İş güvencesizliğinin işgören motivasyonu ve performansı üzerindeki etkisi: Tıbbi satış temsilcileri üzerinde bir araştırma
The effect of job insecurity on employee motivation and performance: A research on medical sales representatives
  1. Tez No: 833688
  2. Yazar: TUĞBA MARAŞLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU SÖNMEZ KARAPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İş Güvencesizliği, Motivasyon, İşgören Performansı, Tıbbi Satış Temsilcisi, Job Insecurity, Employee Motivation, Employee Performance, Medical Sales Representative
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kayseri Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Bu tez çalışması, iş güvencesizliğinin işgören motivasyonu ve performansı üzerindeki etkisinin tespit edilmesi amacıyla hazırlanmıştır. Bu çalışma, tıbbi satış mümessillerini kapsamakta olup, nicel yöntemlerden alan araştırması deseni kullanılarak yapılmıştır. Bu çalışmadan elde edilen sonuçlara göre, tıbbi satış temsilcilerinin iş güvencesizliği algıları motivasyon düzeyleri üzerinde negatif yönlü bir etkiye sahiptir. Ayrıca iş güvencesizliği algısının tıbbi satış temsilcilerinin performansları üzerinde ise pozitif yönlü bir etki oluşturduğu belirlenmiştir. Öte yandan iş güvencesizliği ile işgören motivasyonu ve performansı arasında anlamlı bir ilişki bulgulanmış ancak işgören motivasyonu ile performansı arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Bu bağlamda, elde edilen sonuçların ilgili literatürdeki boşluğu doldurarak katkı sağlayacağı ve hizmet sektörüne ilgili konularda bilgi kaynağı olacağı düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
This thesis study was prepared to determine the effect of job insecurity on employee motivation and performance. This study covers medical sales representatives and was conducted using a field research design from quantative methods. According to the results obtained from this study, job insecurity perceptions of medical sales representatives have a negative effect on their motivation levels. In addition, it has been determined tgat the perception of job insecurity has a positive effect on the performance of medical sales representatives. On the other hand, a significant relationship was found between job insecurity employee motivastion and performance, but no significant relationship was found between employee motivaton and performance. In this context, it is thought that the results obtained will contribute by filling the gap in the relevant literature and will be a source of information on related issues to the service sector.