Satış ve pazarlama alanında çalışanların psikolojik sağlamlık düzeylerinin, iş tatmini ve örgütsel stres düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between psychological resilience levels, job satisfaction and organizational stress levels of employees in the field of sales and marketing
- Tez No: 833929
- Danışmanlar: DR. FATMA TURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Psikolojik Sağlamlık, Örgütsel Stres, İş Tatmini, Satış ve Pazarlama Çalışanları, Psychological Resilience, Organizational Stress, Job Satisfaction, Sales And Marketing Employees
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu araştırmada, satış ve pazarlama alanında çalışanların psikolojik sağlamlık düzeyleri, iş tatmini ve örgütsel stres düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışma, ilişkisel tarama modelinde betimsel bir araştırma niteliği taşımaktadır. Araştırma çalışma grubunu, 25-55 yaş arasındaki, satış ve pazarlama bölümlerinde çalışan, lise ve üstü eğitim almış, 77'si kadın ve 199'u erkek olmak üzere toplam 276 kişi oluşturmuştur. Araştırma verilerinin toplanması amacıyla,“Demografik Bilgi Formu”,“Yetişkinler İçin Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği”.“İş Tatmini Ölçeği”ve“Örgütsel Stres Ölçeği”kullanılmıştır. Veri analizi için SPSS 25.0 paket programı kullanılmıştır. Ölçek ve alt ölçek puanları arasındaki ilişkiyi belirlemek için Pearson korelasyon analizi yapılmıştır. Parametrik testlerden Independent t testi ve ANOVA testi uygulanmıştır. Ayrıca post-hoc Bonferroni testi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda satış ve pazarlama çalışanlarının psikolojik sağlamlığı ile iş tatminleri arasında anlamlı, pozitif yönde ilişki bulunmuştur. Psikolojik sağlamlık ile örgütsel stres (beceri kullanımı, sosyal destek, karar verme alt boyutları) arasında pozitif yönde ilişki bulunmuştur. İş Tatmini ile örgütsel stres (beceri kullanımı, sosyal destek, karar verme alt boyutları) arasında anlamlı pozitif yönde ilişki saptanmıştır. Psikolojik sağlamlık düzeyi, örgütsel stresin beceri kullanımı, sosyal destek ve karar verme alt boyutları düzeyi ve iş tatmini düzeyinde cinsiyete, yaşa, hafta sonu çalışmaya, çalışma sürelerine ve çalışma saatlerine göre anlamlı düzeyde farklılık görülmemiştir. Örgütsel stresin tüm alt boyutlarında ve iş tatmini düzeyinde medeni duruma bağlı olarak anlamlı düzeyde farklılıklar bulunmamıştır. Psikolojik sağlamlığın evlilerde bekarlara göre daha yüksek olduğu görülmüştür. İş yükü, psikolojik sağlamlık ve aile uyumu alt boyutunda eğitim durumuna göre istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar görülmüştür. Eğitim durumuna göre iş tatmininde bir farklılık görülmemiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to investigate the relationship between psychological resilience, job satisfaction and organizational stress levels of employees in the field of sales and marketing. This study is a descriptive research in the relational screening model. The sample group consisted of a total of 276 people, 77 of whom were women and 199 of whom were men, between the ages of 25-55, at least a high school degree or above, working in sales and marketing departments. In the collection of research data“Demographic Information Form”,“Psychological Resilience Scale for Adults”.“Job Satisfaction Scale”and“Organizational Stress Scale”were used. SPSS 25.0 package program was used for data analysis in the study. Pearson correlation analysis was performed to determine the relationship between the scale and subscale scores. Independent t test and ANOVA test, which are parametric tests, were used. Additionally, post-hoc Bonferroni test was used. As a result of the research, a significant positive correlation was found between the psychological resilience of sales and marketing employees and their job satisfaction. A significant positive correlation was found between psychological resilience and organizational stress (at the levels of skill use, social support, the decision latitude sub-dimensions). A significant positive correlation was found between job satisfaction and organizational stress (at the levels of skill use, social support, the decision latitude sub-dimensions). There was no statistically significant difference in the psychological resilience level, organizational stress level (at the levels of skill use, social support, the decision latitude sub-dimensions) and job satisfaction level depending on gender, age, weekend working status, tenure and working hours. There were no significant differences in all sub-dimensions of organizational stress level and job satisfaction level depending on marital status. It observed that psychological resilience is higher in married people than in single people. Statistically significant differences were observed in the work demands sub-dimension, psychological resilience and family harmony sub-dimensions depending on educational status. There was no statistically significant difference in the job satisfaction score depending on educational status.