Mahir Ünsal Eriş'in hikâyelerinde yapı ve tema
Structure and theme in Mahir Ünsal Eriş's stories
  1. Tez No: 833870
  2. Yazar: MERVE YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZNUR ÖZDARICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Mahir Ünsal Eriş, hikâye, yapı, tema, Mahir Ünsal Eriş, story, structure, theme
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Modern hikâye yazarı Eriş, birçok dilden çeviriler yapan yazarlarımızdandır. Günümüzde hala çeviriler yapmaya devam etmektedir. Farklı türde yaptığı çevirilerin yanı sıra hikâye ve roman türlerindeki eserleriyle de dikkat çekmektedir. Bu çalışmada yazarın hayatı, edebî görüşü ve hikâyeleri hakkında bilgi vermeyi amaçladık. Çalışmada, Türk Edebiyatının yaşayan önemli hikâyecilerinden biri olan Mahir Ünsal Eriş ve kırk yedi hikâyesi üzerinde durulmuştur. Aynı zamanda yazarın hikâyelerini değişik açılardan ele alıp, tahlil ve tasnif metotları ile bir çalışma ortaya çıkarmayı amaç edindik. Mahir Ünsal Eriş'in hikâyeleri farklı dünyalara kapı aralar. Yazar, eserlerinde toplum meseleleri üzerinde dursa da bireyi ön plana çıkarmak istemiştir. Özellikle bireyin iç dünyasındaki bunalımları ustaca kaleme almıştır.
Özet (Çeviri)
Eriş, a modern story writer, is one of our writers who translates from many languages. He still continues to make translations today. In addition to the translations he made in different genres, he also draws attention with his works in the genres of stories and novels. In this study, we aimed to give information about the author's life, literary view and stories. In the study, Mahir Ünsal Eriş, one of the important living storytellers of Turkish Literature, and his forty-seven stories are emphasized. At the same time, we aimed to examine the stories of the author from different angles and to create a study with analysis and classification methods. Mahir Ünsal Eriş's stories open doors to different worlds. Although the author focuses on social issues in his works, he wanted to bring the individual to the fore. In particular, he has masterfully written the depressions in the inner world of the individual.