Bir dingilli traktörden hareketli fidan çukuru açma makinasının tasarımı ve yapımı
Design and construction of a hole digger powered by a single axle tractor
  1. Tez No: 83400
  2. Yazar: GALİP ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET SARAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Single axle tractor, tree planter, terrace building, planting of pot seedlings, sowing of oak seeds
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZET Doktora Tezi BİR dingilli TRAKTÖRDEN HAREKETLİ FİDAN ÇUKURU AÇMA MAKİNASININ TASARIMI VE YAPIMI Galip OZTURK Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Makinaları Anabilim Dalı Danışman: Prof.Dr.Ahmet SARAL 1999, Sayfa: 61 Jüri: Prof.DrAhmet SARAL Prof.Dr.Doğan ERDOĞAN Prof.Dr.Kazım ÇARMAN Bu çalışmada, başlangıçta, ağaçlandırma faaliyetlerinde kullanılabilecek bir çukur açma makinasının tasarım ve yapımı hedeflenmiştir. Araştırmanın ileri aşamalarında, çukur açma ünitesi fidan dikme işini de yapacak şekilde geliştirilmiş, ayrıca, makina üzerine meyilli alanlar için teras yapma ünitesi ve meşe tohumu ekme düzeni eklenmiştir. Bir dingilli traktörler için geliştirilen prototip makina, 7.3 kW gücündeki bir traktörle, işlenmemiş arazi koşullarında denenerek çalışma karekteristikleri belirlenmiştir. Fidan dikme ünitesi, bir dingilli traktörün motor kuyruk milinden aldığı hareketle çalışmaktadır. Dikim prensibi, kanat tipi burgu ile toprağın gevşetilmesi ve gevşek toprağa, burgu borusunun içinden fidan bırakılması esasına dayanmaktadır. Dikimde, bir yaşındaki, Enso tipi tüplü karaçam (Pinus nigra) fidanları kullanılmış ve 3x3 m dikim aralığı ile 36 fidan/h ve 0.324 da/h iş verimi değeri gerçekleşmiştir. Makina, elle dikime göre daha az bir çaba gerektirmekte ve yaklaşık iki kat bir iş verimine sahip bulunmaktadır.Teras yapma ünitesi, hareket aldığı traktör yol kuyruk mili gücünün yeterli olmayışı nedeniyle verimli çalışamamıştır. Bu ünitenin ayrı bir makina haline getirilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır. Tohum ekme düzeni ile saplı meşe (Quercus robur L.) ve doğu palamut meşesi (Quercus branti) türlerine ait tohumlar 2 x 1.25 m ekim aralığı ile ekilmiş ve 3 da/h iş verimine ulaşılmıştır. ANAHTAR KELİMELER: Bir dingilli traktör, fidan dikme makinası, teras yapma, tüplü fidan dikimi, meşe tohumu ekimi.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT PhD Thesis DESIGN AND CONSRUCTION OF A HOLE DIGGER POWERED BY A SLNGLE AXLE TRACTOR Galip ÖZTÜRK Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Agricultural Machinery Supervisor: Prof.Dr.Ahmet SARAL 1999, Page: 61 Jury: Prof.Dr.Ahmet SARAL Prof.Dr.Doğan ERDO?AN Prof.Dr.Kazım CARMAN In this study, at the beginning, it is aimed that the design and construction of a hole digger which can be used in afforestation works. In the later steps of the research, the hole digging unit was developed to plant seedling, and also the terrace building unit and the sowing unit of oak seeds were added to the machine to create a multipurpose machine. The prototype machine, developed for the single axle tractors, was tested in uncultivated areas, driven by a tractor which has 7.3 kW power and its performance was determined. The planting unit is driven by the engine PTO of the single axle tractor. The principle of planting is loosening the soil by a propeller type auger and leaving the seedling into the soil through the auger pipe. In planting, one-year old Enso type pot seedlings of Black pine (Pinus nigra) were used. Field capacity is 36 seedlingsIV per hour or 0.324 decar per hour in the planting space of 3x3 m. When compared manual planting, the machine needs less man power and has an approximately double field capacity. The terrace building unit could not work efficiently due to the incapability of the gear box PTO of the tractor which is driven by, and it has been inferred that this unit should be a separete machine. By the sowing unit, the seeds of Quercus robur L. and Quercus branti oak species were drilled in the space of 2x125 m and reached to 3 decar per hour as field capacity.