Farklı rijitleştirci elemanlara sahip deprem etkisindeki yapıların lineer olmayan davranışlarının karşılaştırmalı olarak incelenmesi
Comparative study of nonlinear behavior of frame structures with different stiffening members subjected to earthquake
- Tez No: 83312
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF AYVAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Structure, Bracing Members, Earthquake, Nonlinear Analysis, Braced Frames, Moment-Resisting Frames, Comparative Study VII
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
ÖZET Yapıların deprem etkisi altında iyi bir davranış göstermeleri için taşıyıcı sistemlerinin uygun seçilmesi önem arzetmektedir. Aynca, yapılar deprem etkisi altında lineer davranış ötesinde hem malzeme hem de geometri değişimi bakımından lineer olmayan davranış gösterdiklerinden dolayı yapıların özellikle dinamik analizinde lineer olmayan analizin kullanılması daha gerçekçi olmaktadır. Bu çalışmanın amacı geleneksel çerçeve sistem ve farklı olarak düzenlenen eğik elemanlarla rijitleştirilmiş çerçeve sistem yapıların depreme karşı lineer olmayan davranışlarının karşılaştırmalı olarak incelenmesidir. Bu inceleme yerdeğiştirme, eğilme momenti ve normal kuvvet yönünden ayrı ayrı gerçekleştirilmektedir. Bu amaçla birinci bölümde depreme dayanıklı yapı taşıyıcı sistem seçiminde dikkat edilecek hususlar, yapılarda kullanılan başlıca taşıyıcı yapı elemanları, taşıyıcı sistemler ve lineer olmayan analiz hakkında genel bilgiler verilmektedir. İkinci bölümde çalışmanın amacı doğrultusunda LUSAS programı kullanılarak yapılan modelleme hakkında bilgi verilmektedir. Üçüncü bölümde çalışmada dikkate alman çerçeve sistemlerden elde edilen bulgular, grafikler halinde verilerek irdelenmektedir. Dördüncü bölümde çalışmanın tümünden çıkartılabilen bazı sonuçlar ve öneriler verilmekte, bu bölümü kaynaklar listesi izlemektedir. Elde edilen sonuçlara göre, bu çalışmada lineer olmayan analizi yapılan çerçeve sistem yapılardan eğik elemanlarla rijitleştirilmiş çerçeve sistem yapılar, geleneksel çerçeve sistem yapıya göre, dikkate alınan özellikler bakımından daha iyi davranış göstermektedirler. Anahtar Kelimeler : Yapı, Rijitleştirici Eğik Eleman, Deprem, Lineer Olmayan Analiz, Eğik Elemanlı Çerçeve Sistemler, Geleneksel Çerçeve sistem, Karşılaştırmalı İnceleme VI
Özet (Çeviri)
SUMMARY Comparative Study of Nonlinear Behavior of Frame Structures With Different Stiffening Members Subjected to Earthquake It is essential to select the structural form of a structure in the earthquake resistant design. In addition, it is more realistic to make nonlinear analysis which takes into account both the material non-linearity and geometric non-linearity since structures subjected to earthquake behave beyond linearity. The purpose of this study is to investigate nonlinear behaviors of frame structures with different stiffening members and to compare those results with those of moment- resisting frames. These comparisons are made separately for displacement, bending moment and normal force. For this purpose, in the first chapter, general information about factors that should be considered in the selection of structural form of earthquake resistant design, structural form, members of structural form and nonlinear analysis are presented. In the second chapter, information about frame structures models used in LUSAS are given. In the third chapter, the results obtained from study are presented in graphs and then discussed. In the fourth chapter, the conclusions drawn from the results are given and some recommendations for future studies are made. This chapter is followed by a list of references. It is concluded that earthquake behavior of frame structures stiffened with different members is better than that of moment resisting frames from the characteristics considered point of view.