شعر عمر بن ابي ربيعة دراسة بلاغية أسلوب التشبية والاستعارة انموذجاً
Ömer b. Ebî Raîa'nın şiirinde teşbih ve istiare örneği, edebî analiz / The poet Omar bin Abi Rabia, a rhetorical study, the method of simile and metaphor as a model
  1. Tez No: 833843
  2. Yazar: MUNTADHIR DAWOOD SLEMAN SLEMAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HİDAYET ZERTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Arap Dili, belağat, teşbih üslubu, İstare üslubu, Ibn Abi Rabia, rhetorical study, simile style, metaphor style
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu çalışma“Ömer b. Ebî Rebîa'nın Şiirlerinde Teşbih ve İstiare”, konusunu analiz etmektedir. Ömer b. Rebîa asrının en önemli şairlerinden kabul edilir. Şair şiirlerinde en önemli ve belirgin olan olan belağat üslüplarını kullanmıştır. Şiirin görüntüsünü, kadınları konu alan gazele dönüştürmüş ve onlarla ilgili maceraları zikretmiştir. Bazı kasidelerini gazelin bu türüne dönüştürmüştür. Bu çalışma Ömer b. Ebî Rebîa'nın divanındaki belağat üslüplarına ağırlık vermiştir. Bu şiir koleksiyonu, Halifeler ve Emevî dönemlerinde yazılan en önemli divanlardan kabul edilir. Çünkü bu divan kadın ve kadınlarla ilgili konuları açıkça zikrettiği için asrındaki eserlerden ayrılmaktadır. Şair teşbih ve istiareyle şiirini güzelleştirmeyi başarmıştır. Bu iki sanatta şair iyi olmaktadır. Portre, şairin yanında açıkça ve tasvire uygun şekilde ortaya çıkmaktadır. Onu etkisi altına alan duygulara gelince, şiirinin üzerine bina olduğu gayeleri ortaya çıkarmak için içtenlik, uygun nefsi reaksiyonlarla konuyu betimlemiştir. Şair, şiirin tasviri ve şiirde kullanılan geleneksel metotlar ve dışındakilerde iyi olmuştur. Bu çalışma şair Ömer b. Rebîa'daki şiirsel görüntüyü ele almakta, en güzel edebi sanatlardan kabul edilen özellikle teşbih ve istiare üslubuna ağırlık vermektedir. Bazen iyi bir şekilde icra ettiği geleneksel sanatlar ve bazen de hayaller aracılığıyla şiirlerini şekillendirmiştir. Yanındaki şiirsel görüntüyü meydana getiren sıkıntılı konuları şair ele almıştır. Kadınlarla ilgili yaşadığı maceralar kendine olan güven ve güzelliğini aktarmıştır. Kadınları izleme ve onlara aşklarını ifade etmiştir. Onu, istiare ve teşbih konularında usta ve iyi kılan bazı üslupları vardır. Onun şiirlerini inceleyenler şiirlerindeki şiirsel sanatların araştırmaya hak ettiğini fark ederler.
Özet (Çeviri)
Omar bin Abi Rabia is considered one of the most important poets of his time. Our poet emerged in a state of luxury, which helped him to say a lot of poetry, so he did not pay attention to anything other than his adventures in poetry. He lived through some of the strife that swept the Islamic society, such as the strife of the Kharijites in the eras of the Caliphs, the strife of the Caliphate, and the transfer of the Caliphate from AlHasan to Muawiyah, may God be pleased with them both. However, our poet was not affected fro different was that poetry his in path a followed rather but ,temptations these all by m all the sons of his time; he took frank flirt as his path in most of his poetry. He devoted all of his poetry to flirting and mentioning women and endearing to them, but he always mentioned women's love for him, and he exaggerated his desire for them and the clear and important most the took poet our, methods rhetorical the In. him of pursuit ir paths, so he transformed his poetic image to serve the purpose of flirt with women, mentioned adventure, and turned some poems to underline that state of flirtation. This work sheds light on the rhetorical and statement image of Omar Ibn Abi Rabia in his Diwan, which is one of the most important poetic collections written in the two eras: the era of the Caliphs and the Umayyad era. That is because he distinguished himself from the people of his time by mentioning explicit flirtation, and tha, especially in the elements of simile and metaphor.اHe was well inspired by most of the pictures he presented f the on light shed he and ,times other at imaginations from and sometimes heritage rom painful incidents from which our poet was inspired by his poetic image, and he mentioned through those adventures he narrates, and through his pride in himself and his bea has he and, him of love their mentioned and, women of pursuit the mentioned and, uty some scattered images in simile and metaphor, which he excelled in; the careful looker. Study of worthy are that images poetic of number large a find will Diwan his in