Yeni geliştirilen MTA (mineral trioksit agregat) maddesinin kemik iyileşmesinde mandibular kemik defekti modelinde ratlarda histopatolojik ve immünohistokimyasal yönden değerlendirilmesi
Histopatological and immunohistochemical evaluation of newly developed MTA (mineral trioxide aggregate) in bone healing in mandibular bone defect model in rats
- Tez No: 833869
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGÜR DOĞAN, DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM ÖZDEN AKKAYA
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: NeoMTA 2, Kemik iyileşmesi, Osteopontin, Vasküler Endotelyal Büyüme Faktörü, İmmünohistokimya, Masson-Goldner, NeoMTA 2, bone healing, Osteopontin, Vascular Endothelial Growth Factor, immunohistochemistry, Masson Goldner
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Amaç: Yeni geliştirilen NeoMTA 2 (NuSmile Avalon Biomed, Bradenton, FL) materyalinin kemikle temasında kullanılacak dental prosedürlerde kemik iyileşmesi üzerindeki etkinliğinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada 42 adet Wistar cinsi, ortalama ağırlıkları 200-250 gr arasında değişen, ortalama 6-8 haftalık erkek albino ratlar kullanıldı. Ratlar Kontrol grubu, Membran grubu, MTA grubu, MTA + Membran grubu, Biodentine grubu ve Biodentine + Membran grubu olarak 6 gruba ayrıldı. Ratların sağ mandibulalarında 5 mm boyutunda kritik boyutlu kemik defektleri oluşturuldu ve oluşturulan gruplara uygun olacak şekilde materyaller yerleştirildi. Kontrol grubunda oluşturulan defektler ise boş bırakıldı. Cerrahi operasyondan 3 ay sonra ratlar sakrifiye edildi ve mandibulaları çıkarıldı. Gerekli doku takibi prosedürleri sonrasında Masson-Goldner trikrom boyaması ile histolojik inceleme, Osteopontin (OPN) ve Vasküler Endotelyal Büyüme Faktörü (VEGF) ekpresyonu ile immünohistokimya incelemesi yapılmıştır. Bulgular: Yapılan histolojik ve immünohistokimyasal inceleme sonrasında boyanan kesitler mikroskop (Olympus BX50) altında incelendi. İmmünohistokimyasal inceleme sonucunda kontrol grubunda OPN ekspresyonu gözlenmezken, en fazla OPN ekspresyonunun saptandığı grup Biodentine grubu olarak belirlenmiştir. VEGF ekspresyonu değerlendirildiğinde gruplar arasında farklılık gözlenmemiştir. Massan Goldner trikrom boyamada tüm gruplarda yangı hücrelerinin varlığı izlenmiştir. Sonuç: İncelenen kesitlerde OPN ekspresyonu Biodentine grubunda en fazla bulunmuş olup, NeoMTA 2'nin OPN reaksiyonu orta şiddette gözlenmiştir. NeoMTA 2'nin kontrol grubuyla kıyaslandığında kemik iyileşmesinde başarılı olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: It is aimed to examine the effectiveness of the newly developed NeoMTA 2 (NuSmile Avalon Biomed, Bradenton, FL) material on bone healing in dental procedures to be used in contact with bone. Materials and Methods: In the study, 42 Wistar breed male Wistar albino rats with an average weight of 200-250 g and an average of 6-8 weeks were used. Rats were divided into six groups Control group, Membrane group, MTA group, MTA + Membrane group, Biodentine group and Biodentine + Membrane group. Critical bone defects of 5 mm in size were created in the right mandible of the rats and materials were placed by the groups formed. Defects created in the control group were left blank. Three months after the surgical operation, the rats were sacrificed, and their mandibles were isolated. After the necessary tissue follow-up procedures, histological examination with Massen-Goldner trichrome staining, immunohistochemistry examination with Osteopontin (OPN) and Vascular Endothelial Growth Factor (VEGF) expression were performed. Results: After histological and immunohistochemical examination, the stained sections were examined under a microscope (Olympus BX50). As a result of the immunohistochemical examination, OPN expression was not observed in the control group, while the group with the highest OPN expression was determined as the Biodentine group. When VEGF expression was evaluated, no difference was observed between groups. The presence of inflammatory cells was observed in all groups in Massan Goldner trichrome staining. Conclusion: In the examined sections, OPN expression was highest in the Biodentine group, and the OPN reaction of NeoMTA 2 was observed at moderate intensity. It was observed that NeoMTA 2 was successful in bone healing compared to the control group.