Öğretmen adaylarının sosyal bilgiler öğretiminde müze kullanımına ilişkin görüşlerinin incelenmesi
Investıgatıon of teacher's opınıon on the usage of museum ın teachıng socıal studıes
  1. Tez No: 415918
  2. Yazar: SAMET KAMÇI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HATİCE MEMİŞOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzecilik, Education and Training, Museology
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Bilgiler, Müze, Müze eğitimi, Öğretmen adayı, Social studies, Museums, Museum education, Teacher candidates
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Günümüzde okul, eğitim-öğretim için kullanılan tek kurum olma özelliğini yitirmiştir. Uygulamada olan ilköğretim programına göre, öğretim tek başına ne sınıf ortamında yapılır ne de başlıca kaynağı okul kitaplarıdır. Sosyal Bilgilerin ise temel amacı bireyi topluma hazırlamaktır. Bu nedenle gerçek kaynakların sınıf dışında olduğu düşünüldüğünde öğrencileri sadece sınıf içinde tutmak, bu amacın gerçekleşmesinde yeterli olmayacaktır. Bu bağlamda temel işlevlerinden biri eğitim olan müzeler, Sosyal Bilgiler dersinde de eğitim-öğretim amaçlı kullanılmalıdır. Bu çalışmanın ana amacı, Sosyal Bilgiler öğretmen adaylarının Sosyal Bilgiler öğretiminde müze kullanımına ilişkin görüşlerinin belirlenmesidir. Araştırmanın çalışma grubunu, Abant İzzet Baysal Üniversitesi ve Gazi Üniversitesi Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Anabilim Dalının 3. ve 4. sınıflarında öğrenim gören 39'u erkek 36'sı kız olmak üzere toplamda 75 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Nitel araştırma yöntemiyle yürütülen çalışmada, veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen görüşme formu kullanılırken verilerin analizinde ise betimsel analiz tekniği kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda Sosyal Bilgiler öğretmen adayları müze kavramlarına ilişkin olarak; tarihi eser, tarih, kültür, kalıntı, sanat, geçmiş, tarihi mekan, kültürel miras, somut bilgiler, coğrafya , sınıf dışı etkinlikler şeklinde görüş bildirmişlerdir. Öğretmen adayları müzelerde işlenecek konuların öğrenciye sağlayacağı yararlara en fazla, öğrenilenlerin kalıcılığına ve soyut bilgilerin somutlaştırılmasına katkı sağladığı yönünde görüşlerini ifade etmişlerdir. Katılımcı öğretmen adayları müze eğitimini gerekli görmekle birlikte müzelerimizin eğitime uygun olmadığı görüşünü bildirmişlerdir. Ayrıca adayların büyük çoğunluğu müze ve tarihi mekanların kullanımı dersinin kendilerine kazandırdıkları veya kazandıracaklarına ilişkin olarak; müze hakkında teorik bilgi edinme, müze öncesi, müze gezi esnasında ve sonrasında yapılması gerekenleri öğrenme şeklinde ifade etmişlerdir. Adaylar çoğunlukla dersin teorik olarak işlendiği, uygulama kısmının göz ardı edildiği görüşünü belirtmişlerdir. Sosyal Bilgiler öğretmen adaylarının staj yaptıkları okullarda müze eğitimine yönelik uygulamaların olmadığı, yapılanların ise müze gezilerinden ibaret olduğu tespit edilmiştir. Öğretmen adaylarının büyük çoğunluğu müze gezileri planlamada kendilerini yeterli görmekle birlikte, uygulama safhasında kendilerini yetersiz gördükleri sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmada ayrıca elde edilen bulgular neticesinde, müze ve tarihi mekanların kullanımı dersinin uygulamalı olarak verilmesi, öğretmen adaylarına bu konuda gereken bilgi, beceri, değerlerin kazandırılması ve müzelerin eğitimde etkin kullanılmasına yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Today school has lost its distinction of being the only institution used for education. According to primary education program which in practice, education alone neither done in the classroom nor the main source of school textbooks. The main purpose of social information is to prepare individuals to society. Therefore considering that the real source is outside of the classroom keeping students in the class will not suffice for the realization of this objective. In this context, museums which is one of the main functions of education should be used for educational purposes also in social studies lessons. The main objective of this study to determine their views of Social Studies teacher candidates on the museum use in social studies teaching. The study group comprise including 39 men 36 women, a total of 75 teacher candidates studying in class 3 and 4 of Abant Izzet Baysal University and Gazi University Social Science Education Department. While using the data collection tool in the study which is conducted through qualitative research methods, descriptive analysis technique was used in the analysis of data. As a result of research regarding the concept of the museum social studies teachers notifies a form of opinion are historical artefact, history, culture, ruins, art, history, historical place, cultural heritage, factual information, geography. Candidate teachers expressed their views towards the topics to be covered in the museum contribute at most retention of learned knowledge and abstract information to be concretized. Participant candidate teachers reported view of that while on the museum education necessary our museums are not suitable for education. Additionally the majority of candidate with regard museums and historic sights of the use of the course stated as what has given or will give themselves; acquisition of theoretical knowledge about the museum, before museum, during visits to museums and learning needs to be done later. The candidates have stated the view that mostly course was committed in theory, the portion of practice ignored. In schools where Social studies teacher candidates do internships it has been identified the absence of applications for museum education, those made are composed of museum visits. The majority of teacher candidates was concluded that although they see enough themselves in planning museum trips in phase of application they see themselves insufficient. In the study also result obtained from the findings, giving practical of utilization of museums and historic sites course, to gain information, skill, the values about this issue to teachers and for the effective use of museums in education suggestions were made.