Öğretmen adaylarının bilgi ve öğrenme kavramlarına ilişkin metaforik algıları: Pandemi etkisi
Metaphorical perceptions of teacher candidates regarding the concepts of knowledge and learning: The effect of the pandemic
- Tez No: 833953
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLÇİN MUTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Pandemi, Metafor, Öğrenme, Bilgi, Pandemic, Metaphor, Learning, Knowledge
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Demokrasi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu araştırmada, öğretmen adaylarının (N=212) bilgi ve öğrenme kavramlarına dair pandemi öncesi ve pandemi sürecinde geliştirmiş oldukları metaforların incelenmesi amaçlanmaktadır. Çalışmanın bir diğer amacı ise, öğretmen adaylarının bilgi ve öğrenme kavramlarına yönelik metaforik algılarında pandemi öncesi süreç ve pandemi süreci bağlamında bir karşılaştırma yapıldığında herhangi bir değişim olup olmadığının tespit edilmesidir. Çalışma verileri, araştırmacı tarafından hazırlanan“bilgi … gibidir, …ya benzer, çünkü…”ve“öğrenme … gibidir, …ya benzer, çünkü…”ifadelerinin olduğu metafor bilgi formuyla elde edilmiştir. Öğretmen adaylarından bilgi kavramı için pandemi öncesi ve pandemi süreci olmak üzere ve öğrenme kavramı için pandemi öncesi ve pandemi süreci olmak üzere, toplam dört adet metafor ifadesini tamamlamaları istenmiştir. Eksik ve anlaşılması güç olan metafor formları elenerek çalışmaya dahil edilecek metaforların listesi oluşturulmuştur. Bu bağlamda, çalışmaya katılan 212 adet öğretmen adayının her birinden pandemi öncesi süreç ve pandemi süreci bağlamında olmak üzere hem bilgi hem de öğrenme kavramlarına yönelik birer adet metaforik imge geliştirmeleri istenmiştir. Metafor formu aracığıyla elde edilen veriler içerik analizine tabi tutulmuştur. Elde edilen veriler sonucunda, bilgi kavramına ilişkin dokuz kavramsal kategori, öğrenme kavramına ilişkin yedi kavramsal kategoriye ulaşılmıştır. Bu mevcut araştırmanın bulgularına göre, öğretmen adayları bilgi ve öğrenme kavramlarına ilişkin olarak pandemi öncesinde 212 adet ve pandemi süreci için 212 adet olmak üzere toplamda 424 adet metafor üretmiştir. Araştırma sonuçları içerik analizi sonucunda elde edilen kavramsal kategorilerin pandemi öncesi süreç ve pandemi süreci bağlamında farklılaşma gösterdiğini ve öğretmen adaylarının bilgi ve öğrenme kavramlarına yönelik pandemi öncesi sahip oldukları algılarının, pandemi sürecinin getirdiği bir takım sorun, belirsizlik ve olumsuz etkiler bağlamında pandemi öncesi döneme göre bazı kavramsal kategoriler kapsamında daha kötümser bir bakış açışını yansıttığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this research, it is aimed to examine the metaphors that pre-service teachers (N=212) developed about the concepts of knowledge and learning before and during the pandemic. Another aim of the study is to determine whether there is any change in the metaphorical perceptions of teacher candidates regarding the concepts of knowledge and learning when a comparison is made in the context of the pre-pandemic and pandemic processes. The study data were obtained with the metaphor information form prepared by the researcher, in which the statements“knowledge is like … or similar, because…”and“learning is like … or similar, because…”are included. Teacher candidates were asked to complete a total of four metaphor expressions, as pre-pandemic and pandemic process for both the concepts of knowledge and learning. Incomplete and difficult to understand metaphor forms were eliminated and the final list of metaphors to be included in the study was created. In this context, each of the 212 pre-service teachers participating in the study was asked to develop a metaphorical image for both the concepts of knowledge and learning with regard to pre-pandemic and the pandemic periods. The data obtained through the metaphor form were subjected to content analysis. As a result of the data obtained, nine conceptual categories related to the concept of knowledge and seven conceptual categories related to the concept of learning were gathered. According to the findings of this current research, pre-service teachers produced a total of 424, 212 before the pandemic and 212 for the pandemic process, metaphors regarding the concepts of knowledge and learning. The results of the research show that the conceptual categories obtained as a result of the content analysis differ in relation to the pre-pandemic and the pandemic periods, and that the pre-pandemic perceptions of teacher candidates regarding the concepts of knowledge and learning have some conceptual differences compared to the pre-pandemic period due to some problems, uncertainties and negative effects brought by the pandemic, thus leading the teacher candidates to have more pessimistic outlooks as to the concepts of learning and knowledge.