Hemodiyaliz hastalarında yeni bir inflamasyon belirteç olan Sistemik İnflamatuvar Yanıt İndeksinin (SIRI) kullanımı
Use of Systemic Inflammatory Response Index (SIRI), a new inflammation marker in hemodialisis patients
  1. Tez No: 833359
  2. Yazar: RENGİN ESEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ENVER YÜKSEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: SIRI, mortalite, inflamasyon, NLR, MLR, CRP, albümin, CAO, kuru ağırlık, kt/v, hemodiyaliz, SIRI, mortality, inflammation, NLR, MLR, CRP, albumin, CAO, dry weight, kt/v, hemodialysis
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Giriş ve amaç: Böbrek yetmezliği, tüm ülkelerde insidansı giderek artan küresel bir sağlık sorunu haline gelmiştir. Son dönem böbrek yetmezliği (SDYB) hastalarında en yaygın tercih edilen renal replasman (RRT) tedavisi hemodiyaliz (HD) dir. HD hastalarında ve tüm kronik böbrek yetmezliği (KBY) hastalarında mortalite oldukça yüksektir. Mortaliteyi öngörücü parametreler, bizlere mortalite riski yüksek hasta profillerinin erken tespit edilip önlem ve tedavilerinin erken başlatılması sonucu, daha düşük mortalite oranlarını yakalamaya ve sebep oldukları maliyetleri düşürmeye yardımcı olur. Bu çalışmamızda hemogramdan hesaplanan sistemik inflamatuvar yanıt indeksinin (SIRI), HD hastalarında kullanımını ve mortaliteyi öngörmedeki prediktif değerini bulmayı hedefledik. Gereç ve yöntem: Yapmış olduğumuz çalışma; retrospektif ve tek merkez verileri ile yapılan çalışmadır. S.B.Ü. Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 2015-2022 yılları arasında, 3 aydan fazla sürede hemodiyalize giren, 340 hastanın takip dosyalarının retrospektif incelemesiyle yapıldı. Bulgular: Çalışmamızdaki hastaların yaşlarının ortalaması; 55,18 ± 17,44 olup, %52,6' sı kadın, %47,4'ü erkekti. Hastaların SIRI'ya göre yaşları karşılaştırıldığında, istatistiksel açıdan anlamlı farklar bulundu (Z=-4,721; p0,05). Sonuç: Çalışmamızda, SIRI'nin inflamatuar belirteçler olan NLR, MLR, CAO, CRP ve albümin ile pozitif kolerasyon gösterdiği saptandı. İleri yaş ve kuru ağırlık ile SIRI arasında pozitif kolerasyon saptandı. Çalışmamızdaki bir diğer pozitif bulgu, hastaların SIRI'ya göre diyaliz yeterliliğini gösteren Kt/V değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farkın saptanmasıdır. Bu Sonuçlar, HD hastalarında prognozu tahmin etmeye yardımcı olabilir. Son olarak, çalışmamıza bağlı kısıtlamalardan kaynaklı olabileceğini düşündüğümüz literatür ile uyumsuz sonuçlanan, SIRI, NLR, MLR ve CAO'nun mortalite üzerinde istatistiksel açıdan anlamlı prediktif etkisinin çalışmada saptanmamasıdır.
Özet (Çeviri)
Introduction and purpose: Kidney failure has become a global health problem with an increasing incidence in all countries. The most commonly preferred renal replacement (RRT) treatment in end-stage renal failure patients is Hemodialysis (HD). The mortality rate is significantly high in HD patients and all chronic kidney failure (CKD) patients. Mortality predictive parameters help us to achieve lower mortality rates and to reduce the costs they cause in every sense, as a result of early detection of patient profiles with high mortality risk and early initiation of precautions and treatments. In this study, we aimed to find the use of the systemic inflammatory response index (SIRI) calculated from hemogram and its predictive value in predicting mortality in HD patients. Materials and methods: The study we conducted is retrospective and conducted with single center data. It was conducted by retrospectively reviewing the follow-up files of 340 patients who underwent hemodialysis for more than 3 months between 2015 and 2022 at S.B.U. Gazi Yaşargil Training and Research Hospital. Results: The average age of the patients in our study is 55.18 ± 17.44 and the gender distribution ratios are; 52.6% are female and 47.4% are male. When the patients' ages were compared according to SIRI, a statistically significant difference was found (Z=-4.721; p0.05). Conclusion: In our study, it was found that SIRI showed positive correlation with inflammatory markers NLR, MLR, CAO, CRP and albumin. A positive correlation was detected between advanced age and dry weight and SIRI. Another positive finding in our study is the detection of a statistically significant difference between the Kt/V values of the patients, which indicate dialysis adequacy according to SIRI. These Results may help predict prognosis in HD patients. Finally, what is incompatible with the literature, which we think may be due to the limitations of our study, is that a statistically significant predictive effect of SIRI, NLR, MLR and CAO on mortality was not detected in the study.