Orman Genel Müdürlüğü'nde konumsal veri tabanı tasarımı ve örnek uygulama
Spatial database in general directorate in forestry and model application
- Tez No: 83335
- Danışmanlar: PROF.DR. SELAHATTİN KÖSE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS), Veri Tabam, Veri Tabam İşletim Sistemi (VTİS), Konumsal Veri Tabam Tasarım (KVTT), Geographic Information System (GIS), Database, Database Management System (DBMS), Spatial Database Design (SDD)
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Ormanlar kendi kendilerini yenileyebilen doğal kaynaklardan biri olarak kabul edilmektedir. Bu özelliklerinin korunması ancak, düzenli ve sürekli bir işletmecilikle söz konusu olabilir. Toplumun giderek artan orman ürünleri ihtiyacının karşılanabilmesi ve aynı zamanda ormanların sunduğu çeşitli fonksiyonlardan toplumun faydalanabilmesi ancak böyle bir işletmecilikle sağlanabilir. Konumsal ve öznitelik verilerin çok sayıda olması, onların toplanması, depolanması, idaresi, sorgulanması ve analizi işlemlerinde çeşitli sorunlar ortaya çıkarmaktadır. Bu sorunu günümüz bilgisayar teknolojisini kullanıp sistem planlayarak aşmak mümkündür. İşte bu sistem, bilgisayar yazılım, donanım ve insan gücünü bir araya getiren coğrafi bilgi sistemidir. Bu amaçla, yaklaşık 8000 hektarlık bir alam kaplayan KTÜ Orman Fakültesi Araştırma Ormanı çalışma alam olarak seçilmiştir. Bu alana ait öznitelik veriler bir veri tabanı modeli seçilerek bilgisayar ortamına girilmiştir. Bir Coğrafi Bilgi Sistemi yazılımı olan ARC/INFO yazılım programı kullanılarak, depolanan bu bilgiler yardımıyla, gerekli analiz ve sorgulama işlemleri gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada, Orman Genel Müdürlüğünde kullanılan ve kullanılması gereken grafik verilerin (haritaların) sayısallaştırıldığı varsayılarak, bunlara ait öznitelik verilerin neler oldukları, nasıl depolanacakları, grafik verilerle aralarında ne gibi bir ilişki kurulacağı araştırılmış ve konumsal bir veri tabam modeli tasarımı gerçekleştirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Spatial Database Design in General Directorate in Forestry and Model Application The forests are accepted as one of natural resources renewing themselves. It is possible to keep features of forests by permanent and correct forest management. This kind of management can meet increasing forest product and the other forest function needs of the society. Because of too many data related to attribute and spatiality of this research can cause a lot of problems in collecting, storing, managing, and analyzing data. These problems can be solved by enhancing a special system using computer technology. This system, gathering man power, computer software and hardware together, is a geographic information system. For this aim, the research forest of KTÜ Forestry Faculty, the general area of which is about 8000 hectares, was chosen as a studying field. Data related to attributes of this field are taken into computer system choosing a database model. The necessary analysis were done using a software ARC/INFO a geographic information system. In this study, the maps used and necessary to be used in General Directorate of Forestry were assumed to be digitized. What the data associated with attributes of the maps are, how they be stored and what kind of relations happen with graphical data among them were researched and developed a spatial database model plan.