Giresunlu bir siyasetçi ve iş adamı olarak Ahmet Hamdi Bozbağ
As a politician and businessman from Giresun Ahmet Hamdi Bozbağ
  1. Tez No: 834221
  2. Yazar: MEHMET ULUSAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜRKAN FIRAT SAYLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyografi, Maden Mühendisliği ve Madencilik, Tarih, Biography, Mining Engineering and Mining, History
  6. Anahtar Kelimeler: Giresun, TBMM, Demokrat Parti, Maden, Barit, Giresun, TBMM, Democratic Party, Mine, Barite
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 238
Özet
Ahmet Hamdi Bozbağ 9 Mayıs 1918 tarihinde Giresun'da doğmuştur. İlk ve ortaokul öğrenimini Giresun'da tamamlayıp, 1933 yılında Trabzon Lisesine girerek 1936'da liseden mezun olmuştur. Aynı yıl İstanbul Fen Fakültesinde mühendislik öğrenimine başlamıştır. Kısa bir süre sonra Maden Tetkik ve Arama Enstitüsünün açtığı sınavı kazanmış ve maden mühendisliği öğrenimi için burslu olarak Fransa'ya gönderilmiştir. Fransa'dan 1939 siyasî bunalımı üzerine yurda dönmüştür. Aralık 1939'da öğrenimini tamamlamak üzere hükümet tarafından Amerika'ya gönderilmiştir. 1940 yılı başında Amerika'da Colorado Eyaleti Denver'de Maden Fakültesinde öğrenime başlamıştır. Burada aldığı eğitimin sonunda maden mühendisliği, jeoloji mühendisliği lisans, jeoloji mühendisliği master diplomalarını almış ve 1944 Temmuz ayında yurda dönmüştür. Zorunlu hizmetini tamamlamak üzere 1 Ağustos 1944 tarihinde Maden Tetkik ve Arama Enstitüsünde prospektör mühendis olarak çalışmaya başlamıştır. Ardından 28 Şubat 1949'da buradaki görevinden istifa ederek İstanbul Beşiktaş'ta mühendislik bürosu açmış, serbest madencilik ve ticaret yapmaya başlamıştır. 1950-1960 yılları arası TBMM 9, 10 ve 11. dönemlerde Demokrat Parti listesinden Giresun Milletvekilliğine seçilen Ahmet Hamdi Bozbağ'a, 27 Mayıs 1960 Darbesi sonrası Yassıada Yüksek Adalet Divanınca, Anayasayı çiğneme suçlaması ile 4 yıl 2 ay ağır hapis cezası verilmiştir. Yassıada ve Kayseri cezaevlerinde geçen günleri 18 Ekim 1962 tarihinde tahliyesi ile son bulmuştur. Parlamento sonrasında 1963 yılında özel mühendislik bürosunu açarak serbest çalışmaya başlamış. Barit ve stronsiyum sülfat madenlerini dünya pazarlarına tanıtıp ihracını sağlamıştır. 27 Eylül 1986 tarihinde emekli olmuştur. Emeklilik günlerini kurucusu olduğu Barit Maden Türk AŞ'de çalışarak geçirmekte olan Ahmet Hamdi Bozbağ, 22 Şubat 2012 tarihinde İstanbul'da vefat etmiştir.
Özet (Çeviri)
Ahmet Hamdi Bozbağ was born on May 9, 1918 in Giresun. After completing his primary and secondary education in Giresun, he entered Trabzon High School in 1933 and graduated from high school in 1936. In the same year, he started his engineering education at Istanbul Science Faculty. After a short time, he passed the exam opened by the Mineral Research and Exploration Institute and was sent to France with a scholarship to study mining engineering. He returned home from France after the 1939 political crisis. In December 1939, he was sent to America by the Government to complete his education. At the end of the education he received here, he received his mining engineering, geological engineering undergraduate and geological engineering master's degrees and returned to his country in July 1944. To complete his compulsory service, he started to work as a prospector engineer at the Mineral Research and Exploration Institute on August 1, 1944. Then, on February 28, 1949, he resigned from his duty here and opened an engineering office in Beşiktaş, Istanbul, and started free mining and trade. Ahmet Hamdi Bozbağ, who was elected as Giresun Deputy from the Democratic Party list in the 9th, 10th and 11th terms of the Grand National Assembly between 1950-1960, was sentenced to 4 years and 2 months of heavy imprisonment by the Yassıada High Court of Justice after the May 27, 1960 coup. His days in Yassıada and Kayseri prisons came to an end with his release on October 18, 1962. After the parliament, he opened his private engineering office in 1963 and started to work freelance. It introduced barite and strontium sulfate mines to the world markets and exported them. He retired on September 27, 1986. Ahmet Hamdi Bozbağ, who spent his retirement days working at Barit Maden Türk AŞ, of which he was the founder, passed away on February 22, 2012 in Istanbul.