Matriks metalloproteinaz aktivatör ve inhibitörlerinin flep yaşayabilirliğine etkisi: Sıçanlarda deneysel çalışma
Effect of matrix metalloproteinase activators and inhibitors on flap viability: An experimental study in rats
  1. Tez No: 833082
  2. Yazar: MERVE ÖZGER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CENK DEMİRDÖVER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: apoptosis, flap viability, hypertrophic scar, marimastat, matrix metalloproteinase
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Plastik, rekonstrüktif ve estetik cerrahide travma sonucu oluşan doku defektlerinde, tümör rezeksiyonu sonucu gereken rekonstrüksiyonlarda, konjenital malformasyonların düzeltilmesinde flepler sıklıkla kullanılmaktadır. Flep boyunda uzama, hatalı planlama veya travma varlığında flep distalinde iskemik nekroz gözlenebilir. Flepte meydana gelen bu iskemiyi önlemek için cerrahi geciktirme işlemi uygulanarak flep damar yoğunluğun artırılması ya da sempatolitik ajan, vazodilatatör, antitrombotik, antikoagülan, antioksidan ilaçlar gibi medikal tedaviler uygulanmıştır. Matriks metalloproteinazların yara iyileşmesi ve anjiogenezde rol oynadıkları gösterilmiştir. Çalışmada amacımız literatürde daha önce kullanılmayan MMP aktivatör ve inhibitörlerini kullanılarak flep yaşayabilirliği üzerinde olan etkisini incelemek ve flep yaşayabilirliğini artırmaktır. Bu amaçla enzim aktivatörü olarak çinko sülfat, inhibitör olarak doksisiklin ve marimastat kullanılmıştır. Çalışmada 32 adet 12 haftalık wistar albino erkek rat sırtlarından McFarlane flebi eleve edildi. Ratlar 8'li gruplara ayrılarak; kontrol grubu, doksisiklin, çinko sülfat ve marimastat verilen 4 farklı deney grubuna ayrıldı. İlaçlar ilk dozu operasyondan 1 sa önce olmak üzere günde bir kez 7 gün boyunca uygulandı. 7. günde iv indosiyanin yeşili floresans görüntüleme ile flep kanlanması ölçüldü. Flep nekroz alanları ölçümü Adobe Photoshop CC 2017 programı ile yapıldı. Deney sonlandırılıp flepten alınan örneklere histopatolojik inceleme yapıldı. Çalışmada marimastat verilen grupta flep nekroz oranın anlamlı (p=0.002) olarak en az ve flep kanlanma oranının anlamlı (p=0.005) olarak en fazla olduğu görüldü. Histopatolojik incelemede anjiogenezde üç deney grubunda anlamlı (p=0,0109) artış olduğu, apoptoziste ve enflamasyonda anlamlı (p=0,0036/ p=0,048) azalma olduğu görüldü. Flep yaşayabilirliği ile ilgili birçok yöntem denenmiş ve flep yaşayabilirliği artırılmaya çalışılmıştır. Sonuçlar değerlendirildiğinde daha önce çalışılmamış olan hücre fonksiyonlarının birçoğunda etkili olan matriks metalloproteinazlarının flep yaşayabilirliğinde etkili olduğunu ve bir inhibitor olan marimastatın flep yaşayabilirliği üzerinde olumlu etkisi olduğu görülmüştür. Anahtar kelime: apoptoz, flep yaşayabilirliği, hipertrofik skar, marimastat, matriks metalloproteinaz
Özet (Çeviri)
In plastic, reconstructive and aesthetic surgery, flaps are commonly used in tissue defects caused by trauma, in reconstructions required after tumor resection, and for correcting congenital malformations. Ischemic necrosis may occur in the distal part of the flap if the flap is stretched, incorrectly planned, or exposed to trauma. Techniques such as surgical delay to increase the vascular density of the flap or medical approaches such as treatments with sympatholytic agents, vasodilators, antithrombotic, anticoagulant, and antioxidant drugs have been used to prevent this ischemia in the flap. Matrix metalloproteinases have been shown to play a role in wound healing and angiogenesis. In our study, we aimed to examine the effects of matrix metalloproteinase activators and inhibitors, both of which have not been previously reported in the literature, on flap viability, and to increase flap viability. To that end, we used zinc sulfate as enzyme activator, and doxycycline and marimastat as inhibitors. McFarlane flaps were elevated from the backs of 32 twelve-week-old male Wistar albino rats. The rats were divided into groups of 8 and assigned to 4 different groups: the Control Group, the Doxycycline Group, the Zinc Sulfate Group, and the Marimastat Group. The drugs were administered once a day for 7 days with the first dose one hour before the operation. On the 7th day, blood flow to the flap was measured by imaging after indocyanine green was administered intravenously. Flap necrosis areas were measured using the Adobe Photoshop CC 2017 program. The experiment was then terminated and samples taken from the flaps were histopathologically examined. Flap necrosis rate was significantly (p=0.002) lowest and flap blood supply rate was significantly (p=0.005) highest in the Marimastat Group. Histopathologic examination revealed significant (p=0.0109) increase in angiogenesis and significant (p=0.0036/p=0.048) decrease in apoptosis and inflammation in the three study groups. Many methods have been tried to study and increase flap viability. The results of our study showed that matrix metalloproteinases, which are effective in many cell functions that have not been studied before, were effective in flap viability and that the inhibitor marimastat had a favorable effect on flap viability.