Lomber bölgede ultrason ile ölçülen deri-epidural boşluk arası mesafenin, vücut kitle indeksi ile ilişkisinin incelenmesi
  1. Tez No: 834330
  2. Yazar: DAMLA KAYTANCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMİH KÜÇÜKGÜÇLÜ, DOÇ. DR. SİBEL BÜYÜKÇOBAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: VKİ (vücut kitle indeksi), USG (ultrasonografi), cilt-epidural aralık mesafesi, BMI (body mass index), USG (ultrasonography), skin-epidural space distance
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı; vücut kitle indeksi (VKİ), bel çevresi ve abdominal cilt altı yağ dokusu ile USG eşliğinde ölçülen cilt (deri)-epidural aralık (boşluk) mesafesinin ilişkili olup olmadığını araştırmaktır. Gereç yöntem: Araştırma Dokuz Eylül Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nde Ameliyathane içerisindeki blok odasında ve 18-59 yaş aralığındaki 42 gönüllü ameliyathane çalışanı ile yapıldı. Standart ölçüm aletleri ile boy, kilo ve bel çevresi ölçümleri yapılıp, bir anestezi uzmanı ve bir radyoloji uzmanı tarafından ayrı olarak ultrasonografi (USG) ile diğer ölçümler tamamlanmıştır. Ultrasonografik değerlendirme için konveks prob ile sol lateral dekubitis, sağ lateral dekubitis ve oturur pozisyonda, transvers median olarak cilt-dural bileşke, cilt-vertebra korpus, anterior kompleks mesafeleri, iliak çıkıntılar üstü ve altı seviyelerde bakılmıştır. Ayrıca supin pozisyonda lineer prob ile abdominal cilt altı yağ kalınlığı ölçümleri yapılmıştır. Tüm ölçümlerin istatiksel olarak korelasyonları incelenmiştir. Bulgular: Çalışmaya alınan gönüllülerin VKİ 18-29,9 kg/m2, bel çevresi 70-115 cm, abdominal subkutan yağ kalınlığı 0,55-4,69 cm aralığında bulunmuştur. Artan VKİ, bel çevresi, abdominal cilt altı yağ kalınlığı ile cilt-epidural aralık mesafesi de artmıştır. Epidural aralık mesafesinin oturur pozisyonda L2-L3 seviyesinde 3,35-5,47 cm, L3-L4 seviyesinde 3,56-6,09 cm aralığında değiştiği görülmüştür. Cilt-epidural aralık mesafesi ile VKİ arasında orta düzeyde korelasyon, bel çevresi ile yüksek düzeyde korelasyon bulunmuştur. Çok benzer VKİ'ye sahip kişilerin farklı cilt-epidural kalınlıklara sahip olabileceği görülmüştür. Abdominal cilt altı yağ kalınlığını göstermede bel çevresi; bel/boy oranı ve VKİ'den daha yüksek korelasyonda bulunmuştur. Radyoloji uzmanı ile anestezi uzmanı arasında tutarlı ve korele sonuçlar elde edilmiştir. Sonuç: Bel çevresi ölçümünün preoperatif bakıda; cilt altı abdominal yağlanmayı ve cilt-epidural aralık mesafesini göstermede bel/boy oranı, kilo ve VKİ'nden daha değerli olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of the study; to investigate whether there is a relationship between body mass index (BMI), waist circumference, and abdominal subcutaneous adipose tissue and the skin-epidural space distance measured by USG. Material and Method: The research was carried out in the block room in the preoperating room of Dokuz Eylül University Practice and Research Hospital and with 42 volunteer operating room workers aged between 18-59 years. Height, weight and waist circumference measurements were made with standard measuring instruments, and other measurements were completed by ultrasonography (USG) separately by an anesthesiologist and a radiologist. For ultrasonographic evaluation, left lateral decubitus, right lateral decubitus and in sitting position, skin-dural junction, skin-vertebra corpus, anterior complex distances, upper and lower SIAS levels were examined with convex probe as transverse median. In addition, abdominal subcutaneous fat thickness measurements were made with a linear probe in the supine position. The statistical correlations of all measurements were examined. Results: The BMI of the volunteers included in the study was found to be 18-29.9 kg/m2, waist circumference 70-115 cm, and abdominal subcutaneous fat thickness 0.55-4.69 cm. Increasing BMI, waist circumference, abdominal subcutaneous fat thickness, and skin-epidural space distance also increased. It has been observed that the epidural space distance varies between 3.35-5.47 cm at the L2-L3 level and 3.56-6.09 cm at the L3-L4 level in the sitting position. There was a moderate correlation between BMI and skin-epidural space distance, while a high correlation was found with waist circumference. It has been observed that people with very similar BMI may have different skin-epidural thicknesses. Waist circumference in showing abdominal subcutaneous fat thickness; found a higher correlation than waist/height ratio and BMI. Consistent and correlated results were obtained between the radiologist and the anesthesiologist. Conclusion: Waist circumference measurement in preoperative examination; It was concluded that waist/height ratio is more valuable than waist/height ratio, weight and BMI in showing subcutaneous abdominal fat and skin-epidural space distance.