Ergenlerin duygu durumları ve sosyal medya paylaşımları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between adolescents' emotional states and social media posts
  1. Tez No: 834240
  2. Yazar: RUMEYSA NUR ŞEKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELİM GÜNÜÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal medya, Duygu durumu, Sosyal medyada duygular, Siber psikoloji, Social media, Mood state, Emotions in social media, Cyber psychology
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İZMİR BAKIRÇAY ÜNİVERSİTESİ
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siber Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışmanın amacı, 11-18 yaş arası kişilerden ölçümler alarak yaş grupları arasında duygu durumları ve sosyal medyaya yansımaları arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Bu amaç doğrultusunda 11-18 yaş arası 358 kişiye pozitif ve negatif duygu ölçeği, sosyal medya duygu anketi ve sosyal medya görüş anketi uygulanmıştır. Bulgulara ilişkileri belirlemek amacıyla ANOVA ve t-testi yapılmıştır. Katılımcıların günlük duyguları ile sosyal medyadaki paylaşım sıklığı arasında anlamlı bir ilişki olmadığı tespit edilmiştir. Ayrıca günlük yaşamdaki ve sosyal medyadaki duyguları arasında anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Son olarak sosyal medyadaki deneyimler (arkadaş paylaşımlarını görme, kendinden daha iyi hayat şartlarını görme) ve davranışlar (linçe, nefret söylemine dahil olma) ile günlük yaşamdaki duyguları arasında anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Sadece deneyimlenen fenomen ilişkileri, linç girişimlerine şahit olma, daha iyi ve daha düşük statüye sahip bireyler ile temas etmenin pozitif-negatif duygu arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmemiştir. Bu bağlamda bireylerin sosyal medya deneyimleri ile negatif duyguları arasında genel olarak bir ilişki olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the relationship between emotional states and their reflections on social media among age groups by taking measurements from people aged 11-18. For this purpose, positive and negative affects scale, social media emotion questionnaire and social media opinion questionnaire were applied to 358 people aged 11-18. ANOVA and t-test were conducted to determine the relationship between the findings. It was found that there was no significant relationship between the participants' emotional state and the frequency of sharing on social media. It was also found that there was a significant relationship between emotions in daily life and social media. Finally, it was found that there was a significant relationship between experiences (seeing friends' posts, seeing better living conditions than oneself) and behaviors (being involved in lynching, hate speech) on social media and affects in daily life. Only experienced phenomenon relationships, witnessing lynching attempts, and contact with individuals with better and lower status were not found to have a significant relationship with positive-negative affects. In this context, it has been observed that there is a general relationship between individuals' social media experiences and their negative affects.