Pediatride fitoterapi uygulamaları ve mayıs papatyasının mikroskobik ve makroskobik incelenmesi
- Tez No: 833065
- Danışmanlar: PROF. DR. NUR TAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Pediatri, Fitoterapi, Kolik, SolunumYolu Rahatsızlığı, Matricaria chamomilla, Pediatrics, Phytotherapy, Colic, Respiratory Illness, Matricaria Chamomilla
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Ruhşen H, Pediatride Fitoterapi Uygulamaları, İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi ABD, Fitoterapi Yüksek Lisans İstanbul, 2023. Fitoterapi, tıbbi sonuçları bilimsel olarak gösterilmiş bitkilerle yapılan tamamlayıcı tedavidir. Tıbbi değeri olanbitkisel kısımlardan ve standardize ekstrelerden hazırlanmış preparatlarla uygulanan bir tedavi yöntemidir. Hem yetişkinlerde hem de çocuklarda temel ve destekleyici tedavi yöntemi olarak kullanılmaktadır. Tam olarak tamamlanmamış bedensel ve fonksiyonel gelişimden dolayı fitoterapi çocuklarda uygulanırken daha dikkatli olunmalıdır. Çocuklarda en sık rastlanılan hastalıklar; soğuk algınlığı, gastroenterolojik sıkıntılar, kolik, hiperaktivitedir. Tedavide birçok farklı metot denenmiş, fakat sentetik bileşiklerle yapılan metotlarda önemli yan etkiler gözlenmiştir. Bu nedenle; pediatrik hastalıkların çözümünde etkinliği ispatlanmış, doğru formlarda hazırlanmış, yan etkileri az olan bitkilere başvurulmaktadır. Bunlar arasında en önemli preparatlar:Matricaria chamomilla, Hedera helix, Cynara scolymus, Echinacea purpurea, Pelergonium sidoides, Eucalyptus sp., Sambucus nigra, Salvia officinalis ve Melissa officinalisbitkileridir. Bu çalışmada en çok görülen çocuk hastalıklarından, tedavi amacıyla kullanılan bitkilerden, bu bitkilerin özelliklerinden, kimyasal bileşiminden, majör etkilerinden, sık görülen yan etkileri, Türkiye'nin ve özellikle Avrupa ülkelerinin bu konuyla ilgili uygulamaları araştırılarak derlenmiştir. Ayrıca Sağlık Bakanlığı'ndan ruhsat almış eczanelerde satılan bitkisel ilaçlardan örnekler verilerek; etkisi, dozu, uygulama şekli, yan ve advers etkileri, kontrendikasyonları incelenmiştir. Tüm bu araştırmalar sonucunda Matricaria chamomillabitkisinin çocuk hastalıklarına karşı en çok kullanılan bitki olduğu tespit edilmiş ve bitkinin eczane ve aktar drogları mikroskobik ve makroskobik açıdan karşılaştırılarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Ruhşen H,Phytotherapy Applications in Pediatrics, Istanbul University, Faculty of Pharmacy, Department of Pharmacognosy, Phytotherapy Master's Degree, Istanbul, 2023. Phytotherapy is a complementary treatment obtained with plants whose medicinal propertieshave been scientifically demonstrated. It is an allopathic form of treatment applied with herbal medicines in the form of medicinal teas prepared from plant parts (drogs) withtherapeutic value and syrups,tablets,dragees, capsules,pomades, etc.prepared from plant extracts. It is used as a basic and supportive treatment method in both adults and children. More care should be taken when applying phytotherapy on children, Due to their incomplete physical and functional development. The most common diseases in children are; colds, gastroenterological troubles, colic, hyperactivity.Many different methods of treatment have been tried, but significant side effects have been observed in methods with synthetic compounds. Therefore; In the solution of pediatricdiseases, plants that have proven effective, prepared in the right forms and have fewer side effects are applied. Among them, the most important preparations are: Hedera helix, Cynara scolymus, Echinacea purpurea, Pelergonium sidoides, Eucalyptus sp., Sambucus nigra, Salvia officinalis and Melissa officinalis. In this study, the most common pediatric diseases, plants used for treatment, properties, chemical composition, major effects, common side effects of these plants, the practices of Turkey and especially European countries on this subject werecompiled.As a result of all these studies, it was determined that Matricaria chamomilla plant was the most widely used plant against pediatric diseases and the pharmacy and herbalist drugs of the plant were examined by the means ofcomparision of of their microscopic and and macroscopic properties.