Ultrasonik aktivasyon ve manuel teknikle uygulanan dört farklı kök kanal patının dentine bağlanma dayanımlarının karşılaştırılması
Comparision of dentin bond strength of four different root canal sealers applied with ultrasonic activation and manual technique
- Tez No: 833964
- Danışmanlar: PROF. DR. AYLİN KALAYCI
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Ultrasonik aktivasyon, bağlanma dayanımı, itme bağlanma dayanımı testi, patın aktivasyonu, AH Plus Bioceramic, VDW.1Seal, FKG TotalFill BC, AH Plus, Ultrasonic activation, bond strength, push-out bond strength test, sealer activation, AH Plus Bioceramic, VDW.1Seal, FKG TotalFill BC, AH Plus
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Kök kanal tedavisinin temel amacı, kök kanal sistemindeki mikrobiyal enfeksiyonu elimine etmek veya önlemektir. Koronal ve apikal bölgelerden kaynaklanabilecek sızıntı ve bakteriyel kontaminasyonu önlemek için kök kanal boşluğunun doldurulması gerekmektedir. İyi bir kanal dolgusu ile periapikal doku sıvılarının kanala geçmesi engellenerek, kanalda kalan enfeksiyon kaynağı mikroorganizma toplulukları o bölgede hapsedilebilir. Son zamanlarda kök kanal dolgusunun kalitesini artırmak amacıyla kök kanal dolgu patlarının ultrasonik olarak aktive edilmesi gündeme gelmiştir. Çalışmamızda çeşitli sebeplerle çekilmiş, kök gelişimini tamamlamış, 80 adet tek köklü mandibular premolar dişler kullanıldı. Kök boyu standardizasyonunu sağlamak için dişler, kalan kök uzunluğu 13 mm olacak şekilde elmas frezlerle su soğutması altında kronlarından ayrıldı. Dişler her bir grupta 10 adet diş olacak şekilde rastgele 8 gruba ayrıldı. Dişlerin preparasyonları FKG RACE EVO 35/0.06 eğe sistemiyle tamamlandı ve dört farklı kök kanal patı ultrasonik olarak aktive edilerek ve aktive edilmeden kanallara tek kon yöntemiyle uygulandı. Dişler kullanılan kök kanal patı türü ve patlara ultrasonik aktivasyon uygulanıp uygulanmamasına göre 8 gruba ayrıldı. 1. Grup: AH Plus Bioceramic, 2. Grup: VDW.1Seal, 3. Grup: FKG TotalFill BC, 4. Grup: AH Plus, 5. Grup: AH Plus Bioceramic+Ultrasonik Aktivasyon, 6. Grup: VDW.1Seal+Ultrasonik Aktivasyon, 7. Grup: FKG TotalFill BC+Ultrasonik Aktivasyon, 8. Grup: AH Plus+Ultrasonik Aktivasyon Daha sonra dişlerin koronal, orta ve apikal bölgelerinden 1 mm kalınlığında kesitler alınarak itme bağlanma dayanımı(push-out bond strength) testi uygulandı. Elde edilen veriler istatistiksel olarak değerlendirildi. Ultrasonik aktivasyon yapılmayan gruplarda koronal, orta ve apikal bölgelerde istatistiksel olarak en yüksek bağlanma dayanımı FKG TotalFill BC grubunda görülürken, koronal bölgede istatistiksel olarak en düşük bağlanma dayanımı AH Plus Bioceramic, orta bölgede AH Plus, apikal bölgede ise VDW.1Seal grubunda bulunmuştur. Ultrasonik aktivasyon yapılan gruplarda koronal bölgede bağlanma dayanımı değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark görülmemiştir. Orta ve apikal bölgede istatistiksel olarak en yüksek bağlanma dayanımı FKG TotalFill BC grubunda bulunurken, orta bölgede istatistiksel olarak en düşük bağlanma dayanımı VDW1.Seal grubunda, apikalde ise AH Plus Bioceramic grubunda bulunmuştur. Ultrasonik aktivasyon yapılan ve yapılmayan gruplararası karşılaştırmalarda, koronal bölgede bağlanma dayanımı değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark görülmemiştir. Orta bölgede VDW.1Seal'a ait bağlanma dayanımı değerlerinin ultrasonik aktivasyon yapılmayan grupta, ultrasonik aktivasyon yapılan gruba göre istatiksel olarak daha yüksek olduğu görülmüştür. Apikal bölgede, VDW.1Seal ve AH Plus'a ait bağlanma dayanımı değerlerinin ultrasonik aktivasyon yapılan gruplarda, aktivasyon yapılmayan gruplara göre istatistiksel olarak daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak, ultrasonik aktivasyonun patların dentine bağlanma dayanımını artırdığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The primary goal of root canal treatment is to eliminate or prevent microbial infection in the root canal system. To prevent leakage and bacterial contamination that may arise from the coronal and apical regions, the root canal space needs to be filled. With a good root canal filling, the passage of periapical tissue fluids into the canal is prevented, and the microbial communities causing infection can be trapped in that area. Recently, the ultrasonic activation of root canal sealers has been considered to improve the quality of root canal filling. In our study, 80 single-rooted mandibular premolar teeth, extracted for various reasons and with completed root development, were used. To standardize the root length, the teeth were separated from their crowns using diamond burs under water cooling, leaving a remaining root length of 13 mm. The teeth were randomly divided into 8 groups, with 10 teeth in each group. The preparations of the teeth were completed using the FKG RACE EVO 35/0.06 file system, and four different root canal sealers were applied to the canals with and without ultrasonic activation using the single-cone technique. The teeth were divided into 8 groups based on the type of root canal sealer used and whether ultrasonic activation was applied or not. Group 1: AH Plus Bioceramic, Group 2: VDW.1Seal, Group 3: FKG TotalFill BC, Group 4: AH Plus, Group 5: AH Plus Bioceramic + Ultrasonic Activation, Group 6: VDW.1Seal + Ultrasonic Activation, Group 7: FKG TotalFill BC + Ultrasonic Activation, Group 8: AH Plus + Ultrasonic Activation. Then, 1 mm thick sections were taken from the coronal, middle, and apical regions of the teeth, and a push-out bond strength test was performed. The obtained data were statistically analyzed. In the groups where ultrasonic activation was not performed, statistically the highest bond strength was observed in the FKG TotalFill BC group in the coronal, middle, and apical regions, while the lowest bond strength was found in the AH Plus Bioceramic group in the coronal region, AH Plus in the middle region, and VDW.1Seal in the apical region. In the groups where ultrasonic activation was performed, there was no statistically significant difference in bond strength values in the coronal region. The highest bond strength was found in the FKG TotalFill BC group in the middle and apical regions, while the lowest bond strength was found in the VDW.1Seal group in the middle region and AH Plus Bioceramic group in the apical region. In the comparisons between the groups with and without ultrasonic activation, there was no statistically significant difference in bond strength values in the coronal region. In the middle region, the bond strength values of the VDW.1Seal group were found to be statistically higher in the group without ultrasonic activation compared to the group with ultrasonic activation. In the apical region, the bond strength values of the VDW.1Seal and AH Plus groups were found to be statistically higher in the groups with ultrasonic activation compared to the groups without activation. In conclusion, it was determined that ultrasonic activation increased the bond strength of sealers to dentin.