Anamas-Akseki paraotoktonunda (Orta Toroslar) kretase-tersiyer çökellerinin biyostratigrafisi
Biostratigraphy of the cretaceus tertiary sediments in the Anamas-Akseki paraautochthonous (Central Taurus)
- Tez No: 83372
- Danışmanlar: PROF. DR. VEDİA TOKER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Central Taurids, Anamas-Akseki paraautochthonous, Cretaceous, Tertiary, Stratigraphy, Paleocography, Turnover at the Campanian-Maastrichtian boundary
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 186
Özet
i ÖZET Doktora Tezi Anamas-Akseki Paraotoktonunda (Orta Toroslar) Kretase-Tersiyer Çökellerinin Biyostratigrafisi Erkan EKMEKÇİ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilimdalı Danışman : Prof. Dr. Vedia TOKER 1999, 165 Sayfa JüriıProf.Dr. Vedia TOKER Prof.Dr. Nurettin SONEL Prof Dr. Tuncer GÜVENÇ Prof.Dr. Atike NAZİK Prof Dr. Baki VAROL Çalışma alanı Orta Toroslarda Anamas-Akseki paraotoktonunda yer alır. Bu çalışma ile paraotoktonun Geç Kretase-Tersiyer stratigrafisi ve paleocoğrafya evriminin açıklanması amaçlanmıştır. Anamas- Akseki paraotoktonu kendi içerisinde stratigrafi istifleri, litoloji ayrıcalıkları ve tektonik hatlar dikkate alınarak on birime ayrılır. Bu birimlerin herbiri farklı formasyonlar içerirler ve birbirleri üzerinde bindirme yapılar oluştururlar. Erken Kretase'de Anamas-Akseki paraotoktonu güneydeki birimleri hariç genelde sığ denizel karbonat şelfi niteliğindedir. Apsiyen sonunda regresyon ile başlayan karasal evre Kampaniyen'e kadar devam etmiştir. Kampaniyen'de tekrar transgresyona uğrayan bölgenin kuzey ve doğu kenarlarında genelde resif koşulları etkin olurken diğer alanlarda, özellikle güneyde daha derin denizel koşullara geçilir. Maastrihtiyen sonu- Paleosen başında güneyde derin denizel koşullar etkinliğini sürdürmüştür. Diğer alanlarda ise çoğunlukla karasal ortama geçilirken bazı alanlarda lagün koşulları etkin olmuştur. Lütesiyende resital koşullarla başlayan ortam derin denizel koşullar ile son bulmuştur. Anamas-Akseki otoktonu güneyde Daniyen sonrasında Antalya napları tarafından, kuzeyde, doğuda ve batıda ise Beyşehir-Hoyran-Hadim naplan tarafından Lütesiyen sonrasında tektonik olarak üzerlenmiştir. İnceleme alanında ölçülen stratigrafik kesitlerden alınan tortul kayaç örneklerinde 5 planktik foraminifer zonu ayırtlanmıştır. Planktik foraminifer zonları değişen Kampaniyen-Maastrihtiyen sınırına göre ilk kez bu çalışma ile belirlenmiştir. ANAHTAR KELİMELER : Orta Toroslar, Anamas-Akseki paraotoktonu, Kretase, Tersiyer, Stratigrafi, Paleocoğrafya, Kampaniyen-Maastrihtiyen sınırının değişimi.
Özet (Çeviri)
ii ABSTRACT Ph. D. Thesis Biostratigraphy of the Cretaceus-Tertiary Sediments in the Anamas-Akseki Paraautochthonous (Central Taurus) Erkan EKMEKÇİ Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Geological Engineering Supervisor : Prof.Dr. Vedia TOKER 1999, 165 pages Jury :Prof.Dr. Vedia TOKER Prof.Dr. Nurettin SONEL Prof Dr. Tuncer GÜVENÇ Prof.Dr. Atike NAZİK Prof Dr. Baki VAROL The study area is located in Anamas-Akseki paraautochthonous (Central Taurids). The main purpose this study is to establish the Late Cretaceous -Tertiary stratigraphy and paleogeographic evolution of the this paraautochthonous. The Anamas-Akseki paraautochthonous can be subdivided into ten units based on stratigraphic sequence difference tectonics zones. Each of these units includes different formations and form imbricate structures with each other. Durng early Cretaceous Anamas-Akseki paraautochthonous was in the character of marine corbonate shelf, except its southern units. The continental period started with the regression at the end of Aptian and continued up to Campanian. The transgression during Campanian led to devolepment of reefal conditions at the north and east margin of the region, in other areas especially at the south deep marinal conditions occured. At the other areas mostly continental environment and lagunal condition formed. The reefal environment ended in Lutetian and deep marine conditions established. The Anamas-Akseki paraautochthonous was tectonically overlaid by Antalya Nappes at the south during post Danian and by Beyşehir- Hoyran-Hadim nappes at the north, east and west during post Lutetian. 5 planktic foraminifera zones were defined in the sedimentary rock samples taken from the measured stratigraphic section in the study area. According to the turnover Campanian-Maastrichtian boundary, planktic foraminifera zones were established for the first time in this study in Turkey.