Lateral dekübit cenin ve oturur fetal bağdaş pozisyonlarının lomber vertebral açıklık ve hasta memnuniyeti açısından değerlendirilmesi
Evaluation of lateral decubit fetal and sitting fetal cross-legged positions for lumbar vertebral gap and patient satisfaction
- Tez No: 602953
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGE KÖNER, YRD. DOÇ. DR. FATMA FERDA KARTUFAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Nöroaksiyel pozisyon teknikleri, Oturur Fetal bağdaş pozisyon tekniği, Lateral dekübit cenin pozisyon tekniği, ultrasonografi
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Nöroaksiyel blok uygulamalarında; kullanılan doğru pozisyon, başarıyı arıtıran önemli faktörlerdendir. Bu nedenle modifiye ettiğimiz yeni bir pozisyon olan“Oturur fetal bağdaş-OFB”pozisyonu ile sıklıkla kullanılan“Lateral dekübit cenin-LDC”pozisyonu, ultrasonografi eşliğinde interspinöz aralık, cilt, cilt altı dokusu, paraspinal kasların ölçümleri ve hasta konforu ve memnuniyeti açısından karşılaştırmayı amaçladık. Yöntem: Yeditepe Üniversitesi bünyesinden seçilen 18 yaşından büyük, 75 yaşından küçük ve sağlıklı, lomber anatomi açısından anomalisi olmayan, lomber bölge ameliyatı geçirmemiş ve bağdaş kurabilen 50 gönüllü, 20 Mart 2019 ve 25 Haziran 2019 tarihleri arasında yapılan prospektif, randomize, kontrollü çalışmamıza dahil edildi. Sırasıyla LDC ve OFB pozisyonlarında ultrason ile L4-L5 interspinöz aralığı bulunarak; aksiyal planda cilt-cilt altı (Sd), cilt altı spinöz proçes(C-SP), proba hafif tilt verilerek bilateral paravertebral kasların transvers çaplarının ölçümleri (LPM, RPM, MPM), sagittal planda L4-L5 bölgesinde interspinöz mesafe (ISGO) ölçümleri yapıldı. 7 puanlı sözel numerik memnuniyet anketi verilerek Her iki pozisyon için sedye rahatlığı, pozisyon rahatlığı, bel rahatlığı ve batın rahatlığı, 1 (çok kötü)- 7 (mükemmel) olacak şekilde puanlandırıldı. Bulgular: ISGO; OFB tekniğinde LDC tekniğinden anlamlı olarak (p0,05) bulunmamıştır. Her iki cinste sonografik ölçümler ve memnuniyet anketi sonuçları kıyaslandığında pozisyonlar arasında anlamlı bir fark (p>0,05) görülmemiştir. Sonuç: OFB pozisyonun LDC'ye göre konfor açısından bir fark bulanmamış olsa da usg ölçümlerine göre daha avantajlı olarak bulundu. ISGO ölçümlerinin OFB'de geniş olması nöroaksiyel blok uygulama tekniğinde başarı şansını artıracağı, Sd ve C-SP mesafelerini kısaltması obez ve gebe hastalarda OFB pozisyonun LDC' ye göre daha yararlı olacağı düşünüldü.
Özet (Çeviri)
Introduction: In neuraxial block applications; the correct position used is one of the critical factors that improve success. For this reason, our primary aim is to compare the new position“sitting fetal cross-legged-OFB”with the frequently used“Lateral decubitus fetus-LDC ”position according to sonographic measurements. Moreover, the secondary aim is the participants' comfort and satisfaction. Methods: Fifty healthy volunteers from Yeditepe University Hospital who were older than 18 years and younger than 75 years of age who had no anomalies in lumbar anatomy, not undergone any lumbar spine surgery and were able to sit cross-legged were included in our prospective, randomized, controlled study between 20 March 2019 and 25 June 2019. The L4-L5 interspinous range was determined by ultrasound at the LDC and OFB positions, respectively; cutaneous-subcutaneous (Sd), subcutaneous spinous process (C-SP) in the axial plane, transverse diameters of bilateral paravertebral muscles (LPM, RPM, MPM) with a slight tilt of the probe and interspinous distance (ISGO) measurements in the sagittal plane had been done. Stretcher comfort, position comfort, waist comfort, and abdominal comfort were scored as 1 (very bad) - 7 (excellent) for both positions by a 7-point verbal numerical satisfaction survey. Results: ISGO was significantly broader in the OFB technique than the LDC technique (p 0.05). When sonographic measurements and satisfaction survey results were compared between genders, there was no significant difference (p> 0.05). Conclusion: The USG measurements were found to be more advantageous in OFB position compared to LDC. The broader ISGO measurements in the OFB position could be thought of a beneficial finding and might increase the success of neuraxial block manipulation. The shorter Sd and C-SP distances also might be more beneficial in obese and pregnant patients compared to LDC. The wider measurements in the OFB position of the paravertebral muscle diameters could be thought to ease the pain while manipulating the needle at the neuraxial blockade. Keywords : Neuroaxial position techniques, Sitting Fetal squat position technique, Lateral decubitus fetal position technique, ultrasonography