Solaklı Deresi girdilerinin kıyısal pelajik ekosisteme etkileri
The effects of Solaklı river discharge on coastal pelagic ecosystem
- Tez No: 83334
- Danışmanlar: PROF. DR. HİKMET KARAÇAM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Balıkçılık Teknolojisi, Fisheries Technology
- Anahtar Kelimeler: Nutrients, Pigments, Freshwater discharge, Antropogenic Effects, Solaklı River, Black Sea. VI
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 194
Özet
Doğu Karadeniz Bölgesi, Of ilçesi sahil şeridi, Solaklı Deresi' nde belirlenen 14 istasyon ve bu istasyonlara ait 4 derinlikten, Ağustos 1996- Temmuz 1997 tarihleri arasında örnekleme yapılmıştır. Araştırmada, birincil parametrelerden sıcaklık, tuzluluk, Seki diski değerleri, besleyici elementler (N03-N, N02-N, P04-P, NH4-N, Si02, Fe) ve klorofil-a, feopigment, karotenoid pigment dağılımları incelenmiştir. Solaklı Deresi girdilerinin kıyısal ekosisteme etkilerim içeren bu araştırmada, incelenen parametreler açısından, nehir etkisinin batı yönünde daha yoğun olduğu belirlenmiştir. Nehir girdisi etkisinin kıyıdan 4-6 km açığa ve 15 m derinliğe kadar devam ettiği tespit edilmiştir. Araştırma döneminde incelenen kimyasal parametreler açısından, nehir deşarj noktasındaki besleyici element değerlerinin, diğer istasyonlardan oldukça yüksek olduğu bulunmuştur. Buna bağlı olarak, deşarj noktasından itibaren kuzey yönüne doğru dört farklı bölge ayırt edilmektedir. Sonuç olarak, Solaklı Deresi girdilerinin kıyısal pelajik ekosistemdeki etkileri ve oluşabilecek tahmini değişiklikler basit bir model ile açıklanmaya çalışılmış ve bölgenin ötrofîkasyona meyilli olduğu belirlenmiştir. Anahtar Kelimeler : Besleyici Elementler, Pigmentler, Plume Alanı, Antropojenik Etki, Solaklı Deresi, Karadeniz.
Özet (Çeviri)
The Effects of Solaklı River Discharge on Coastal Pelagic Ecosystem The main aim of this study was to investigate the local ecological effects of Solaklı River discharge, South-eastern Black Sea, on coastal ecosystem. Temporal and spatial variations in primary parameters (temperature, salinity, Secchi depth values), nutrients (NO3-N, NO2-N, PO4-P, NH4-N, SİO2, Fe) and pigments (chlorophyll-a, phaeopigment, carotenoid pigment) were investigated. Samplings were conducted at 14 stations and 4 different depths and lasted around one year, August 1996 and July 1997. Effects of the freshwater run off from the Solaklı last up to 4-6 km and depth of 15 m and the influence seems to be more profound on the west part of the discharge area. Nutrient values at river discharge centre station were significantly higher than other stations. According to observed variations in study parameters it seems that it is possible to recognise four different areas from the shore through reference station at discharge centre. As a conclusion, it can be concluded that the local effects of Solaklı River discharge on coastal pelagic ecosystem seem to detrimental. Potential future changes at similar areas have been predicted establishing a simple ecological model. The region's high tendency for eutrophication was also noticed.