'Liberating women' as part of hegemonic discourse in the US invasion of Afghanistan
ABD'nin Afganistan'ı işgalinde hegemonik söylemin bir parçası olarak 'kadınları özgürleştirmek'
- Tez No: 834214
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET AKİF KİREÇCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Afgan Kadınları, Özgürleştirme, Hegemonik Söylem Hegemonik Erkeklik, Kültürel Hegemonya, ABD'nin Afganistan'ı İşgali, Afghan Women, Liberation, Hegemonic Discourse, Hegemonic Masculinity, Cultural Hegemony, the US Invasion of Afghanistan
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler (İngilizce) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Bu çalışma, ABD'nin Afganistan'ı işgalinde hegemonik söylemin kurulması ve sürdürülmesinde erkekliğin rolünü sorunsallaştırmaktadır. Bu çalışma, hegemonik erkeklik kavramının hegemonik söylemler aracılığıyla nasıl ve neden ortaya çıktığı temel sorusunu ele almaya çalışmaktadır. Çalışmam ayrıca bu hegemonik söylemlerin ABD'nin kültürel hegemonyasına nasıl hizmet ettiğini göstermeye çalışmaktadır. Gramsci'nin zorlama ve rızayı birleştiren kültürel hegemonya teorisi çalışmama ilham vermektedir. Çalışma, 2001- 2003 yılları arasındaki döneme odaklanmakta ve başkanlık söylemleri ile senatörlerin ve kongre üyelerinin söylemlerini analiz etmektedir. Bu zaman dilimi, uluslararası ve yerel toplumun rızasının üretilmesi bağlamında hegemonik söylemin oluşturulması yoluyla işgalin meşruiyetinin nasıl tesis edildiğini anlamak açısından önemlidir. Bu söylemlerin uluslararası toplumun işgale yönelik algısını şekillendirmede nasıl önemli roller oynadığını ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Ayrıca, Oryantalist çerçevede Afgan kadınlarının ontolojisinin söylemsel inşasına da vurgu yapmaktayım. Özetle bu çalışma, ABD'nin Afganistan'ı işgali bağlamında hegemonik erkekliğin tezahürü olan“özgürleştirme”söylemlerine odaklanırken, bu söylemlerin ABD'nin kültürel hegemonyasının sürdürülmesine ustalıkla hizmet ettiğini savunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study problematizes the role of masculinity in the establisment and maintenance of hegemonic discourse in the US invasion of Afghanistan. It tries to address the central question of how and why the concept of hegemonic masculinity is manifested through hegemonic discourses. My study also tries to show how these hegemonic discourses serve the cultural hegemony of the US. Gramsci's theory of cultural hegemony which combines coercion and consent inspires my work. The study focuses on the period between 2001 and 2003, analyzing Presidential discourses and discourses of senators, and members of the congress. The time frame is essential for understanding how the invasion's legitimacy was established through the formation of hegemonic discourse in the context of manufacturing consent of international and domestic community. It aims to uncover how these discourses played pivotal roles in shaping the international community's perception towards the invasion. I also emphasize discursive construction of ontology of Afghan women within the Orientalist framework. In sum, this study, while focusing on the discourses of“liberation”that manifested hegemonic masculinity in the context of US invasion of Afghanistan argues that they masterfully served the maintenance of cultural hegemony of the United States.