Türkiye'de et ve süt sanayinin ortak tarım politikaları düzenlemelerine uyumu ve Gümrük Birliği'nin gerçekleşme koşulları üzerine bir araştırma
A Study on adjustment of dairy and meat industry in Turkey to the regulations of common agricultural policy and provisions for customs union
- Tez No: 83405
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLCAN ERAKTAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Ortak Tarım Politikası, Gümrük Birliği, Süt ve et sektörü, Delphi tahmin, PEST analizi, SWOT analizi, duyarlılık analizi, pazarlama stratejileri, süt ve et rejimi, fiyat, önlemler, tarım politikası, European Union, Common Agricultural Policy, Customs Union, dairy and meat sector, Delphi forecast, PEST analysis, sensitivity analysis, SWOT analysis, marketing strategies, milk and meat regime, price, measures, agricultural policy
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
ÖZET Doktora Tezi TÜRKİYE'DE ET VE SÜT SANAYİNİN ORTAK TARIM POLİTİKASI DÜZENLEMELERİNE UYUMU VE GÜMRÜK BİRLİĞİ'NİN GERÇEKLEŞME KOŞULLARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Filiz SOYDAL Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Gülcan ERAKTAN Jüri: Prof. Dr. Gülcan ERAKTAN Prof. Dr. Ayhan TUFAN Prof. Dr. Ö. Faruk YALÇIN Bu araştırmanın amacı, Türkiye'deki et ve süt sanayinin Ortak Tarım Politikası (OTP) düzenlemelerine uyumu ve Gümrük Birliği (GB) gerçekleşme koşullan üzerine bir inceleme yapmaktır. Bu çalışma Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye'deki süt ve et sektörünü bir çok açıdan tanımlamakta ve OTP nın süt ve et rejimine dair şimdiki ve gelecekteki gelişmeleri ortaya koymaktadır. Süt ve et sektörünü ürün kalitesi, politika ve pazarlama stratejileri açısından kurumsal bir yapı içerisinde vermektedir. Bununla birlikte OTP'na uyum için çeşitli stratejileri değerlendirmekte ve bunun sonucu olarak Türkiye'deki süt ve et politikaları konusunda öneriler getirmektedir. Araştırmanın amacı için, kaynak incelemesi yapılmış ve Delphi tahmin yönteminden yararlanılmış; Türk süt ve et sektörünün içinde bulunduğu ortamı tanımlamak için PEST analizi yapılmış buna göre sektör politik, ekonomik, sosyal ve teknik yönden değerlendirilerek geleceğe yönelik yaklaşımlarda bulunulmuştur. Buna ek olarak, sektörün şu anki stratejik konumunu ortaya koyan SWOT analizi gerçekleştirilmiş ve sanayinin güçlü ve zayıf yönleri, değişikliklere karşı gösterdiği uyum belirtilmiştir. Türkiye'ye ithal edilen süt ürünleri ile ilgili ithalat mekanizması açısından strateji seçimi esnasında bir risk değerlendirmesi amacıyla duyarlılık analizi yapılmıştır. Duyarlılık analizine göre, Türkiye 1996 yılında, süt ürünleri ithalatında AB'nin başlangıç fiyat sistemini uygulasa idi, bütçeye ek gelir sağlanacak dahası ithalat miktarında bir düşme görülecek idi. Bu araştırmanın genel olarak ortaya koyduğu sonuç, süt ve et piyasalarının esas olarak fiyat ve çeşitli önlemlerle korunmakta olduğudur. Ayrıca çalışmada süt ve et üretici ve işleyicileri açısından sektör incelenmekte, bir taraftan ithalat artarken, diğer taraftan ikame ürünlerin ortaya çıkması gibi gelişmeler açıklanmaktadır. Daha sonra, sanayinin uzun dönemde karşı karşıya kalacağı kısıtlamalar ve firsatlar incelenmekte, alternatif stratejilerin uygulanması durumunda olası sonuçlar analiz edilmektedir. Bunundışında, Türk süt ve et politikası formüle edilerek bunun geliştirilmesine dair bir takım öneriler getirilmektedir. Nihayet, süt ve et rejiminde pazara uyumu sağlayacak stratejilere geçilmesi tartışılmakta ve sonuçta, bu araştırma Türk hükümetinin; süt ve et üretici/yetiştiricileri ile işleyici/sanayicileri, dolayısıyla sektör için rasyonel bir politika belirlemesi ve uygulaması konularında öneriler getirmektedir.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT Ph.D. Thesis A STUDY ON ADJUSTMENT OF DAIRY AND MEAT INDUSTRY IN TURKEY TO THE REGULATIONS OF COMMON AGRICULTURAL POLICY AND PROVISIONS FOR CUSTOMS UNION Filiz SOYDAL Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences department of Agricultural Economics Supervisor: Prof. Dr. Gülcan ERAKTAN Jury : Prof Dr. Gülcan ERAKTAN Prof. Dr. Ayhan TUFAN Prof. Dr. Ö. Faruk YALÇIN This research is a study on adjustment of dairy and meat industry of Turkey to the regulations of Common Agricultural Policy (CAP) and provisions for realisation of Customs Union (CU). It describes many aspects of the dairy and meat sector for both European Union and Turkey; it defines the present marketing strategies of milk and meat in Turkey; and it reviews the state and future development of the CAP milk and meat regime. It also describes dairy and meat sector in terms of product quality and marketing strategies within institutional structure. Moreover, it assesses strategies to make adjustment to the CAP. As a result of this, it states recommendations on dairy and meat policy in Turkey. In order to achieve the research aim, a literature review and a Delphi forecast were carried out; PEST analysis was conducted to achieve through (historical) understanding of the Turkish dairy and meat environment and to asses the future, rather than simply relying on past experiences in terms of political, economical, social and technological. Moreover, SWOT analysis was carried out to identify the extent to which the current strategy of dairy and meat sector and its more specific strengths and weaknesses were relevant to, and capable of dealing with, the changes taking place in the industry environment. Sensitivity analysis was conducted to get an assessment of risk during strategy evaluation on imported milk to Turkey. According to the sensitivity analysis, if Turkish Government had applied EU's trigger price system to imported dairy products, in 1996, it would have provided additional income into budget. Moreover, it could have seen a reduction in quantity of imported dairy products. An overall conclusion of this research is that milk and meat markets has generally relied on price and various measures to protect dairy and meat sector. On the other hand, it analyses and explains expansion developments for dairy and meat farmers and processors, as well as threats, like increasing imports and substitute products. Afterwards, it provides the opportunities and constrains facing the Turkish dairy and OKUMANI'.*.» = o.i MOW"IV meat sector in the long term and considers the consequences of the adjustment of alternative strategies. Nevertheless, it sets down a series of proposals designed to develop and formulate Turkish dairy and meat policy. Finally, it argues a shift to market- oriented adjustments to the dairy and meat regime. In conclusion, the research proposes that the Turkish government set rational dairy and meat policy for both dairy farmers and processors.