Bulanık mantığa dayalı vektör kuantalama ile görüntü kodlama
Image coding using fuzzy logic based vector quantization
- Tez No: 83313
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ GANGAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Görüntü Kodlama, Vektör Kuantalama, Kod Tablosu, Bulanık Mantık, Kosinüs Dönüşümü. V, Image Coding, Vector Quantization, Codebook, Fuzzy Logic, Cosine Transform. VI
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
ÖZET Bu tezde, bulanık mantığa dayalı vektör kuantalama kullanan bir görüntü sıkıştırma tekniği incelenmiştir. Görüntü sıkıştırma, görüntülü haberleşme ve görüntülerin depolanması gibi uygulamalarda kanal kapasitelerinin ve depolama ortamlarının ekonomik olarak kullanılması amacıyla gerçekleştirilir. Kullanılan yöntem daha önceden oluşturulmuş bir kod tablosu üzerinde, kodlanacak görüntünün giriş vektörlerinin bulunup, bulunan bu vektörlerin adreslerinin alıcıya gönderilmesine dayanmaktadır. Kod tablosundan arama işleminde bulanık mantığa dayalı bir yöntem kullanıldı ve bu yöntemin hem işlem hızını hem de görüntü kalitesini arttırdığı görüldü. Aynı yöntem seviyelendirilmiş kosinüs dönüşüm katsayılarına da uygulandı. Bu yöntemde katsayılar parsellenip 4 farklı bölgeye ayrıldı ve bu bölgeler için farklı kod tabloları oluşturuldu. Kodlama yapılırken de her vektör ilgili kod tablosunda araştırıldı. Kullanılan yöntemlerin performansları, farklı vektör boyutları, farklı görüntüler, farkı kod tablosu boyutları ve farklı parametreler için incelenmiş ve karşılaştırmalı olarak verilmiştir. Kod tablosundan araştırma işleminde bulanık mantık kullanıldığında işlem hızının ve görüntü kalitesinin arttığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Image Coding Using Fuzzy Logic Based Vector Quantization This thesis describes a image compression technique using fuzzy logic based vector quantization. Image compression is realized for the aim of economical usage of canal capasities and storage enviroment on applications like image transmission and image storage. This method is based on finding the vectors of the image to be coded on a codebook formed earlier and sending the addresses of these found vectors to the transmitter. On the process of codebook search a fuzzy logic based method is used and it is seen that this method increases both process speed and image quality. Same method is used on quantized cosine transform coefficients. In this method, coefficients are seperated to 4 different areas and codebooks are generated for these areas. While coding, every vector is searched on relevant codebook. The performances of the methods were examined for different vector dimensions, different images, different codebook dimensions and different parameters and given in comparison. Using fuzzy logic in codebook search increased the process speed and image quality.