Akıllı şehirlerde nesnelerin interneti teknolojisinin önemi: Dünyadan ve Türkiyeden örnek uygulamalar
The importance of internet of things technology in smart cities: Example applications the world andTurkey
  1. Tez No: 833445
  2. Yazar: SÜMEYRA KARAMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KOCAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Akıllı Şehir, Nesnelerin İnterneti, Akıllı Şehirler için Nesnelerin İnternetinin Önemi, Smart City, Internet of Things, Importance of Internet of Things for Smart Cities
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 258
Özet
Şehirlerin nüfusunun hızlı artması ulaşım, suç, çevre, ekoloji ve güvenlik gibi birçok sorunu beraberinde getirmektedir. Hal böyle iken şehirlerin kaynakları verimli şekilde kullanması ve şehir yönetiminin daha hızlı olması gerekmektedir. Şehirler tüm bunları yapabilmek için ulaşım, çevre, ekonomi, yönetişim, yaşam ve insan konularının tamamını kapsayan akıllı bir sisteme ihtiyaç duymaktadır. Akıllı şehir kavramı şehrin sahip olduğu kaynakları daha verimli kullanarak teknoloji ile birlikte yaşanan sorunlara çözüm bulmayı amaçlamaktadır. Bu teknolojilerden biri olan nesnelerin interneti ile insan müdahalesi olmadan cihazlar aracılığıyla çevreden edinilen veriler veri izleme sistemine gönderilmektedir. Sistemde kullanılabilir hale gelen veriler akıllı davranışlara dönüşmektedir. IoT ile günlük yaşamda karşılaşılan sorunlara verimli ve hızlı çözümler üretilmektedir. Bu çalışmada akıllı şehir ve nesnelerin interneti kavramları geniş alan araştırması sonucu elde edilen bilgiler neticesinde kavramsal çerçeveleri çizilmiş; nesnelerin interneti teknolojisinin akıllı şehirler için neden önemli olduğu açıklanmıştır. Ardından akıllı şehirlerde nesnelerin interneti teknolojisine yönelik dünyadan ve Türkiye'den örneklerle uygulamalara yer verilmiştir. Böylece, dünya ve Türkiye karşılaştırılarak Türkiye'nin bu gelişmelerde hangi durumda olduğu anlatılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
With the rapid increase in the population of cities, it brings with it many problems such as transportation, crime, environment, ecology and security. In this case, cities need to use resources efficiently and city management should be faster. Cities need an intelligent system that covers all transportation, environment, economy, governance, life and human issues in order to do all these things. The smart city concept aims to find solutions to the problems experienced together with technology by using the resources of the city more efficiently. With the Internet of things, one of these technologies, it obtains information received from the environment through devices without human intervention and sends it to the data monitoring system. The data that becomes available in the system turns into intelligent behavior. Efficient and fast solutions are produced to the problems encountered in daily life with IoT. In this study, the concepts of smart city and internet of things have been explained why internet of things technology is important for smart cities by drawing conceptual frameworks as a result of the information obtained as a result of wide area research. Sample applications for Internet of things technology in smart citiesfrom the world and Turkey have been included. By comparing the world and Turkey, we are trying to understand what state Turkey is in in these developments.