Üniversite öğrencilerinde akademik başarı, sınav kaygısı ve anne baba tutumları arasındaki ilişki
The relationships between academic achievement, exam anxiety and parental attitudes in university students
  1. Tez No: 834042
  2. Yazar: KÜBRA ATAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSHAK SAYĞILI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Akademik Başarı, Sınav Kaygısı, Anne Baba Tutumları, Academic Achievement, Exam Anxiety, Parental Attitudes
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu araştırmanın amacı üniversite öğrencilerinin akademik başarısı, sınav kaygısı ve anne baba tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırma örneklemini, İstanbul Gelişim Üniversitesi'nin ön lisans, lisans ve yüksek lisans bölümlerinde öğrenim gören 293 üniversite öğrencisi (147 kadın, 146 erkek) oluşturmuştur. Araştırmada, araştırmacı tarafından hazırlanan kişisel bilgi formu,“Anne Baba Tutum Ölçeği”(Kuzgun ve Eldeleklioğlu, 2005), Driscoll (2007) tarafından geliştirilen ve Totan ve Yavuz (2009) tarafından Türkçeye uyarlanan ''Westside Sınav Kaygısı Ölçeği'' kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS programı kullanılmıştır. Araştırma sonucuna göre; üniversite öğrencilerinin sınav kaygıları, akademik başarı ve anne baba birliktelik durumuna göre anlamlı olarak farklılaşmaktadır. Üniversite öğrencilerinin algıladıkları anne baba tutumları akademik başarı, cinsiyet, yaş, yaşanılan yer ve sınıf düzeyine göre anlamlı olarak farklılaşmaktadır. Araştırmada sınav kaygısı ile otoriter anne baba tutumu arasında pozitif yönde ve anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Diğer taraftan sınav kaygısı ile demokratik anne baba tutumu ve koruyucu/istekçi anne baba tutumu arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to examine the relationship between university students' academic achievement, test anxiety and parental attitudes. The research sample consisted of 293 university students (147 female, 146 male) studying at the associate, undergraduate and graduate departments of the Istanbul Gelisim University. In the study, personal information form prepared by the researcher,“Parental attitude scale”, ''Westside Text Anxiety Scale'' (developed by Driscoll,2007 and adapted to Turkish by Totan and Yavuz, 2009) were used. SPSS program was used to analyze the data. According to research results; exam anxiety of university students differs significantly according to academic achievement and marital status of the parents. Parental attitude perceived by university students differs significantly according to academic achievement, gender, age, place of residence and class level. In the study, a positive and significant relationship was found between test anxiety and authoritarian parental attitude. On the other hand, a significant negative correlation was found between test anxiety and democratic parental attitude and protective-willing parental attitude.