Anterior servikal diskektomi ve füzyon sonrası lokal steroid uygulamasının erken dönem disfajiye etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of local steroid application after anterior cervical dyscectomy and fusion on early dysphagia
- Tez No: 833361
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YUNUS ATICI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Anterior servikal diskektomi ve füzyon, disfaji, lokal steroid, servikal omurga, Anterior cervical discectomy and fusion, dysphagia, local steroid, cervical spine
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Giriş ve Amaç: Bu çalışmada lokal retrofaringeal bölgeye 40 mg metilprednizolon liyofilize toz uygulamasının anterior servikal diskektomi ve füzyon (ASDF) sonrası gelişen disfajiye etkisinin prospektif olarak araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: 1 veya 2 seviye ASDF adayı olan 46 hasta 2 gruba randomize edildi. Çalışma grubuna yara kapatma öncesi retrofaringeal 40 mg metilprednizolon liyofilize toz uygulandı. Kontrol grubuna ilaç uygulaması yapılmadı. Hastalar ameliyat sonrası 1.2.3.4.7.14. ve 28. gün kontrollerinde disfaji değerlendirmesi için EAT-10 (Eating Asessment Tool-10), Bazaz skoru ve VAS (Visual Analog Scale) odinofaji skoru ile, 14. ve 28. gün lateral servikal grafilerinde PSTSI (Prevertebral Tissue Swelling Index) ölçümleri ile ve klinik değerlendirme için 28. gün NDI (Neck Disability Index) skoru ile prospektif olarak değerlendi. Bulgular: EAT-10 skoruna göre 14. güne kadar olan kontrollerde steroid grubu daha iyi disfaji skorları aldı. (p < 0.05) Bazaz ile yapılan değerlendirmede ise 7. güne kadar bu etki anlamlı olarak izlendi. (p < 0.05) Ağrılı yutma hissi değerlendirmesinde yine 14. güne kadar VAS odinofaji skorları steroid uygulanan grupta daha iyi sonuç verdi. (p < 0.05) 14. gündeki PSTSI ölçümleri steroid grubunda daha düşük sonuç alırken (p 0.05) Hastalarda ek komplikasyon izlenmedi. Sonuç: Lokal retrofaringeal bölgeye 40 mg metilprednizolon liyofilize toz uygulaması klinik skorlar üzerine etki etmeksizin ameliyat sonrası ilk iki haftalık dönemde disfajiyi etkin şekilde azaltmakta ve erken dönemde ek komplikasyona neden olmamaktadır. Lokal steroid uygulaması erken dönem disfajiyi azaltmak için tercih edilebilir.
Özet (Çeviri)
Background and purpose: In this study, it was aimed to prospectively investigate the effect of 40 mg methylprednisolone lyophilized powder application to the local retropharyngeal region on dysphagia developing after anterior cervical discectomy and fusion. Material and method: 46 patients which are 1 or 2 level ACDF candidates were randomized into 2 groups. Each group was consist of 23 patients. Retropharyngeal 40 mg methylprednisolone lyophilized powder was applied to the study group before wound closure. No medication was applied to the control group. Patients follow-up has been done at postoperative 1st,2nd,3rd,4th,7th,14th and 28th days utilizing EAT-10 (Eating Asessment Tool-10), Bazaz score and VAS (Visual Analog Scale) odynophagia score for dysphagia assessment. For radiographic swelling assesment PSTSI (Prevertebral Tissue Swelling Index) measurements were made on lateral radiographs taken on the 14th and 28th days. NDI (Neck Disability Index) score obtained at 28th day used for clinical evaluation. Results: Steroid group had better EAT-10 scores up to day 14.(p < 0.05) In the evaluation made with Bazaz, this effect was observed to be significant until the 7th day. (p < 0.05) For odinophagia perspective of view, VAS odynophagia scores gave better results in the steroid group until the 14th day. (p < 0.05) While the PSTSI measurements on the 14th day were lower in the steroid group (p < 0.05), there was no significant difference on the 28th day. (p : 0.15) In clinical evaluation, NDI scores on day 28 did not differ. (p > 0.05) No additional complications were observed in the patients. Conclusion: Application of 40 mg methylprednisolone lyophilized powder to the local retropharyngeal region effectively reduces dysphagia in the first two weeks after surgery without affecting clinical scores and does not cause additional complications in the early postoperative period. Therefore local steroid administration may be preferred to reduce early dysphagia.