Bor nitrür katkılı hidrojellerin özelliklerinin incelenmesi
Investigation of the properties of boron nitride doubled hydrojels
- Tez No: 833079
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA MALKOÇ, DR. ÖĞR. ÜYESİ YAPINCAK GÖNCÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Mühendislik Bilimleri, Polimer Bilim ve Teknolojisi, Biotechnology, Engineering Sciences, Polymer Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Hekzagonal bor nitrür, Hyaluronik asit, Kitosan, Kıkırdak doku, Antibakteriyel aktivite, Hexagonal boron nitride, Hyaluronic acid, Chitosan, Cartillage tissue, Antibacterial activity
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İleri Teknolojiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyoteknoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
BOR NİTRÜR KATKILI HİDROJELLERİN ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ Eklem kıkırdağı, iyileşme yeteneği zayıf bir dokudur ve dejenere olan dokunun onarımı için mevcut tedaviler yetersizdir. Son yıllarda kıkırdak dokuyu taklit edebilen, biyouyumlu, yapılar üzerine yoğun çalışmalar yapılmaktadır. Eklem kıkırdağı, %80 sudan oluşan, üç boyutlu bir hidrojel olduğu için özelliklerini en iyi taklit edebilecek materyaller doğal ya da sentetik hidrojellerdir. Doğal hidrojellerden olan hyaluronik asit ve kitosan, kıkırdak doku için gelişmiş benzer özellikler gösteren polimerlerdir. Hyaluronik asit viskoelastik yapısı sayesinde yapay eklem sıvıları için en uygun biyopolimerdir ancak mekanik özellikleri zayıftır. Bu çalışmada sodyum hyaluronat-kitosan hidrojel yapısı içerisine üstün yağlama özelliğine sahip biyouyumlu hekzagonal bor nitrür (hBN) partiküller ilave edilerek hibrit hidrojeller formüle edilmiştir. Kitosan ve hyaluronik asidin farklı oranlarında ilave edilen hBN ile formüle edilen, hidrojellerin reolojisi, kimyasal bağlanma (FTIR), görüntü analizi (SEM) ve antibakteriyel özellikleri incelenmiştir. Kitosan/Sodyum hyaluronat hacimsel oranı 3/5 olan hBN katkılı hidrojeller enjekte edilebilir özellikte olup, %99 ve %87 oranında toparlanma yeteneği göstermişlerdir. Hidrojeller üç boyutlu gözenekli yapıya sahiptirler ve BN Hidrojellerin gözenek yapısını etkilemiştir. Borik asit ilave edilen hidrojeller Acinetobacter baumanni suşuna karşı antibakteriyel aktivite göstermiştir.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF THE PROPERTIES OF BORON NITRIDE DOUBLED HYDROJELS Articular cartilage is a tissue with poor healing ability and current treatments are insufficient to repair degenerated tissue. In recent years, intensive studies have been carried out on biocompatible structures that can mimic cartilage tissue. Since articular cartilage is a three-dimensional hydrogel consisting of 80% water, the materials that can best mimic its properties are natural or synthetic hydrogels. Hyaluronic acid and chitosan, which are natural hydrogels, are polymers with advanced similar properties for cartilage tissue. Thanks to its viscoelastic structure, hyaluronic acid is the most suitable biopolymer for artificial joint fluids, but its mechanical properties are weak. In this study; Hybrid hydrogels were formulated by adding biocompatible hexagonal boron nitride (hBN) particles with superior lubricating properties into the sodium hyaluronate-chitosan hydrogel structure. The rheology of the hydrogel, chemical bonding (FTIR), image analysis (SEM) and antibacterial properties of hBN added at different rates of chitosan and hyaluronic acid were investigated. The hBN doped hydrogels with a chitosan/sodium hyaluronate volumetric ratio of 3/5 have injectable properties also they showed 99% and 87% recovery ability. Hydrogels have three-dimensional porous structure and BN has affected the pore structure of hydrogels. Boric acid added hydrogels showed antibacterial activity against Acinetobacter baumanni strain.