Ahmet Hamdi Tanpınar'ın Huzur romanında temel söz varlığı ve özel isimler
The basic vocabulary and proper nouns in Ahmet Hamdi Tanpinar's novel 'Huzur'
  1. Tez No: 833996
  2. Yazar: AYŞE BİLİK İÇAÇAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET DEMİRTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Ahmet Hamdi Tanpınar, Huzur, Temel Söz Varlığı, Özel İsimler, Ahmet Hamdi Tanpınar, Huzur, Basic Vocabulary, Proper Nouns
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 238
Özet
İnsan; duygu, düşünce, istek ve hayallerini dil ile aktarabilmektedir. İletişim kurma, sosyalleşme ve kültürü gelecek nesillere aktarmada dil önemli bir role sahiptir. Bir dili en iyi yansıtan yazılı metinlerden biri de romanlardır. Bu nedenle roman incelemeleri araştırmacılar için ayrı bir öneme sahiptir. Türk edebiyatının önemli yazarlarından biri de Ahmet Hamdi Tanpınar'dır. Bir dilin önemli hazinelerinden biri de temel söz varlığı ve özel isimlerdir. Bu çalışmada Türk edebiyatının tanınmış isimlerinden biri olan Ahmet Hamdi Tanpınar'ın Huzur romanında temel söz varlığı ve özel isimler incelenmiştir. Çalışma; giriş, kurumsal açıklamalar ve ilgili açıklamalar, yöntem, bulgular, sonuç ve değerlendirme olmak üzere 5 bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın giriş bölümünde araştırmanın problemi, amacı, önemi, sınırlılıkları ve varsayımları ortaya konmuştur. İkinci bölümde dil, iletişim, kelime, temel söz varlığı, özel isimler üzerinde durulmuştur. Ayrıca bu bölümde; Ahmet Hamdi Tanpınar'ın hayatı, kişiliği, eserleri ve Huzur romanı ile ilgili bilgilere de yer verilmiştir. Üçüncü bölümde araştırmanın modeli, evren ve örneklemi, veri toplama araçları ve veri analizi ile ilgili açıklamalar yapılmıştır. Dördüncü bölümde ise çalışmamıza konu olan eserin temel söz varlığı ve özel isimleri incelenmiştir. Bu bölümde; eserde geçen temel söz varlığı ve özel isimler sınıflandırılarak örnek cümleleriyle birlikte verilmiş ve bu veriler yorumlanarak grafikler ile ifade edilmiştir. Çalışmanın beşinci bölümü olan sonuç ve değerlendirme bölümünde; bulgular bölümü incelenerek temel söz varlığı ve özel isimlerle ilgili sonuç ve değerlendirmeye yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Person; can convey their feelings, thoughts, wishes and dreams with language. Language has an important role in communicating, socializing and transferring culture to future generations. One of the written texts that best reflects a language are novels. For this reason, novel reviews hold a special place for researchers. One of the important writers of Turkish literature is Ahmet Hamdi Tanpınar. One of the important treasures of a language is the basic vocabulary and proper nouns. In this study, the basic vocabulary and proper nouns in the novel Huzur by Ahmet Hamdi Tanpınar, one of the well-known names of Turkish literature, were examined. Study; It consists of 5 parts: introduction, institutional explanations and related explanations, method, findings, conclusion and evaluation. In the introduction part of the study, the problem, purpose, importance, limitations and assumptions of the research are revealed. In the second part, language, communication, vocabulary, basic vocabulary, proper nouns are emphasized. In addition, information about Ahmet Hamdi Tanpınar's life, personality, works and the novel Huzur are also included. In the third part, explanations about the research model, universe and examples, data collection tools and data analysis were made. In the fourth chapter, the basic vocabulary and proper names of the work, which is the subject of our study, are examined. The basic vocabulary and proper nouns in the work are classified and given with example sentences, and these data are interpreted and expressed with graphics. In the fifth and last part of our study, the findings were analyzed and an analysis and evaluation was made about the basic vocabulary and proper nouns.