Tükürük bezi kitlelerinde aspirasyon sitolojisinin milan sistemi'ne göre revizyonu ve sitoloji-histoloji korelasyonu
Revision of aspiration cytology in salivary gland masses according to the milan system and cytology-histology correlation
  1. Tez No: 833781
  2. Yazar: KÜBRA ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. REŞİT DOĞAN KÖSEOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Tükürük bezi, neoplazm, aspirasyon sitolojisi, Milan Sistemi, histolojik korelasyon, Salivary gland, neoplasm, aspiration cytology, Milan System, histological correlation
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
GİRİŞ İnce iğne aspirasyon sitolojisi (İİAS), tükürük bezi lezyonlarının tanısında, hastaların cerrahiye sevki ya da takibine karar vermede hızlı, etkin, maliyeti düşük ve yaygın kabul görmüş bir yöntemdir. Malign ve benign neoplazmların ayırımında önemi daha artan bu yöntemde sitopatolojik tanının standardize edilmesi için Milan Sistemi geliştirilmiştir. Dünya genelinde yaygın kabul görmeye başlamış olan Milan Sistemi ile her bir tanı kategorisinde malignite risk oranı belirlenmiş olup tanı kategorileri klinisyene daha yüksek bir oranda öngörü sağlamaktadır. Çalışmamızda, arşivimizde yer alan tükürük bezi aspirasyonu yapılmış ve cerrahi rezeksiyona gitmiş olguların Milan Sistemi'ne göre yeniden değerlendirilmesi ve sitoloji-histoloji uyum oranlarımızın analizi hedeflenmiştir. MATERYAL-METOT Çalışmaya arşivimizde yer alan, 2005-2023 yılları arasında tükürük bezi İİAS ile değerlendirilmiş ve rezeksiyonu yapılmış 170 olgu dâhil edildi. Bu olgulara ait aspirasyon yaymaları ve histolojik kesitler çalışma kapsamında değerlendirmeye alındı. Yaymalar Milan Sistemi'ne göre yeniden değerlendirildi. Eski sitolojik tanıların kategorizasyonu Milan Sistemi ile karşılaştırma yapabilmek için orijinal tanıyı değiştirmeden uygun şekilde revize edildi ve her iki sisteme göre sitolojik tanılar karşılaştırıldı. Her iki sistemin sitolojik tanıları, histopatolojik tanılar ile de karşılaştırıldı. Her bir tanı kategorisinde malignite risk oranı (ROM) ve neoplazi risk oranı (RON) hesaplandı. Tanısal doğruluk, sensitivite (duyarlılık), spesifite (özgüllük), pozitif prediktif değeri (PPD) ve negatif prediktif değeri (NPD) hesaplanarak sonuçlarımız literatür verileri ile karşılaştırıldı. SONUÇ Arşiv sitolojik tanı kategorilerine olgularımızın dağılımı; nondiagnostik (ND); 46 (%27.1), nonneoplastik (NN); 23 (%13.5), şüpheli atipi/önemi belirsiz atipi (ŞA/AUS); 2 (%1.2), benign neoplazi (BN); 85 (%50), sellüler benign neoplazi/malignite potansiyeli belirsiz tükürük bezi neoplazmı (SBN/SUMP); 1 (%0.6), malignite şüphesi (MŞ); 3 (%1.8) ve malign neoplazi (MN); 10 (%5.9) olarak belirlendi. Milan Sistemi'ne göre ise olgularımızın dağılımı; ND; 30 (%17.6), NN; 12 (%7.1), AUS; 27 (%15.9), BN; 74 (%43.5), SUMP; 14 (%8.2), MŞ; 3 (%1.8) ve MN; 10 (%5.9) şeklindeydi. Arşiv sitolojik tanı kategorilerinin RON değerleri; ND; %63, NN; %47.8, AUS; %50, BN; %96.4, SUMP; %100, MŞ; %66.6 ve MN; %100 iken ROM değerleri aynı sırayla %17.4, %17.4, %50, %10.6, %100, %66.6 ve %100 olarak hesaplandı. Sensitivite, spesifite, PPD, NPD ve tanısal doğruluk oranlarımız ise sırasıyla %92.5, %87.2, %96.5, %75.5 ve %91.4 idi. Milan Sistemi kategorilerinin RON değerleri ise; ND; %50, NN; %8.3, AUS; %77.8, BN; %100, SUMP; %92.8, MŞ; %66.6 ve MN; %100 iken ROM değerleri aynı sırayla %13.3, %8.3, %33.3, %5.4, %35.7, %66.6 ve %100 olarak hesaplandı. Sensitivite, spesifite, PPD, NPD ve tanısal doğruluk oranlarımız sırasıyla %99.3, %81, %94.4, %97.1 ve %95 idi. TARTIŞMA Kendi serimizde tükürük bezi kitle lezyonlarının sitolojik değerlendirmesini Milan Sistemi temelinde revize ettiğimizde sitolojik tanılarımızın özellikle ROM, RON, sensitivite, NPD ve tanısal doğruluk oranlarında düzelme olduğunu gördük ve bu değerlerin literatürde önerilen sınırlar içerisine ya da bu sınırlara yakın hale geldiğini saptadık. Sonuç olarak tükürük bezi kitle lezyonlarının aspirasyon sitolojisi ile değerlendirmesinde Milan Sistemi'nin kullanımı histololojik tanı ile korelasyonda, terminoloji standardizasyonunda ve klinik öngörüde belirgin düzelme sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
ENTRANCE Fine needle aspiration cytology (FNAC) is a fast, effective, low-cost and widely accepted method for diagnosing salivary gland lesions and deciding whether to refer patients to surgery or follow-up. The Milan System was developed to standardize cytopathological diagnosis in this method, which has become increasingly important in distinguishing malignant and benign neoplasms. With the Milan System, which has become widely accepted around the world, the malignancy risk rate is determined in each diagnostic category, and the diagnostic categories provide a higher level of prediction to the clinician. In our study, we aimed to re-evaluate the cases in our archive that underwent salivary gland aspiration and surgical resection according to the Milan System and to analyze our cytology-histology concordance rates. MATERIAL-METHOD 170 cases in our archive, whose salivary glands were evaluated by FNAC and resected between 2005 and 2023, were included in the study. Aspiration smears and histological sections of these cases were evaluated within the scope of the study. The smears were re-evaluated according to the Milan System. The categorization of old cytological diagnoses was appropriately revised without changing the original diagnosis in order to make a comparison with the Milan System, and cytological diagnoses were compared according to both systems. Cytological diagnoses of both systems were also compared with histopathological diagnoses. Malignancy risk ratio (ROM) and neoplasia risk ratio (RON) were calculated in each diagnostic category. Our results were compared with literature data by calculating diagnostic accuracy, sensitivity, specificity, positive predictive value (PPV) and negative predictive value (NPV). CONCLUSION Distribution of our cases into archive cytological diagnostic categories; nondiagnostic (ND); 46 (27.1%), nonneoplastic (NN); 23 (13.5%), suspected atypia/atypia of undetermined significance (SA/AUS); 2 (1.2%), benign neoplasia (BN); 85 (50%), cellular benign neoplasia/salivary gland neoplasm of uncertain malignant potential (SBN/SUMP); 1 (0.6%), suspected malignancy (MS); 3 (1.8%) and malignant neoplasia (MN); It was determined as 10 (5.9%). According to the Milan System, the distribution of our cases is; ND; 30 (17.6%), NN; 12 (7.1%), AUS; 27 (15.9%), BN; 74 (43.5%), SUMP; 14 (8.2%), MS; 3 (1.8%) and MN; It was 10 (5.9%). RON values of archive cytological diagnostic categories; ND; 63%, NN; 47.8%, AUS; 50%, RH; 96.4%, SUMP; 100%, MS; 66.6% and MN; While it was 100%, ROM values were calculated as 17.4%, 17.4%, 50%, 10.6%, 100%, 66.6% and 100% in the same order. Our sensitivity, specificity, PPD, NPD and diagnostic accuracy rates were 92.5%, 87.2%, 96.5%, 75.5% and 91.4%, respectively. RON values of Milan System categories are; ND; 50%, NN; 8.3%, AUS; 77.8%, RH; 100%, SUMP; 92.8%, MS; 66.6% and MN; While it was 100%, ROM values were calculated as 13.3%, 8.3%, 33.3%, 5.4%, 35.7%, 66.6% and 100% in the same order. Our sensitivity, specificity, PPD, NPD and diagnostic accuracy rates were 99.3%, 81%, 94.4%, 97.1% and 95%, respectively. ARGUMENT In our series, when we revised the cytological evaluation of salivary gland mass lesions on the basis of the Milan System, we saw that our cytological diagnoses, especially ROM, RON, sensitivity, NPD and diagnostic accuracy rates, improved, and we determined that these values became within or close to the limits recommended in the literature. In conclusion, the use of the Milan System in the evaluation of salivary gland mass lesions by aspiration cytology provides a significant improvement in the correlation with histological diagnosis, terminology standardization and clinical prediction.