Auteur Kuramı Bağlamında Ken Loach Sineması
Ken Loach's Cinema Through Auteur Theory
- Tez No: 833627
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURCU BALCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Performing and Visual Arts, Sociology, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Sinema, Auteur Kuramı, Ken Loach, Ken Loach Sineması, Cinema, Auteur Theory, Ken Loach, Cinema of Ken Loach
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Radyo-Televizyon ve Sinema Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Sinema, 1895'teki ilk film gösterimiyle birlikte toplumsal, siyasi, ekonomik ve kültürel olaylardan etkilenerek zaman içinde farklı akım ve anlayışlarla gelişim göstermiştir. Sinemanın doğuşundan günümüze değin gelen süreçte yönetmenin film üretim aşamalarındaki rolü tartışılmıştır. Avrupa sinemasında; özellikle İtalya'da ve Fransa'da yaşanan gelişmeler, sinemanın sanat olduğuna yönelik bir anlayış getirmiştir. Bu gelişmeler çerçevesinde ilk olarak Alexandre Astruc tarafından 1948 yılında ortaya atılan, sonrasında François Truffaut tarafından benimsenen, çeşitli düşünürler aracılığıyla farklı boyutlarla geliştirilen auteur kuramı, yönetmenin film üretim aşamalarındaki rolünü belirlemede yenilikçi bir anlayış olarak ortaya çıkmıştır. Auteur kuramı, yaratıcı yönetmen anlayışını öne çıkararak bir yönetmenin kendine özgü stilini filmine yansıttığını belirtmektedir. Auteur kuramına göre yönetmen, filmlerinde ele aldığı tema ve biçimsel özellikleri tutarlı bir şekilde sinematografisinde sürdürmektedir. Amerikalı eleştirmen Adrew Sarris“Notes on the Auteur Theory in 1962”adlı makalesinde auteur yönetmenin sahip olması gereken üç özelliğe vurgu yapar: teknik yeterlilik, kişisel stil ve içsel anlam. Andre Bazin, Sarris'in ifade ettiği kriterlere ek olarak bir filmin ekonomik, toplumsal, tarihsel, kültürel ve üretimsel boyutlarıyla da değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çeker. Bu çalışmada İngiliz sinemasının önemli yönetmenlerinden Ken Loach'un auteur yönetmen özelliklerine sahip olup olmadığı, filmlerinin auteuristik özellikler taşıyıp taşımadığı sorularına cevap aranmaktadır. Çalışmanın amacı doğrultusunda Ken Loach'un genel sinematografisinden örnek olarak seçilen Kes, My Name is Joe, I,Daniel Blake ve Sorry, We Missed You filmleri tematik ve biçimsel özellikleri dikkate alınarak Sarris ve Bazin'in auteur yaklaşımları çerçevesinde analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Cinema, influenced by societal, political, economic, and cultural events, has evolved over time with different movements and understandings since its first screening in 1895. The role of the director in the production stages of a film has been a subject of discussion throughout the history of cinema. Developments in European cinema, particularly in Italy and France, have brought about an understanding that cinema is an art form. Within this context, the auteur theory, initially proposed by Alexandre Astruc in 1948 and later embraced by François Truffaut, and developed further by various thinkers, emerged as an innovative concept in defining the role of the director in film production. The auteur theory emphasizes the idea that a director imbues their unique style into their films. According to the auteur theory, a director consistently maintains the thematic and stylistic elements they address in their films throughout their cinematography. American critic Andrew Sarris, in his article“Notes on the Auteur Theory in 1962,”highlights three qualities that an auteur director should possess: technical competence, personal style, and inner meaning. In addition to the criteria expressed by Sarris, Andre Bazin emphasizes the evaluation of a film's economic, societal, historical, cultural, and production dimensions. This study seeks to answer questions about whether the prominent British director Ken Loach possesses auteur director qualities and whether his films exhibit auteuristic characteristics. Within the scope of the study's objectives, Ken Loach's films“Kes,”“My Name is Joe,”“I, Daniel Blake,”and“Sorry, We Missed You”were selected as examples from his general cinematography and analyzed within the framework of Sarris and Bazin's auteur approaches, taking into account their thematic and stylistic features.