çernobil, Pazar, Radioactivity, Heavy metal, Chernobyl, Pazar
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
ÖZET Bu çalışmada Pazar (Rize) yöresi litoral zonundaki denizel alg, yumuşakça, balık örnekleri ve deniz sedimentindeki 137Cs, ^K, 238U ve 232Th radyonüklidlerinin, ayrıca denizel canlı örneklerindeki Cd, Pb, Cu, Mn, Zn, As metallerinin düzeyleri belirlenmiştir. Çernobil kaynaklı radyonüklidlerden 137Cs düzeyi, sedimentte 51 Bq/kg olarak tesbit edilirken, alg, yumuşakça ve balık örneklerinde en düşük ölçüm sınırının altında kalmıştır. Bu durum, 137Cs düzeylerinin belirlenmesi açısından sedimentin önemli bir obje olduğunu ortaya koymaktadır. Elde edilen verilere dayanarak, içinde bulunduğumuz dönemde her hangi bir radyoaktif kontaminasyonun olmadığı söylenebilir. Alglerde en fazla birikim gösteren metalin As, balık ve yumuşakçalarda ise Zn olduğu belirlenmiştir. İncelenen metallerin düzeylerinin, her üç canlı grubu için de toksik sınırların altında kaldığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Determination of Some Radionuclides and Heavy Metals Levels in Pazar (Rize) Region Littoral Zone In this study 137Cs, ^K, 238U and 232Th radionuclides levels on sea algae, mollusk, fish and sea sedimant, besides Cd, Pb, Cu, Mn, Zn, As metal levels on sea organisms which exist in littoral zone of Pazar (Rize) region are determined. Whereas the level of 137Cs a Chernobyl derivatives radionuclide is determined 51 Bq/kg in sediman. This remained below the minimal measurement value on algae, mollusk and fish samples. This situation states that sedimantation is an important object to determine 137Cs level. Backed with the available data it is possible to say that there is not any radioactive contamination in the region at the present time. This is determined that the most accumulated metal algae is As but in fish and mollusk is Zn. It can be said that for this three group of organisms examined metal levels are below the toxic level.