Eklemlerde kullanılabilecek doğal bitkisel katkılı biyopolimerlerin üretimi
Production of natural herbal biopolymers that can be used in joints
  1. Tez No: 833044
  2. Yazar: YUNUS EMRE UZUNDUMLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUBA YETİM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biyomühendislik, Biyoteknoloji, Biochemistry, Bioengineering, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Sinovyal Sıvı, Bamya, PEG, Biyouyumluluk, Korozyon, Synovial Fluid, Okra, PEG, Biocompatibility, Corrosion
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzurum Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomedikal Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyomedikal Mühendisliği Anabilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 211
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ EKLEMLERDE KULLANILABİLECEK DOĞAL BİTKİSEL KATKILI BİYOPOLİMERLERİN ÜRETİMİ YUNUS EMRE UZUNDUMLU Erzurum Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLİĞİ Ana Bilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Tuba YETİM Geçmişten günümüze kadar eklem hastalıklarının neticesinde eklemlerde yaşanan olumsuzluklardan dolayı insanların azalan hayat kalitesini artırmak için, bu çalışmada eklemlere takviye olabilecek biyopolimerik sıvı malzeme üretimi hedeflenmiştir. Yapılan literatür araştırmalarında eklemlere takviye olabilecek biyopolimerik malzemelerde bitkisel katkılara rastlanmamıştır. Bu amaçla yapay sinovyal sıvısı (YSS), eklemlere takviye olabilecek doğal bitkisel kaynak olarak bamya egzopolimerik madde katkılı yapay sinovyal sıvısı (BYSS), polietilen glikol (PEG) katkılı yapay sinovyal sıvısı (PYSS), hem bamya egzopolimerik maddesi hem de PEG katkılı yapay sinovyal sıvısı (BPYSS) sentezleri gerçekleştirilmiştir. Sentezlenen yapay sinovyal sıvılarının yapısal, tribiolojik, elektrokimyasal, hemoliz ve antibakteriyel özellikleri incelenmiştir. Bamya egzopolimerik maddesi ve PEG'in, YSS'nin yağlayıcılık özelliğine katkı sağladığı, 1 N'luk yükte birlikte daha iyi yağlayıcılık sağladıkları, korozyon hızı sıralamasının büyükten küçüğe doğru, BYSS, PYSS, BPYSS ve YSS şeklinde olduğu, sıvıların temas açılarının hepsinin süper hidrofilik oldukları, sentezlenen bütün sıvı ortamlarında hemoliz oluşmadığı ve bütün sıvı ortamlarının biyouyumlu olduğu tespit edilmiştir. 2023, 196 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MS. Thesis PRODUCTION OF NATURAL HERBAL BIOPOLYMERS THAT CAN BE USED IN JOINTS YUNUS EMRE UZUNDUMLU Erzurum Technical University Gradute School of Natural and Applied Sciences Department of Biomedical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Tuba Yetim In order to improve the decreasing quality of life of people due to the negativities experienced in the joints as a result of joint diseases from past to present, this study aimed to produce a biopolymeric fluid material that can be used between the joints. In the literature research, no herbal additives were found in biopolymeric fluid materials that could use for joints. For this purpose an artificial synovial fluid (YSS), as a natural herbal source okra exopolymeric substance was added to artificial synovial fluid (BYSS), polyethylene glycol (PEG) added to artificial synovial fluid (PYSS), both the okra exopolymeric substance and the PEG added to artificial synovial fluid (BPYSS) were synthesized. Structural, tribiological, electrochemical, hemolysis and antibacterial properties of the synthesized artificial synovial fluids were investigated. It has been determined that the okra exopolymeric substance and PEG contribute to the lubrication feature of YSS. Also, they provide better lubricity together at 1 N load. The corrosion rate order from fast to slow was BYSS, PYSS, BPYSS and YSS. The contact angles of the liquids were super hydrophilic for all synthesized fluids. It has been determined that hemolysis didn't occur in all synthesized fluid medias and also, that all fluid medias were biocompatible. 2023, 196 page