Diyabetik sıçanlarda gingival bağ dokusunda nötrofil kemotaksisinin izlenmesi
The Observation of neutrophil chemotaxis in gingival connective tissue in diabetic rats
  1. Tez No: 83399
  2. Yazar: NESRİN ÖZSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEVAT AYVALI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Alloksan, Kazein, N-Formil-Metih/onil-Lösil-Fenilalanin, Kemotaksi, Nötrofîl lökosit. n, Alloxan, Casein, N-Formyl-Methionyl-Leucyl-Phenylalanine, Chemotaxi, Neutrophil leukocyte. IV
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
ÖZET Doktora Tezi DİYABETİK SIÇANLARDA GINGIVAL BAĞ DOKUSUNDA NÖTROFİL KEMOTAKSİSİNİN İZLENMESİ Nesrin ÖZSOY Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Cevat AYVALI Jüri : Prof. Dr. Cevat AYVALI Prof. Dr. Zekiye SULUDERE Yrd. Doç. Dr. Hakkı SAYAR Bu çalışmada alloksanla diyabet oluşturulmuş sıçanlarda alt kesicilerin dişeti ceplerinden cep sıvısı ölçümleri yapılmış ve dişeti ceplerine iki tip kemotaktik ajan (Kazein ve N-Formil-Metiyonil-Lösil-Fenilalanin) uygulanmıştır. Uygulamadan sonra periyodik aralıklarla cep sıvısı ölçümlerine devam edilmiştir Orta derecede diyabetik olan sıçanlarda kemotaktik ajana karşı cevap gözlenmiştir. Diyabetin ilerlemesiyle kemotaktik cevap oluşmamış ve ileri diyabetiklerde cep sıvısında azalma tespit edilmiştir. Diyabetli sıçanlarda dişeti dokusunda ışık mikroskobu düzeyinde yapılan çalışmalarda kontrol grubu ile karşılaştırıldığında bir takım dejenerasyonlar gözlenmiştir. Dejenerasyon oral epitelde aşırı keratinizasyon, proliferasyon ve rete peglerde uzamalar şeklinde olmuştur. Aşırı proliferasyon gözlenen örneklerde iltihabı hücrelere rastlanılmıştır. Sulkular epitelde diyabetik durumun şiddeti ile ilişkili olarak epitel tabakasının kalınlığında da artış gözlenmiştir. Epitel altı bağ dokusunda ise damarlarda artış ve dilatasyon gözlenmiş ve kollagen liflerinde dejenerasyon tespit edilmiştir.Elektron mikroskobu gözlemlerinde orta derecede diyabetiklerde kemotaktik ajan uygulamalarını takiben özellikle 30. dakikada nötrofîl lökosit göçü görülmüş, 35 ve 40. dakikalarda ise toplu halde nötrofîl lökositlere rastlanılmıştır. İleri derecede diyabetiklerde kemotaksi olayının gerçekleşemediği ve bunun diyabetin şiddetiyle ilişkili olduğu gözlenmiştir. Ayrıca nötrofîllerde perinükleer aralıkların genişlediği ve kromatinin kümeleştiği gözlenmiştir. 1999, 93 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Thesis THE OBSERVATION OF NEUTROPHIL CHEMOTAXIS IN GINGIVAL CONNECTIVE TISSUE IN DIABETIC RATS Nesrin ÖZSOY Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology Supervisor: Prof. Dr. Cevat AYVALI Jury : Prof. Dr. Cevat AYVALI Prof. Dr. Zekiye SULUDERE Asst. Prof. Dr. Hakkı SAYAR In this study, the gingival crevicular fluid measurements of lower incisiors of alloxan-induced diabetic rats were performed and two types of chemotactic agents (Casein and N-Formyl-Methionyl-Leucyl-Phenylalanine) were placed into the gingival crevices. After the application periodical intervals crevicular fluid measurements continued. In the rats that were mid-diabetic a response toward the chemotactic agent was observed. When diabetes was advanced, the response disappeared and a decrease in gingival crevicular fluid was determined in severe diabetics. Light microscopy studies showed certain degeneration in gingival tissue of diabetic rats compared with control groups. Degeneration appeared as excessive keratinization, proliferation and extension in rete pegs. In the samples in which extreme proliferation was observed there were also inflammatory cells. In the sulcular epithelium an increase in the thickness was also observed in relation to the severity of diabetic condition. In the subepithelial connective tissue increase in veins and dilatation were observed and degeneration in the collagen fibers were identified. IllIn the electron microscopy observations, following chemotactic agent applications, particularly in the 30 minute migration of neutrophil leukocyte was seen and during 35 and 40 minutes localization of neutrophil leukocyte were recorded in the mean degree diabetic rats. In those which were extremely diabetics, no chemotaxi case occurred and it was observed in associated with the severity of diabetic condition. In addition it were recognized that perinuclear interspaces in neutrophils were extended and chromatine became clustured. 1999, 93 pages