Nükleer Denemelerin Kapsamlı Yasaklanması Antlaşması Örgütünün yapısı ve ülkeler ile yürüttüğü çalışmalar: İran örneği
The structure of the Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty Organization and its studies with countries: The case of Iran
- Tez No: 834043
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGÜR ANIL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Nükleer Mühendislik, Savunma ve Savunma Teknolojileri, Nuclear Engineering, Defense and Defense Technologies
- Anahtar Kelimeler: KBRN Savunma, Nükleer silah, Nükleer Denemeler, Nükleer Enerji Politikaları, CTBTO, İran, CBRN Defence, Nuclear weapons, Nuclear Tests, Nuclear Energy Policies, CTBTO, Iran
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Milli Savunma Üniversitesi
- Enstitü: Alparslan Savunma Bilimleri ve Milli Güvenlik Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: KBRN-P Savunma Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: KBRN Savunma Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, İran'ın nükleer enerji programları ve örtülü olarak yürüttüğü düşünülen nükleer silah faaliyetlerini ele almaktır. Nükleer Denemelerin Kapsamlı Yasaklanması Antlaşması Örgütünün (CTBTO) ülkelerle yürüttüğü faaliyetler kapsamında, İran'ın nükleer enerji politikasına etki eden süreçler kapsamlı olarak incelenmiştir. Nükleer enerji üretimi ve nükleer silah kullanımı, önceden olduğu kadar günümüzde de tartışmaların odağı olan bir konudur. Nükleer enerji üretimi, temiz bir yöntem olsa da küçük bir hatayı affetmediği için, günümüzde bile devletler tarafından kuşkuyla karşılanmaktadır. Bunun yanı sıra nükleer faaliyetlerin ikiyüzlü doğası gereği, gizli çalışmalarla nükleer silah yapımında kullanılması da ayrı bir problem olarak karşımıza çıkmaktadır. İran'ın örtülü nükleer silah üretim faaliyetlerinin ortaya çıkmasıyla, bu konuyla ilgili endişelerin dünya kamuoyunda arttığı gözlenmektedir. İran'ın IAEA'nın gizli nükleer projelerini yürüttüğü iddialarıyla ilgili yapılan denetimlerde bu iddiaların doğrulandığı belirtilmektedir ve İran'ın nükleer programının başlangıcı ve uluslararası anlaşmalar çerçevesindeki statüsü bu çalışmada açıklanmaktadır. İran, nükleer faaliyetlerinin barışçıl olduğunu savunmasına rağmen barışçıl amaçlarla kullanmama şüphesi ortadan kalkmış değildir. Bu çalışmada İran'ın nükleer politikasının Nükleer Denemelerin Kapsamlı Yasaklanması Antlaşmasına (CTBT) ters düşebilecek faaliyetleri göz önünde bulundurularak ileriye dönük çıkarımlar yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to address Iran's nuclear energy programs and its suspected covert nuclear weapon activities. Within the framework of the activities conducted by the Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty Organization (CTBTO) with countries, the processes influencing Iran's nuclear energy policy have been comprehensively examined. Nuclear energy production and the use of nuclear weapons remain topics of debate, just as they have been in the past. While nuclear energy production is considered a clean method, it is still met with skepticism by states due to its unforgiving nature when it comes to even small errors. Furthermore, due to the inherently dual nature of nuclear activities, the possibility of covert operations being used for nuclear weapon production adds another layer of concern. The revelation of Iran's covert nuclear weapon production activities has increased global concerns on this matter. Inspections carried out regarding the allegations of Iran conducting secret nuclear projects confirm the validity of these claims, and this study explains the inception of Iran's nuclear program and its status within international agreements. Despite Iran's claims that its nuclear activities are peaceful, doubts regarding its true intentions in using nuclear energy for peaceful purposes still persist. As a result of this study, future implications have been drawn by considering Iran's nuclear policy in light of potential activities contradicting the Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty (CTBT).