Geri Dön

Acetylation of corn starch for gelatin substitution in soft candy

Yumuşak şekerlemede jelatin ikamesi olarak mısır nişastanın asetillenmesi

  1. Tez No: 864345
  2. Yazar: ELİF AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERPİL ŞAHİN, PROF. DR. SERVET GÜLÜM ŞUMNU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 131

Özet

Şekerleme endüstrisinde, hidrokolloid türleri vegan, Helal ve Kosher uygunlukları ve ürün kalitesi üzerindeki etkileri nedeniyle büyük öneme sahiptir. Farklı kökenli nişastalar ise yaygın olarak tercih edilen, bitkisel bazlı ve ekonomik alternatiftir. Nişastalar, diğer hidrokolloidlerin yerine kullanılmak üzere modifiye edilebilir. Bu çalışmada, doğal, asit modifiye ve okside mısır nişastasının asetilasyonunda reaktant miktarı ve reaksiyon süresinin tepkime verimliliği ve nişastaların fizikokimyasal özellikleri üzerindeki etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Ayrıca, bu nişastalarla üretilen yumuşak şekerleme ürününün tekstür özellikleri analiz edilmiştir. Nişastaların karakterizasyonu kimyasal analiz (titrasyon yöntemi) ve enstrümantal analiz (DSC, XRD, RVA, geçirgenlik) kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Nişastanın ön modifikasyonu ve ön modifikasyon türü, tepkime verimliliği açısından büyük öneme sahiptir. Asitle modifiye edilen nişastanın, doğal mısır nişastasına göre daha düşük jelatinleşme sıcaklığına, daha yüksek entalpiye ve daha düşük kristallik seviyesine sahip olduğu görülmüştür. Ayrıca asetile asit modifiye nişasta, asetile okside ve doğal nişastalardan daha düşük jelatinleşme sıcaklığına ve daha kararlı final viskoziteye sahip olmuştur. Bu özellikler asitle modifiye nişastanın asetilasyon reaksiyonuna eğiliminin daha yüksek olduğunu kanıtlamaktadır. Yumuşak şekerleme uygulamasında, uygun sertlik ve yapışkanlığa sahip olması nedeniyle asetilasyon derecesi düşük nişastaların kullanılması uygun bulunmuştur. Jelatin içeren jöle şekerlemenin tekstürüne en yakın tekstür, asetile okside nişasta kullanılarak elde edilmiştir. Bu özelliklere ek olarak asetile okside nişasta daha yüksek geçirgenlik değerine sahip bulunmuştur ve bu özellik onu asetile asit modifiye edilmiş yumuşak şekerlemenin opak doğasından ayırmaktadır. Öte yandan, asetile asit modifiye nişasta jeli elastik bir tekstür sergilemiştir.

Özet (Çeviri)

In confectionery industry, hydrocolloid types are of great importance due to their vegan, Halal and Kosher suitability and their effects on product quality. Starches are plant based and economical alternatives. However, modification of starch is necessary to obtain the desired quality. The study is aimed to determine the effect of reagent amount and reaction time in acetylation of native, acid modified and oxidized corn starch on the reaction efficiency and physicochemical properties of starches. In addition, the texture properties of soft jelly with these starches have been analyzed. Characterization of starches was done by using chemical analysis (titration method) and instrumental analysis (DSC, XRD, RVA, transmittance). Premodification type of starch has great importance in terms of reaction efficiency. It was observed that acid modified starch had lower gelatinization temperature, higher enthalpy, and lower crystallinity level than native corn starch. In addition, acetylated acid modified starch had lower gelatinization temperature and more stable final viscosity than acetylated oxidized and native starches. These properties proved that acid modified starch had a higher tendency to acetylation reaction. In soft jelly production, the usage of starch with low acetylation degree was more suitable in terms of hardness and stickiness values. The texture of the soft jelly made of gelatin and acetylated oxidized starch were close to each other. In addition, acetylated oxidized starch had higher transmittance value that differentiated it from the opaque acetylated acid modified soft jellies. On the other hand, soft jellies made with acetylated acid modified starch exhibited a gummy texture.

Benzer Tezler

  1. Kekik ekstresinde asetillendirilmiş nişastanın mikroenkapsüle özelliğinin araştırılması

    Investigation of microencapsulation process in thyme extract of acetylated starch

    ABDULHALIK UĞURTAY

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2020

    Gıda MühendisliğiHarran Üniversitesi

    Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. EYYÜP KARAOĞUL

  2. Modification of corn starch by oxidation and acetylation

    Mısır nişastasının oksidasyon ve asetilasyon ile modifikasyonu

    TİLBE ÇELİK

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2022

    Kimya Mühendisliğiİzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü

    Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. SELAHATTİN YILMAZ

  3. Improvement of water sensitivity, mechanical properties and utilization of hemicellulose based polymeric materials

    Hemiselüloz temelli polimerik malzemelerin su hassasiyetinin, mekanik özelliklerinin ve kullanım alanlarının geliştirilmesi

    MERVE AKKUŞ

    Doktora

    İngilizce

    İngilizce

    2015

    BiyoteknolojiOrta Doğu Teknik Üniversitesi

    Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. UFUK BÖLÜKBAŞI

    PROF. DR. NECATİ ÖZKAN

  4. İlaç yeniden konumlandırma yaklaşımı ile alfa tübülin asetilasyonunu arttırabilecek bileşiklerin araştırılması

    Investigation of compounds inducing alpha tubulin acetylation by drug repurposing approach

    ÖZGE ÇETİN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2020

    Tıbbi BiyolojiHacettepe Üniversitesi

    Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. GAMZE BORA

  5. Functional evaluation of gr acetylation in ahepatocyte cell line

    Başlık çevirisi yok

    ULAŞ KAPLAN

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2019

    BiyokimyaFriedrich-Schiller-Universität Jena

    PROF. DR. THORSTEN HEİNZEL

    PROF. DR. ARİA BANİAHMAD