Acil servise başvuran sepsisli hastalarda PIRO, APACHE2, qSOFA, NEWS2, meds skorlama sistemlerinin 28 günlük mortaliteyi öngörmede değerliliklerinin karşılaştırılması
Comparison of the predictive values of PİRO, APACHE2, qSOFA, NEWS2, MEDS scoring systems in predicting 28 days mortality in sepsis patients in the emergency department
- Tez No: 833278
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL DOĞAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Sepsis, PIRO Score, Mortality, NEWS2, Emergency Department
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Amaç Bu çalışmada acil servise başvuran ve sepsis ön tanısı ile takip edilen hastalarda hesaplanan PIRO, APACHE2, qSOFA, NEWS2, MEDS skorlamalarının 28 gündeki mortalitede prediktif değerlerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Materyal ve Metod Bu çalışma Bakırköy Dr. Sadi Konuk EAH Erişkin Acil Tıp Kliniğine 24.02.2023-24.08.2023 tarihleri arasında başvuran 261 sepsis-3 kriterlerine göre sepsis ön tanısı alan 18 yaş ve üzeri hastalarla yapılmıştır. Hastaların yaşı, cinsiyeti, vitalleri, hemogram, biyokimya, kan gazı parametreleri, komorbiditeleri, kullandığı ilaçları, bakımevi takibi, tedavileri, mevcut sepsis skorlamalarından aldıkları puanlamalar, hasta sonlanımları ve 28 günlük mortalite durumu kaydedilmiştir. Sepsisin 28 günlük mortalitesinde prediktif olabilecek değerler karşılaştırılmıştır. Bulgular Çalışmamıza dahil edilen 261 hastaların 132'si (%50,6) kadın, 129'u (%49,4) erkek olup yaş ortalaması 74,22 ± 14,73'tür. Çalışmaya alınan hastaların 28 günlük mortalitesi incelendiğinde 171 (%65,5) hastanın ölümle sonuçlandığı görüldü. Mevcut laboratuvar değerlerinin 28 günlük mortaliteyi tahmininde ROC analizi yapıldığında laktat AUC 0,921 (%95 CI 0,882-0,951)(p), NEWS2 AUC 0,930 (%95 CI 0,831-1,000)(p:0,0001>), MEDS AUC 0,753 (%95 CI 0,615-0,891)(p:0,0003), SOFAAUC 0,957 (%95 CI 0,918-0,997)(p:0,0001>), qSOFA AUC 0,907 (%95 CI 0,883-0,931)(p:0,0001>) şeklinde olup her biri anlamlı bulunmuştur. Backward metodu ile regresyon analizi yapıldığında hematokrit değerinin odds ratio (OR) (1,23) oranı GA (%95 güven aralığında 1,02-1,47), laktat odds ratio (OR) (1,67) oranı GA (%95 güven aralığında 1,02-2,75), PIRO odds ratio (OR) (1,35) oranı GA (%95 güven aralığında 1,02-1,80) olarak hesaplanmış olup mortalitede bağımsız belirleyici olarak bulundu. Sonuç Mevcut PIRO, MEDS, NEWS2, qSOFA, APACHE-2 skorlamaların hepsi acil serviste 28 günlük mortaliteyi göstermede değerli olarak görülsede PIRO ve NEWS2 skorlaması daha iyi performans göstermişlerdir. Yaptığımız çalışmada PIRO skorlamasında cut of değeri 18 alındığında sensitivitesi %100, spesifitesi %85,66 (AUC:0,913, %95 CI: 0,867-0,960, p:0,0001>) olarak bulunmuş olup acil servislerde mortalite ve kötüye gidişi değerlendirmede kullanılabilir. Aynı şekilde NEWS-2 skorunda cut of değeri 13 olarak alındığında sensitivitesi %100, spesifitesi %76,74 (AUC: 0,930, %95 CI: 0,831-1,000, p: 0,0001>) olarak hesaplanmış olup aynı şekilde acil servislerde mortalite ve kötüye gidiş değerlendirilmesinde kullanılabilir görülmüştür. Sistemlerin kullanımında acil serviste hızlı tanı ve tedavi amaçlandığı ve pratik olan sistemlerin önemini sürdürdüğü unutulmamalı. Mevcut çalışmamızdaki kısıtlamalardan dolayı daha geniş ve kapsamlı çalışmalara ihtiyaç duyulduğunu tekrar vurgulamak isteriz. Anahtar Terimler: Sepsis, PIRO Skoru, Mortalite, NEWS2, Acil Servis
Özet (Çeviri)
Objectives This study aims to compare the predictive values of PIRO, APACHE2, qSOFA, NEWS2 and MEDS scores calculated in patients presenting to the emergency department and followed with a preliminary diagnosis of sepsis, in terms of 28-days mortality. Materials and Methods The study was conducted with patients aged 18 and above who presented to the Bakırköy Dr. Sadi Konuk Training and Research Hospital's Adult Emergency Medicine Clinic between 24.02.2023 and 24.08.2023, with a preliminary diagnosis of sepsis according to sepsis-3 criteria. The age, gender, vitals, complete blood count, blood gas parameters, biochemistry, comorbidities, medications, nursing home residency, emergency room treatments, scores from existing sepsis scoring systems, patient outcomes and 28-day mortality status of the patients were recorded. Values that could be predictive of 28-day mortality in sepsis were compared. Results Of the 261 patients included in our study, 132 (%50,6) were female, 129 (%49,4) were male, with a mean age of 74±14,73. When the 28-day mortality of the patients included in the study examined, it was observed that 171 (%65,5) patients resulted in death. ROC analysis of the laboratory values for predicting 28-day mortality calculated as: lactate AUC 0.921 (95% CI 0.882-0.951) (p), indicating its potential use in predicting mortality and deterioration in emergency departments. Simlilarly, a cut-off value of 13 for the NEWS-2 score showed a sensitivity of 100%, specifity of 76,74% (AUC: 0,930, 95% CI: 0,831-1,000, p:0,0001>), also suggesting its applicability in predicting mortality and deterioration in emergency departments. It should be remembered aims of these scoring systems are rapid diagnosis and treatment, the impotance of the practicality of the sysytems should be highlighted. Due to the limitations of our study, we would like to emphasize the need for broader and more comprehensive studies.