Sağlık çalışanlarında iş yükünün tükenmişlik üzerine etkisinde örgütsel destek algısının aracılık rolü
The regulatory role of perception of organizational support in the effect of workload on burnout in healthcare professionals.
- Tez No: 834142
- Danışmanlar: PROF. DR. DEMET ÜNALAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel destek, İş yükü, Tükenmişlik, Organizational support, Workload, Burnout
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kayseri Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışmanın amacı, sağlık çalışanlarında iş yükünün tükenmişlik üzerine etkisinde örgütsel destek algısının aracılık rolünü incelemektir. Kesitsel tipteki bu araştırmanın örneklemini Erciyes Üniversitesi Diş Hekimliği Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde çalışan 227 sağlık çalışanı oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak sağlık çalışanlarının sosyodemografik özelliklerini belirlemek amacıyla“Kişisel Bilgi Formu”,“Aşırı İş Yükü Ölçeği”“Tükenmişlik Ölçeği”ve“Örgütsel Destek Algısı Ölçeği”kullanılmıştır. Aşırı iş yükü ile tükenmişlik, kişisel başarı, duygusal tükenme ve duyarsızlaşma arasında pozitif, örgütsel destek algısı ile arasında negatif yönlü bir ilişkinin olduğu belirlenmiştir. Örgütsel destek algısı ile tükenmişlik, kişisel başarı duygusal tükenme ve duyarsızlaşma arasında anlamlı ve negatif yönlü bir ilişkinin olduğu tespit edilmiştir. Aşırı iş yükünün tükenmişliği anlamlı ve pozitif yönlü etkilediği ortaya koyulmuştur. Aşırı iş yükünün tükenmişlik üzerindeki etkisinde örgütsel destek algısının aracılık rolü yapısal eşitlik modellemesi ile analiz edilmiştir. Araştırmanın sonucunda aşırı iş yükünün tükenmişlik üzerindeki etkisinde örgütsel destek algısının istatiksel açıdan anlamlı bir şekilde aracılık rolü gösterdiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the mediating role of organizational support perception in the effect of workload on burnout in health care workers. The sample of this cross-sectional study consists of 227 healthcare professionals working in the Erciyes University Dentistry Practice and Research Directorate.“Personal Information Form”,“Excessive Workload Scale”,“Burnout Scale”and“Organizational Support Perception Scale”were used as data collection tools in order to determine the socio-demographic characteristics of health workers. It has been determined that there is a positive relationship between excessive workload and burnout, personal accomplishment, emotional exhaustion and depersonalization, and a negative relationship between the perception of organizational support. It has been determined that there is a significant and negative relationship between the perception of organizational support and burnout, personal success, emotional exhaustion and depersonalization. It has been revealed that excessive workload has a significant and positive effect on burnout. The mediating role of organizational support perception in the effect of excessive workload on burnout was analyzed by structural equation modeling. As a result of the research, it was determined that the perception of organizational support showed a statistically significant mediating role in the effect of excessive workload on burnout.