İnsan kaynakları süreçlerinde oyunlaştırma üzerine nitel bir araştırma: Bir örnek olay çalışması
A qualitative research on gamification in human resources processes: A case study
  1. Tez No: 833761
  2. Yazar: TUĞÇE TAZE BORA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FAHRİYE OBEN ÜRÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İnsan Kaynakları, Oyun, Oyunlaştırma, Human Resoruces, Game, Gamification
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışma, insan kaynakları (İK) süreçlerinde oyunlaştırılmış uygulamalara yönelik süreçlerin çalışanlardaki algılarının incelenmesi ve süreçlerin nasıl algılandığının ortaya konulması amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışma, örnek olay çalışması kapsamında bir ambalaj işletmesinin İK birimi çalışanları özelinde gerçekleştirilmiştir. İşletmenin İstanbul, Tekirdağ ve İzmir olmak üzere 3 ayrı ilde faaliyet gösteren şubelerinde gerçekleştirilmiştir. Oyunlaştırma uygulaması, işletmenin bu illerde bulunan şubelerinde sadece İK biriminde çalışan 25 personele bildirilmiştir. Araştırmaya, katılmayı gönüllü olarak kabul eden İK personeli 13 kişi çalışma grubunu oluşturmuştur. Araştırmaya katılanlar, genel olarak oyunlaştırma uygulamasını %82,61 oranında olumlu bulmuş ve hiç katılımcı olumsuz bir görüş ifade etmemiştir. Oyunlaştırmaya yönelik katılımcı söylemlerinin %39,13'ü oyunlaştırmanın eğlenceli ve keyifli olduğunu, %21,74'ü bilgilerin akılda kalıcılığına katkı sağladığını, %17,39'u ise eğitimi ve öğrenmeyi pratik veya verimli hale getirdiğini belirtmiştir. Oyunlaştırma uygulamasının avantajlarına yönelik söylemler incelendiğinde, %22,73'ünün motivasyon artışı sağladığı, dezavantajlarına yönelik söylemler arasında %12,5 ile eğitim süresinin kısıtlılığı gibi konular olduğu görülmüştür. Oyunlaştırma uygulamasına katılanların, oyunlaştırma ile ilgili İK uygulamalarının işletmenin tümüne uygulanması gerektiği belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out in order to examine the perceptions of employees about gamified applications in human resources (HR) processes and to reveal how the processes are perceived. The study was carried out for the HR unit employees of a packaging company within the scope of the case study. It was carried out in the branches of the enterprise operating in 3 different provinces, namely Istanbul, Tekirdag and Izmir. The gamification application was reported to 25 personnel working only in the HR unit in the branches of the enterprise located in these provinces. 13 people from HR personnel who voluntarily agreed to participate in the research constituted the study group. The participants of the research found the gamification application in general 82.61% positive and none of the participants expressed a negative opinion. 39.13% of participant statements about gamification stated that gamification is fun and enjoyable, 21.74% stated that it contributes to the retention of information, and 17.39% stated that it makes education and learning practical or productive. When the discourses about the advantages of gamification application are examined, it is seen that 22.73% of them provide increased motivation, and 12.5% among the discourses regarding the disadvantages are issues such as the limitation of the training period. Participants in the gamification application stated that HR practices related to gamification should be applied to the entire enterprise.