BİST100'de işlem gören otomotiv imalat şirketlerinin finansal performansının entropi tabanlı TOPSIS çok kriterli karar verme yöntemi ile belirlenmesi
  1. Tez No: 833926
  2. Yazar: AYŞEGÜL TURUNÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HİCABİ ERSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Otomotiv sektörü, Finansal Performans Analizi, Borsa İstanbul 100 (BİST100), TOPSİS Yöntemi, İyileştirilmiş Entropi, Çok Kriterli Karar Verme Yöntemleri, Automotive Industry, Financial Performance Analysis, Borsa Istanbul 100(BİST100), TOPSIS Method, Improved Entropy, Multi-Criteria Decision Making Methods
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Finans Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Bankacılık ve Finans Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Otomotiv sektörü dünyanın her yerinde ekonominin öncüsü ve başlıca sektörlerinden birisi olarak kabul edilmektedir. Otomotiv sektöründe bulunan şirketlerin temel hedefi kar elde edebilmenin yanı sıra hem ulusal hem küresel çapta birbirleri ile yarış içinde olduklarından finansal performanslarını artırmalarını şart olmaktadır. Bugünkü işletmelerin finansal performanslarının analizinin yapılması firmaların rekabet edebilmeleri ve yatırım açısından kilit bir noktadadır. Firmalar arasındaki rekabetin firmaların performansını ne ölçüde etkilediği ve yatırımcıların firmalara yapacakları yatırım açısından finansal performanslarını analiz etmeleri şart olmaktadır. Çok Kriterli Karar Verme Yöntemlerinin (ÇKKV) kullanılarak ve ayrımlı çözümlemeler içeren bulgulara yer verilmektedir. Çalışmanın temel amacı BIST100'de işlem gören otomotiv imalat şirketlerinin finansal performanslarının analizinin yapılması ve kullanılan yöntemin finansal olarak anlamlılığını test etmektir. Bu çalışmada, BIST100'de işlem gören 9 ana metal sanayi işletmesinin 2017-2021 dönemine ait mali tabloları kullanılarak, işletmelerin finansal performansları Topsis yöntemi ile analiz edilmiştir. Işletmelerin finansal değerleri kullanılarak Topsıs skorları hesaplanmış ve işletmelerin hisse senedi değerlemesi yapılarak ortaya koydukları performansları ile skorları hesaplanmıştır. Tespit edilen skorlar hisse senedi değerlerinin ölçülmesi ile anlamlılık açısından test edilmesinin ardından methodun finansal performans yöntemi olarak kullanılıp kullanılmayacağına dair bir yargı ortaya çıkarmak mümkün olmaktadır. Firmaların finansal oranları için gerekli veriler Kamuyu Aydınlatma Platformu'ndan (KAP) faydalanılmaktadır. Değerlendirme kriteri olarak kullanılan finansal oranların ağırlıklarının belirlenmesinde subjektiflikten kaçınmak için geliştirilen Entropi yöntemi kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
The automotive sector is considered to be the pioneer of the economy and one of the main sectors all over the world. The main goal of the companies in the automotive sector is to increase their financial performance, as they an in competition with each other both nationally and globally, in addition to making profits. Analyzing the financial performance of today's businesses is a key point for companies to compete and invest. It is necessary to analyze the financial performance of the companies in terms of the extent to which the competition between the companies affects the performance of the companies and the investments they will make in the companies. Findings using MultiCriteria Decision Making Methods (ÇKKV) and including differential analyzes are included. The main purpose of the study is to analyze the financial performances of automotive manufacturing companies traded in BIST100 and to test the financial performances of the 9 basic metal industry enterprises traded in BIST100 for the period 2017-2021 were used, and the financial performances of the enterprises were analyzed with the by TOPSIS method. Topsıs scores were calculated by using the financial values of the enterprises, and their performance and scores were calculated by making stock valuation of the enterprises. After the determined scores are tested in terms of significance by measuring the stock values, it is possible to make a judgment about whether the method will be used as a financial performance method. The necessary data for the financial ratios of the companies are used from the Public Disclosure Platform (KAP). The Entropy method, which was developed to avoid subjectivity, was used in determining the weights of financial ratios used as evaluation criteria.