Hayat bilgisi dersinde gerçekleştirilen değer eğitiminin görsel kültür çalışmaları yoluyla yürütülmesi: bir eylem araştırması
Conducting values education in the life science lesson through visual culture studies: an action research
  1. Tez No: 834141
  2. Yazar: BETÜL YAR SEVMİŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET GÜLTEKİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Hayat Bilgisi dersi, Değerler eğitimi, Görsel kültür çalışmaları, Eylem araştırması, Life Studies course, Value education, Visual culture studies, Action research
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 332
Özet
Bu araştırmanın amacı, ilkokul Hayat Bilgisi dersinde değer eğitiminin görsel kültür çalışmaları yoluyla nasıl yürütülebileceğini ortaya koymaktır. Eylem araştırması ile desenlenen araştırmanın katılımcılarını ölçüt örnekleme yöntemi ile belirlenen ilkokul üçüncü sınıf düzeyindeki 13 öğrenci oluşturmaktadır. Bu kapsamda katılımcıların belirlenmesinde gönüllülük ve derslere düzenli olarak devam etme durumu göz önünde bulundurulmuştur. Araştırmanın verileri; gözlem, yarı yapılandırılmış görüşme, öğrenci günlükleri, araştırmacı günlüğü, kişisel bilgi formu, etkinliklere ilişkin video kayıtları, fotoğraflar, öğrenci ürünleri ve geçerlik komitesi kayıtları yoluyla elde edilmiştir. Uygulamanın gerçekleştirildiği sınıfta Hayat Bilgisi dersinde değerler eğitiminde, görsel kültür çalışmalarına dayalı 10 ders planından oluşan 3 eylem planı hazırlanmıştır. Verilerin analizinde içerik analizinden yararlanılmıştır. Araştırma verilerinin analizi sonucunda uygulama süreci, değerler, katkılar ve gelişim ile sorunlar ve çözüm önerileri olmak üzere dört temaya ulaşılmıştır. Araştırma bulgularına göre ilkokul Hayat Bilgisi dersinde değer eğitiminde görsel kültür çalışmaları yoluyla gerçekleştirilen etkinliklerin öğrencilerin yardımlaşma, sevgi, saygı, dostluk, adalet, vatanseverlik, dürüstlük, özdenetim, sabır, sorumluluk değerlerine ilişkin farkındalığının artmasına katkı sağladığı sonucuna ulaşılmıştır. Araştırma sonucunda öğrencilerde çevreyi ve hayvanları korumaya ilişkin duyarlılığın arttığı ve öğrencilerin bu konuda çaba gösterdiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to reveal how values education can be carried out in primary school Life Sciences course through visual culture studies. The participants of the study, which was designed with an action research, consisted of 13 primary school third grade students determined by criterion sampling method. In this context, volunteerism and regular attendance to classes were taken into account in the determination of the participants. The data of the research; Observation, semi-structured interview, student diaries, researcher diary, personal information form, video recordings of activities, photographs, student products and validity committee records. In the classroom where the application was carried out, 3 action plans consisting of 10 lesson plans based on visual culture studies were prepared in values education in the Life Science lesson. As a result of the analysis of the research data, four themes were reached, namely the implementation process, values, contributions and development, problems and solution suggestions. According to the findings of the research, it was concluded that the activities carried out through visual culture studies in value education in primary school Life Science course contributed to the increase of students' awareness of the values of cooperation, love, respect, friendship, justice, patriotism, honesty, self-control, patience, and responsibility. As a result of the research, it was seen that the sensitivity of the students to protect the environment and animals increased and the students made an effort in this regard.