Muslim Western diaspora: Finding home and belonging in Istanbul
Müslüman Batı diasporası: İstanbul'da yuva ve aidiyet bulmak
- Tez No: 834235
- Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN ARAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Western Muslim diaspora, migration, homing desire, worldling, neoliberalism
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İbn Haldun Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu etnografik çalışma, Batılı Müslüman diasporasının İstanbul'daki dini kimlik inşasını ve ev ve aidiyet algılarını keşfeder. İstanbul'un zengin bir göç tarihine sahip olmasına rağmen, son trendler Batılı Müslümanların şehre önemli ölçüde göç ettiğini göstermektedir. Göç kararlarını etkileyen yaşam trajetorilerini araştırarak ve İstanbul'daki deneyimlerini şekillendiren bu tez, dini kimliğin gelişimi ve ev ve aidiyet kavramlarına odaklanmaktadır. İstanbul'un karmaşık kentsel manzarasında interlokütörlerimin karmaşık yaşam dünyalarını inceleyerek, Müslümanların özellikle dini terimlerde ev ve aidiyet kavramlarını nasıl yeniden tanımladıklarını, şehirdeki seküler ve kutsal arasındaki sıvı sınırları ve kendi hayal güçleri içinde nasıl gezindiklerini keşfediyorum. İstanbul, belirsizlik arayan Müslümanlar için bir alan sunan dönüşümsel bir bağlam olarak ortaya çıkar. 2021 ve 2022 yılları arasında gerçekleştirilen bu çalışma, öncelikle Majlis of Istanbul Muslims olarak bilinen yerel İngilizce konuşan Müslüman topluluk örgütünde yer alan üyelerin 18 yarı yapılandırılmış derinlemesine mülakatını analiz eder. Gayatri Spivak'ın Worldling, Van Gennep'ın Liminal alan ve Avtar Brah'ın ev arzusu gibi teorik çerçevelerden faydalanarak, neoliberal ve seküler mekansal ve sosyal oluşumlar içinde, kendini tanımlayan Batılı Müslüman diasporasındaki dini aidiyetin, mekansal etkinin ve dini yönlü hareketin evrimini izlerim. Bu etnografi, özellikle dini yönlü göç desenleri ve dünya çapındaki Müslüman azınlıkların mobilite uygulamaları üzerine sınırlı bir literatüre katkı sağlar. Anahtar kelimeleri: Batılı Müslüman Diasporası, Göç, Ev Arzusu, Dünyalık, Neoliberalizm
Özet (Çeviri)
This ethnographic study explores the construction of religious identity among Western Muslim diaspora in Istanbul and their perceptions of home and belonging. While Istanbul has a rich history of migration, recent trends reveal a significant influx of Western Muslims relocating to the city. Investigating the life trajectories influencing their migration decisions and shaping their experiences in Istanbul, this thesis focuses on the development of religious identity and notions of home and belonging. Examining the intricate lifeworlds of my interlocutors within Istanbul's complex cityscape, I explore how Muslims have innovatively redefined their concepts of home and belonging, particularly in religious terms, navigating the fluid boundaries between the secular and sacred within the city and their own imaginations. Istanbul emerges as a transformative nexus offering a space for Muslims seeking ambiguity. Conducted between 2021 and 2022, the study analyses 18 semi-structured in-depth interviews of members participating in local English-speaking Muslim community organization known as Majlis of Istanbul Muslims (formerly Istanbul Muslim Collective). Drawing on theoretical frameworks such as Gayatri Spivak's Worldling, Van Gennep's Liminal space, and Avtar Brah's homing desire, amidst neoliberal and secular spatial and social formations, I trace the evolution of religious belonging, spatial affect, and a post-secular understanding of religiously-oriented mobility within the self-identifying Western Muslim diaspora. This ethnography contributes to a limited body of literature on religious-oriented migration patterns and the mobility practices of Muslim minorities worldwide.