Gastronomi ve aşçılıkta kadın çalışanların istihdam sorunlarının incelenmesi
An examination of employment problems for females in gastronomy and cookery
  1. Tez No: 833927
  2. Yazar: GÖZDE FINDIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. REYHAN AYŞEN WOLFF
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, İşletme, Gastronomy and Culinary Arts, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın, Gastronomi, Eğitim, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, İstihdam, İşgücü, Women, Gastronomy, Education, Gender Equality, Employment, Labor Force
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 176
Özet
Bu çalışmada,“Gastronomi ve Aşçılıkta Kadın Çalışanların İstihdam Sorunlarının İncelenmesi”ile kadın istihdam oranının artışı sayesinde ekonomide meydana gelecek olumlu gelişimin öneminin ortaya konulması amaçlanmıştır. Kadın emeği toplumun iç dinamiklerinin harekete geçirilmesi açısından önemli bir faktördür ancak kadınlar istihdam edilirken erkek meslektaşlarına göre dezavantajlı bir durumla karşı karşıya kalabilmektedir. Dolayısıyla kadınların karşılaştığı dezavantajların giderilmesi mesleki gelişimleri için önemlidir. Ancak bu sayede istihdam içerisinde cinsiyet eşitliği sağlanarak ekonomide denge konumuna gelinebilir. İstatistikler de Kadın (TÜİK, 2021) verilerine göre; Türkiye'de nüfusun %49,9 kadınlar, %50,1 erkeklerden olduğu ve bir üretim unsuru olan aktif nüfus içerisinde yer alan kadın; bakım hizmeti görevi ve ev işlerini gerçekleştirmek gibi sorumluluklarından dolayı iş gücü alanında yer alamayan kadınların istihdam edilmesini sağlayacak teşviklerin yapılması gerekmektedir. Kadının istihdam edilirken karşılaştığı çeşitli dezavantajlar nedeniyle istihdam politikaları ile toplumun kadına yüklediği rol ve sorumluluklar ile birlikte sosyal ve ekonomik gelişmişlik düzeyinin kadını nasıl etkilemekte olduğu sorusunun üzerinde durulmuştur. Ayrıca karşılaştığı bu dezavantajlar ortadan kalktığı takdirde kadının aktif nüfus içerisinden istihdama katılımının artacağı varsayıldığı hipotezi savunulacaktır. Günümüzde“Gastronomi”aşçılık kadar eski olmakla beraber mutfak sanatlarının bilimsel olarak gelişen bir meslek dalıdır. Kadının mesleki eğitim alarak mutfak araç, gereç ve ekipmanlarını kullanarak, sağlığa uygunluk ve koruma kurallarına uygun yiyecek üretimi yapma ve servise hazır hale getirme yeterliliklerine sahip nitelikli meslek erbabı olarak istihdam edilmesi önemlidir. Çünkü Gastronomi geçmişten günümüze çırak, kalfa ve usta eğitim sistematiğine sahip olmasının yanında hem yükseköğrenim kurumlarında hem de mesleki eğitim kursları sayesinde meslek edindirmektedir. Bu nedenle bu alanda Gastronomi eğitiminin kadının istihdamında önemli olduğunu göstermek bu çalışmanın amacıdır
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to reveal the importance of the positive development that will occur in the economy thanks to the increase in the female employment rate with the“Examination of the Employment Problems of Female Employees in Gastronomy and Cookery”. Women's labor is an important factor in activating the internal dynamics of the society, but while women are employed, they may face a disadvantageous situation compared to their male colleagues. Therefore, eliminating the disadvantages faced by women is important for their professional development. Only in this way, gender equality in employment can be achieved and a balance in the economy can be achieved. According to the statistics for Women (TUIK, 2021); In Turkey, 49.9% of the population is women and 50.1% is men, and women are included in the active population, which is an element of production; Incentives should be made to ensure the employment of women who cannot take part in the labor force due to their responsibilities such as care work and household chores. Due to the various disadvantages faced by women while being employed, the question of how the social and economic development level affects women, along with employment policies and the roles and responsibilities that society imposes on women, has been emphasized. In addition, the hypothesis that it is assumed that women's participation in employment among the active population will increase if these disadvantages are eliminated will be defended. Today,“Gastronomy”is as old as cooking, but it is a scientifically developing profession of culinary arts. It is important for women to be employed as a qualified professional who has the qualifications to use kitchen tools, equipment and equipment, to produce food in accordance with health compliance and protection rules, and to make it ready for service. Because Gastronomy, in addition to having apprentice, journeyman and master training systematic from past to present, provides professions both in higher education institutions and through vocational training courses. For this reason, it is the aim of this study to show that Gastronomy education is important in the employment of women in this field.