17-19 yaş adolesanların aile sağlığı merkezi ve aile hekimliği uygulamaları hakkında bilgi ve tutumlarının değerlendirilmesi
Evaluation of the knowledge and attitudes of adolescents aged 17-19 about family health center and family medicine practices
- Tez No: 833362
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RAZİYE DUT, PROF. DR. ZUHAL AYDAN SAĞLAM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Adölesan, Aile Hekimi, Aile Sağlığı Merkezi, Bilgi Düzeyi, Tutum, Adolescent, Family Physician, Family Health Center, Knowledge Level, Attitude
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: 17-19 yaş adölesanların Aile Sağlığı Merkezi (ASM) ve aile hekimliği uygulamaları hakkında bilgi ve tutumlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: 01/03/2023-01/11/2023 tarihleri arasında, İstanbul Süleymaniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Adölesan Polikliniğine başvuran 17-19 yaş 298 adölesan çalışmaya alınmıştır. Katılımcılara sosyodemografik bilgi formu, aile hekimliği uygulaması ve araştırmacı tarafından hazırlanan geçerlilik ve güvenilirlik analizi yapılmış 25 bilgi sorusu ve ifadelerden oluşan toplam 54 soruluk bir anket uygulandı. Anket formu Google Docs uygulaması ile katılımcıların telefonuna online olarak gönderildi. Online yapamayanlar için yüz-yüze anket doldurtuldu. Bulgular: ASM ile ilgili fiziki şartlar bilgi düzeylerinin yüksek olduğu fakat işleyişiyle ilgili bilgi düzeylerinin yetersiz olduğu, ASM başvurularının sıklıkla hastalık nedeniyle olduğu, herhangi bir sağlık sorununda devlet hastanelerinin ilk tercih olduğu görüldü. Kız katılımcıların erkeklerden, son bir yılda acil dışında ASM'ye başvuranların başvurmayanlardan, ortalama gelir düzeyine sahip olanların gelir düzeyi daha düşük olanlardan daha yüksek bilgi düzeyine sahip oldukları, yaş ortalamalarıyla fiziksel şartlar ve toplam bilgi düzeyi ile pozitif yönde bir ilişki olduğu, saptandı. Adölesanlar aile sağlığı merkezleri hakkında fiziksel şartlar ve genel bilgi düzeyine sahipken işleyiş konusundaki bilgiye yeterince sahip olmadığı görüldü. Karar: Yakın gelecekte ebeveyn olması beklenen geç adölesan gruba ASM'lerde uygulanan birinci basamak sağlık hizmetleri ve hakları hakkındaki bilgilerin kazandırılması gerektiği görülmektedir. Bu yaş grubunda aile hekimliği hizmetlerinin bilinirliğinin ve kullanılırlığının artırılması, eksiklerin tamamlanması, yanlışların düzeltilmesi ve geleceğe aktarılması sağlık hizmetlerinin geliştirilmesinde anlamlı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Aim: It was aimed to evaluate the knowledge and attitudes of 17-19 year old adolescents about the Family Health Center (FHC) and family medicine practices. Material and Method: 01/03/2023 and 01/11/2023 between these dates, 298 adolescents aged 17-19 years who applied to the Adolescent Polyclinic of Istanbul Suleymaniye Training and Research Hospital were included in the study. Participants were administered a questionnaire consisting of a sociodemographic information form, a family medicine practice and 25 information questions and statements prepared by the researcher and analyzed for validity and reliability. The entire survey consisted of 54 questions. The survey form was sent online to the participants' phones via Google Docs application. For those who could not complete the questionnaire online, a face-to-face survey was conducted. Results: It was observed that the level of knowledge about the physical conditions of Family Health Centers was high, but the level of knowledge about their functioning was insufficient, Family Helth Center applications were frequently due to illness, and public hospitals were the first choice for any health problem. It was found that female participants had higher levels of knowledge than male participants, those who applied to Family Helth Centers other than emergency in the last year had higher levels of knowledge than those who did not, those with average income had higher levels of knowledge than those with lower income, and there was a positive correlation between average age and physical conditions and total level of knowledge. It was observed that adolescents had general knowledge about physical conditions and general knowledge about family health centers, but they did not have enough knowledge about their functioning. Conclusion: Late adolescents, who are expected to become parents in the near future, need to be informed about primary health care services and their rights provided in Family Helth Centers. Increasing the awareness and utilization of family medicine services in this age group, completing the deficiencies, correcting the mistakes and transferring them to the future will be meaningful in improving health services.